用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs York K2
go

LH vs York K2

仔仔一路讀緊 York K1, 學術上 touchwood佢暫時都跟到, 之前見 LH 長沙灣開新分校, 所以幫佢試插班 K2, 因為覺得LH可以教到啲小朋友行出嚟自信啲!
但見而家疫情咁樣, 又唔知下個月開唔開到學, 其實係咪應該留返係 York 算呢? 因為可能大家都係 zoom only

希望大家可以俾啲意見俾我

回覆樓主:

就算你留係york, K2都係開唔到學架啦。有分別咩?全世界都開唔到

tinoijcc 發表於 20-7-13 10:58
就算你留係york, K2都係開唔到學架啦。有分別咩?全世界都開唔到

york 學費平啲呀嘛

Dabebe 發表於 20-7-13 12:28
york 學費平啲呀嘛

係呀,York 疫情有減學費!仲有書薄補貼。

50267612 發表於 20-7-13 12:44
係呀,York 疫情有減學費!仲有書薄補貼。

所以真係唔知轉唔轉去好呀

你係度問,多數人會話去LH。

另外睇下你信唔信牌頭有用。聽人講有d小一面試要帶手冊(家長覺得係方便學校特別留意某d學校學生)。

我自己係度見家長對york comment都不錯

Dabebe 發表於 20-7-13 12:28
york 學費平啲呀嘛

正常情況下我覺得點都轉Lh有著數。不過依家唔正常。所以真係好難答 ,睇下你有幾鍾意LH

tinoijcc 發表於 20-7-13 15:32
正常情況下我覺得點都轉Lh有著數。不過依家唔正常。所以真係好難答 ,睇下你有幾鍾意LH
...

係囉,我都係咁諗! 真係唔知佢哋k2幾時可以正常返返學

回覆 Dabebe 的帖子

如我會讀番原校~因真係唔知幾時會覆課~又跟同學老師未見過面,如上zoom  & 教學影片,咁跟睇you~tube片無分別咁~

讀LH 家長要花好多時間在家指導孩子

你要有呢個心理準備

課程係深

但係孩子可以學得有趣味

其實lh除了ty/olympic campus.其他分校唔覺得特別出色,新校更加無track record.為個名又唔知道值唔值wor

我都覺得好冒險,除非舊校真係差到你覺得唔走唔得,或者見到小朋友繼續留喺度都係咁黯淡無光。而且york同lh真係有差好遠嗎?而家停學york每日有平均兩個vedio加1小時zoom加功課,每星期另外有3節3人小組堂,感覺做得好足,其他學校係咪都係咁?要做下資料搜集!K2有舞會,慈善表演,魔術表演,小朋友玩得非常開心,K3體育會教下golf音樂堂學拉小提琴,是賺來的經驗,學校又多課外活動,唔駛去出面外補,好方便,最重要係,會同我地fight停課校巴錢唔收,活動取消會退款等等,好fair,學校俾我感覺係,幫到學生嘅都會盡做,唔知你認唔認同,但俾我嘅感覺幾良好。

多謝唒各位既意見

想問係LH k2 收左你小朋友未啊? 同埋係邊間york?

其實 , 以現時疫情 , 除非你 K2 係轉龍校 , 否則每間私幼的小朋友 , 黎緊都要面對同一問題 , 考/叩小一如何面試的問題 , 而且你要衡量兩間學校停課期間有咩 back up 俾到你