用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人18/3後出學簽,而又可以入到境?
樓主: 灝童媽咪
go

[加拿大] 有冇人18/3後出學簽,而又可以入到境?   [複製鏈接]

灝童媽咪 發表於 20-7-29 08:53
終於有好消息了,即係應該好快就知

應該31號會公怖

回覆樓主:

【多大教授、員工齊抗議!反對下學期返校教學】

看來加拿大目前不止有學生及家長不想返校上課,就連職員及教師都認為返校教學不安全!

最近,多倫多六個教職員工工會就簽署了請願書,反對今年多倫多大學於2020秋季學期返校教學。

目前,這份請願書目前已超過最初的1500個簽名的目標。

職員們認為,校方沒有考慮學生健康和安全問題就忽然重開的做法不恰當。

教授及其他職員向校方發出提問:多倫多大學為何不能像安省其他大學一樣,在網上開設教學課程?多大究竟要如何保證學生及教師能夠安全上課?

多倫多大學教師協會主席Terezia Zorić說, 她正在 "敦促多倫多大學管理層堅持預防病毒守則。我們必須謹慎行事,才可以保證社會安全,我認為目前的計劃並不謹慎"。

鑑於這種情況,工會組織要求校方 "在2020年秋季學期'暫停'大部分面授和其他學術工作,改為只在網上進行教學"。

唔知會唔會再變,最怕又冇得過去

回覆 dinosaur_bb2004 的帖子

You are so lucky.  I wrote to IRCC few weeks ago but got  rejected.  My son study visa was also approved after Mar 18.

janjan28 發表於 20-7-28 22:05
唔該晒你呀,想問你係咪都第一年過去呀?
是的

灝童媽咪 發表於 20-7-29 11:34
【多大教授、員工齊抗議!反對下學期返校教學】

看來加拿大目前不止有學生及家長不想返校上課,就連職員及 ...

會唔會只係部分program?
我朋友個仔9月入UT year 1
朋友話學校一早講咗online 上堂
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

chboy 發表於 20-7-29 12:00

You are so lucky.  I wrote to IRCC few weeks ago but got  rejected.  My ...
方便講 你用什麼理由去申請 而被拒?

醒目開學勳章

https://zhuanlan.zhihu.com/p/164782009

回覆樓主:

咁點,攪到我好運亂

醒目開學勳章

都係要等31/7公佈為準,

回覆 ikwok 的帖子

我反而想知其他媽咪用乜原因可成功幫小朋友, 家長又可批入境?求幫忙

LWLM0804 發表於 20-7-29 16:59
都係要等31/7公佈為準,

唉......消息真係好混亂!依家攪成咁, 去到又驚再爆發, 可以的話我反而偏向申請延期會安心好多........你哋㸃睇?

我估我仔獲批係因為有附夾學校的信,信中提及學校會classroom上堂,所以必須過去先返到學.

我都有連學校信(essential to go)交, 但仍reject另想問你係apply成功小朋友, 然後再apply家長exemption, 還是怎樣做, 可以教吓大家嗎?thanks

灝童媽咪 發表於 20-7-13 08:50
係咪真係只容許18/3前出學簽的學生入境加拿大?定係其實 只要有學簽 (approved ltr) 也可以入境??
...

18/3前學簽入到但要學校出信

https://youtu.be/JAEmkizFMlk

janjan28 發表於 20-7-13 09:56
其實而家有18/3前出學簽都未必入到境,18/3後批既官方講明唔比入境
...

18/3前入到但要有文件

https://youtu.be/JAEmkizFMlk

chboy 發表於 20-7-30 10:05

我都有連學校信(essential to go)交, 但仍reject另想問你係apply成功小朋友, ...
你的學簽是3月18日之前的嗎?我用孩子3月18日之前的學簽申請的家長豁免,那時候學校還沒有出的最新通知(must be in Canada),
但說明孩子未成年,學校是day school,就算上網課也因為有時差不適合在香港上。
大約24小時就收到郵件批復。

回覆 S1Parents2017 的帖子

18/3後

醒目開學勳章

https://c.m.163.com/news/a/FIP41P2D0522LBPT.html

醒目開學勳章

真係想知真定假

回覆樓主:

唯18/3後出的學生簽證,有希望入境
‹ 上一主題|下一主題