用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人18/3後出學簽,而又可以入到境?
樓主: 灝童媽咪
go

[加拿大] 有冇人18/3後出學簽,而又可以入到境?   [複製鏈接]

Vivihohomama 發表於 20-8-4 05:32

S1Parents2917: 你好,我case 同你exactly 一樣,仔18/ ...
HK CX check in大約10幾分鐘,登機的時候就只看passport和登機牌。
兩個人可以填一個ArriveCan。
但我都有個疑問,填完ArriveCan之後有個6位英文字母和數字混合的code,寫著present this confirmation# to the border service officer, 但没有officer要求我給他們看。
Apps最下還寫著enter 3-digit code, 我不知道是什麼code。今天太多事,明天再研究一下.

回覆 yy13 的帖子

多謝🙏

回覆 janjan28 的帖子

我不知道check in的工作人員有沒有去問加拿大領事館,但有去找過主管回來電腦那裡,可能是詢問操作上的事情。因為check in的小姐姐問過我孩子有沒有ETA?孩子的ETA是在批學簽的時候一起自動批了的。

S1Parents2017 發表於 20-8-4 09:53
回覆 janjan28 的帖子

我不知道check in的工作人員有沒有去問加拿大領事館,但有去找過主管回來電腦那裡, ...

唔該哂你,多謝你既資訊呀

S1Parents2017 發表於 20-8-4 09:43
HK CX check in大約10幾分鐘,登機的時候就只看passport和登機牌。
兩個人可以填一個ArriveCan。
但我都有 ...

Thank you S1Parents2017 , 我安心好多了☺️

醒目開學勳章

請問ArriveCAN是否即是隔離書計劃?

S1Parent2017,

恭喜你順利入境,同埋多謝你嘅分享!好好休息

另外我想問吓呢個Covid-19 test,幾時做,喺邊度做?

LWLM0804 發表於 20-8-4 11:35
請問ArriveCAN是否即是隔離書計劃?
其實我都唔系好明,HK CX提醒起飛前填好,但加拿大入境這邊沒人問。內容和隔離計劃有相同點但不完全相同。

ArriveCAN 是一個apps , 若上機前填了資料,飛機上派的form 就不用填,落機時再在apps 答自己有沒有病徵再submit, 之後出境前有職員問你拿來看。

各位3/18批visa嘅家長會怎樣做?會否寫信去ircc exemption?大家又會用乜嘢理由令家長可ㄧ齊飛?可否share互相幫忙吓?

我嘅內容係寫我叫咗阿仔八月尾返去迎新活動,然後九月頭開學,所以阿仔都係必要返去加拿大學校上堂,雖然佢回覆個電郵係寫住approve,但亦有寫住最後都係由邊境人員去決定係咪真係俾我哋入境

學校叫阿仔先啱

S1Parents2017 發表於 20-8-4 03:00
回覆 yy13 的帖子

不好意思,昨天剛到太累了沒有及時分享給大家。

請問你呢,是怎樣申請逗留延期?

回覆 dinosaur_bb2004 的帖子

呢個test要提早預約,我是在仁安做的,要見醫生,醫生再和你約時間交深喉樣本。我是24/7見醫生,31/7 10點前交樣本,1/8 10點多就有報告了。但還要考慮航班會不會被取消,如果航班取消要推遲,我問過醫生說不能改遞交樣本的時間呢。總之很操心啊!

回覆 Angelbelle 的帖子

謝謝你的說明,可能是因為我又填了飛機上派的紙質表,所以沒人問我要ArriveCan的code。

回覆 koo 的帖子

我還沒有研究,yy13分享了說提前一個月才能申請,叫Visitor Record。我之前在Youtube上都看到有教怎麼申請,但我自己第一次剛到,沒有操作過,遲點成功操作了再分享。

回覆 S1Parents2017 的帖子

謝謝你 ^^

醒目開學勳章

S1Parents2017 發表於 20-8-4 20:59
回覆 dinosaur_bb2004 的帖子

呢個test要提早預約,我是在仁安做的,要見醫生,醫生再和你約時間交深喉樣 ...
明白,謝謝你!時間要捉得很緊,如果訂9月頭飛,8月尾要约時間做,萬一又延期唔飛得,咁就白做!
另想問隔離計劃書是否有條link要download 填? 可以提供给我

回覆 S1Parents2017 的帖子

請問陪讀的話, study permit 的custodianship declaration 可以是否要搵加拿大朋友幫手簽?
‹ 上一主題|下一主題