用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試班作用?你有無上過,成效如何?
go

面試班作用?你有無上過,成效如何?

升中面試班最主要作用係咩?熟習面試模試?
操題目?
模擬小組面試?
仲有咩?

回覆樓主:

我沒有為小朋友報面試班(升小學和中學也沒有),衹是和他們在家操題目。

本來去面試班係想俾阿女試下同其他唔同學校嘅小朋友group interview時有咩唔同感覺,點知...... 一班有幾個都係自己學校

gigayan 發表於 20-7-12 12:35
本來去面試班係想俾阿女試下同其他唔同學校嘅小朋友group interview時有咩唔同感覺,點知...... 一班有幾個 ...
咁你覺得有無用?

cafeva 發表於 20-7-13 10:29
咁你覺得有無用?

心理上係好d嘅,無論對大人/小朋友,因為我地個時有報針對某d學校面試嘅班,咁小朋友都有定心理準備面試係點囉!至於大人,叫做「博盡無悔」,幫佢做好晒準備,最後結果點都唔會覺得自己做唔夠。

但你話靠晒面試班,返嚟唔使再跟進,就一定唔得囉,都係要返屋企再跟進嘅~~~

怎麽覺得在現在的疫情下,應該明年不會有面試的安排?

cafeva 發表於 20-7-12 10:22
操題目?
模擬小組面試?
在2月以前,覺得會係面試中失分,因沒準備過,亦覺得沒必要——勉强沒幸福,讀書靠自己,凴臨時增加技巧入讀未必係好事,將來選科……點知取消面試,睇來佛係亦有著數

gigayan 發表於 20-7-13 10:46
心理上係好d嘅,無論對大人/小朋友,因為我地個時有報針對某d學校面試嘅班,咁小朋友都有定心理準備面試係 ...

請問有介紹嗎?如方便的話可pm. 因小朋友讀龍校,學校冇相闗training

蓮蓉包 發表於 20-7-13 13:28
請問有介紹嗎?如方便的話可pm. 因小朋友讀龍校,學校冇相闗training
龍校都要? 咁小朋友一定好叻

medicine 發表於 20-7-13 13:19
在2月以前,覺得會係面試中失分,因沒準備過,亦覺得沒必要——勉强沒幸福,讀書靠自己,凴臨時增加技巧入 ...
咁如果因為唔熟練而輸就好唔抵...

蓮蓉包 發表於 20-7-13 13:28

只係做升中面試班嘅御X軒, google下就搵到

200904 發表於 20-7-13 12:50
係喎... good point.

gigayan 發表於 20-7-13 13:50

唔該哂呀!

cafeva 發表於 20-7-13 13:47
龍校都要? 咁小朋友一定好叻

佢學校成績係幾好,但佢好鍾意自己學校,都係諗住試下咋

操題目?
模擬小組面試?
個人認為面試班有無作用,其實好睇情況。如果你小朋友係驚驚青青既,預備下心理上會係好啲既。如果你小朋友本身都醒醒地既,簡單既訓練就夠;一次起兩次止,太多反而未必好。

200904 發表於 20-7-13 12:50
心態上需要預佢有。

gigayan 發表於 20-7-13 13:50

前年都係報呢間,真係好多你啲同學仔。。

請問有無港島區的面試班推介呢?我都覺得準備一下好d。

操題目?
模擬小組面試?
對2020年小六畢業生嚟講, 應該絕大多數都係無用

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得早小小試下面試班,對於少有機會同陌生人溝通嘅小朋友來講,係有幫助嘅。一係可以讓家長同小朋友自己多咗了解自己邊啲地方可以留意加強,再有係熟悉咗面試流程環境,或者可以讓小朋友應答更有信心。其實呢啲經驗就算唔使面試都有用。