用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 求救!我有親子溝通問題!點算
go

求救!我有親子溝通問題!點算

自從停課開始,我察覺我憑親教囡數學都出事,由最初勉強教佢到依家佢直頭吾想聽我講,甚至演變到2母女鬧交,我出手打佢。我好吾想打佢,我好無助。

1.我留意到佢一吾識,一錯;就放棄 話吾想做,吾想改正。
2.佢話我當初教錯佢,所以導致佢吾聽我講。當我計到答案,想話佢知。佢態度超級差 完全吾聽我講。仲駁我嘴 激到我出手打佢

我究竟應該点做?其實 我巳經請左幫習老師幫佢。而且 老爺刀幫手教佢。

我係米最好吾好再理佢數學?我好驚佢培養出遇到問題就輕易放棄。我係米要去D親子溝通課程?  請赐教。

回覆 tw103 的帖子

1)囡囡是自信心問題,大於能力問題2)阿媽要反省,細心檢討自己是否有良好邏緝思維能力和優秀表達能力的人。如果兩者皆欠奉,那便要考慮交給外援,如老公去做。如果老公也是講嘢一舊舊之徒,那便去認真努力找合適的教學工具軟件,讓孩子從娛樂中鞏固知識,另外物色優秀教數學老師輔導。請記住是優秀老師,不是收錢陪伴做功課的。
3)親子關係比任何短期成績重要。只要母女感情好,阿囡必然聽你點,就算阿媽夠儍,阿囡都願意降低智商陪你儍

羅馬不是一天建成,加油唄!

代入佢角度諗,佢唔識/做錯,你鬧佢。但你其實都唔識,仲教錯佢,咁佢覺得你都係咁差啫......佢態度超差當然唔應該,但亦唔係不能理解。

既然已經有補習老師,咁你將你唔識的交比老師教。你可以同佢做d你能力範圍以內的,如果你係數盲,咁就比老師教好了。為呢d打佢好無謂,最好忍吓手。

至於你老爺教佢數,我唔識佢唔敢講。

但眼見唔少老人家教現代細路哥數學/中文,真係未見過教得好的

annie40 發表於 20-7-12 00:20

1)囡囡是自信心問題,大於能力問題2)阿媽要反省,細心檢討自己是否有良好邏緝思維能 ...

謝謝你 Annie 想問你有冇D數學教學工具推介? 之前揾數學遊戲apps 俾阿囡。不過 佢嫌悶

Jane1983 發表於 20-7-12 16:29
代入佢角度諗,佢唔識/做錯,你鬧佢。但你其實都唔識,仲教錯佢,咁佢覺得你都係咁差啫......佢態度超差當 ...

你講得啱牙 我就係覺得為左數學消耗母女感情。超吾值得。

Jane1983 發表於 20-7-12 16:32

但眼見唔少老人家教現代細路哥數學/中文,真係未見過教得好的 :igive ...

Exactly! 你講中point ~  其實我應該多謝佢付出加上佢係有D學歷既。不過 始終generation 問題同表達能力。當然,囡刀覺得補習老師稍強

抱歉,小囡已經加入社會生產大軍了,從前學習未有機會用數學軟件。近年聽後輩媽咪話數學和話文學習app好玩,是英語版的,孩子愛不惜手。不知是否英話版本比中文版app好玩。
問了朋友的有關app後再轉吿。

隨著青春期來臨,母女之間矛盾更多,犯不著為教數學影響彼此關係,保留精力,只往重中之重的點子去堅持,其他的閒過立秋吧!

annie40 發表於 20-7-15 10:24

抱歉,小囡已經加入社會生產大軍了,從前學習未有機會用數學軟件。近年聽後輩媽咪話數 ...

你所言甚是, 如你所那數學apps 好玩,期待你分享。 萬謝

控制不了自己情緒便不要自己教吧!😅 為了功課而打 ??😅

tw103 發表於 20-7-11 12:22
自從停課開始,我察覺我憑親教囡數學都出事,由最初勉強教佢到依家佢直頭吾想聽我講,甚至演變到2母女鬧交 ...
只係教數學有問題?但係教其他科無問題?
如果教咩都有問題,可能你母女關係出左問題。或者咁講,既然你個女唔服你,我覺得你應該交支棒俾其他人(可能補習老師),自己專心同個女搞好關係。何必要係學業上同個女對立?

等關係好左先,先再同個女了解當初唔喜歡俾你教啦。

Jane1983 發表於 20-7-12 16:32

但眼見唔少老人家教現代細路哥數學/中文,真係未見過教得好的 :igive ...

數學我冇見過,但見到家父教阿仔古文,他用典故,逸事,啓發阿仔的興趣,佢又受,順便教埋書法。

去到現代中文就自己搞掂。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-7-26 11:07
數學我冇見過,但見到家父教阿仔古文,他用典故,逸事,啓發阿仔的興趣,佢又受,順便教埋書法。

去到現 ...

老人家講經典故事,一齊練書法,日常生活去啟發小朋友,唔係急於求成果種,成功機會會好d。

Jane1983 發表於 20-7-26 16:38
老人家講經典故事,一齊練書法,日常生活去啟發小朋友,唔係急於求成果種,成功機會會好d。
...

是的。

Jane1983    發表於 20-7-26 19:57
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.