用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 或 民生小學,大家會點揀呢?
樓主: mountains
go

KTS 或 民生小學,大家會點揀呢?   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-7-28 13:07
你個女有冇叫你買個實D既飯盒呀?

PS:姐係我覺得一個男仔肯每日為個女仔開飯盒,都嫁得過啦下 ...

個男仔每日為多位女仔甚至男仔開蓋,仲嫁唔嫁得過?

gigayan 發表於 20-7-28 12:33
成間學校已經無樓梯,防止水浸個級仔都要拆鬼埋......  
唔洗拆,前面加個ramp/小斜路便可

MrBeast 發表於 20-7-28 13:12
唔洗拆,前面加個ramp/小斜路便可

唔得呀!廁所對走廊位其實唔太寬落!加個ramp出咗走廊,初小生好易click親跌倒!係外國滑雪跌親學校控制唔到!但減少學生在校內發生意外的機會,學校還是盡責的

ar_mak 發表於 20-7-28 13:07
你個女有冇叫你買個實D既飯盒呀?

PS:姐係我覺得一個男仔肯每日為個女仔開飯盒,都嫁得過啦下 ...

可接受講數,收少d禮金囉

但要住私樓先有雞髀食㗎~~~

回覆 ar_mak 的帖子

而家都無得返學,而且邊有咁神心特登影廁所門口!不過講講下,又好似男廁比女廁多一級的!但係要就斜度,必然阻礙走廊位置!咁就變咗走廊通道有障礙我想像到加Ramp,輪椅一出門口就撞埋牆,KTS家長一定明我意思

嗱!下年學校85周年open day! 你自己嚟睇!順便欣賞校園其他地方及學生作品

回覆樓主:

我反而有少少同情嗰位家長。
學校的做法和處理是沒錯的,合理而且合法,但就是差點點的人情味、守望相助的感覺,小朋友已經傷到要坐輪椅。

只是旁觀者的個人感覺,不喜勿插。

不過既然小朋友都轉了校,希望家長都釋懷放下了。翻晒舊post, 咬住學校唔放,大家都唔會開心。

babaxmama 發表於 20-7-29 09:26

支持你的意見。

參考其他用家的意見,建議008家長另開一個POST,叫做KTS 的悲慘記憶,或KTS 暗黑經歷。然後把事情經過PASTE上去。似乎妥當好多?
日後有人問你就答,冇人問你就唔出聲。觀感就會沒有問題了。
也方便未來有家長search 學校就會見到(不過記得要加埋中文全名啵)。

EK是一個公共論壇,只要是真實的信息,都有益于後來者,都應該鼓勵,理性的觀衆也知道這種評價是出於一個人,還是多個人。從而對這個學校有更多的瞭解。

某種程度上替所有家長覺得可悲,作爲家校雙方,隨著時代的變遷,學校越來越變得强勢,家長越來越卑賤。學校是教書育人的地方,人之常情是學校應該做的,反而要你求它改變,百分之一的幾率下它才肯改變然後去做。

各校用家,特別是有點名氣的學校用家。不知出於何種目的,只要出現任何不利的信息,態度都是:懷疑——否認/粉色太平——冷嘲熱諷。

是不是各校家教會都有一項功能叫學校言論監察啊?

hundred100 發表於 20-7-29 11:29
參考其他用家的意見,建議008家長另開一個POST,叫做KTS 的悲慘記憶,或KTS 暗黑經歷。然後把事情經過PASTE ...

我利申先,本人唔係咩家教會,個女KTS 6年我類似隱形,除非必要先會現身嘅。
我都好少嚟呢區,通常中學個邊睇post,睇到08家長個post真係咁啱得咁橋...... 入主題!

講真,咩關係都好,6年喎點會事事滿意,夫婦幾恩愛都會少吵少鬧啦!只不過總結係嚟,滿意大過唔滿意啦。但我女就好似撞邪咁嘅,畢鬼咗業都成日提住小學......  我嘅不滿係覺得學校反應慢,做事太顧全大局;呢件事係關乎全班利益,但有家長就覺得學校做得慢都叫做咗,咁顧全大局總好過冷血話殺就殺.....
Anyway, 最後完滿解決嘅。

我都同意開返個暗黑hater post,咪成日齋講佢好,正如你不滿都可以好似08咁講出嚟,咁大家都會分析,究竟係學校無愛心,還是客服出現問題,好似有人提議加個Ramp都好好呀。

家長得唔到答應要求,會覺得自己卑微;學校收到無理要求,又會覺得自己辦學難...... 當然,雙方可以快樂解決問題係最開心,但有時未必事事稱心,又是退一步,去為大家想想,會唔會消消氣呢?

pekovian 發表於 20-7-28 13:11
個男仔每日為多位女仔甚至男仔開蓋,仲嫁唔嫁得過?

開蓋暖男,我都鍾意

其實我唔係想咬住唔放, 只係想喺大家揀學校之前,正評負評都參考下, 喺我立場,句句都千真真確, 我更加唔想因為自己仔已經轉校了, 得到快樂了,便唔理其他後面嘅人。

hundred100 發表於 20-7-29 11:29
參考其他用家的意見,建議008家長另開一個POST,叫做KTS 的悲慘記憶,或KTS 暗黑經歷。然後把事情經過PASTE ...

多謝你嘅意見和賜教, 我會另外開一個post, 如果有人問,我先至會再講落去。

gigayan 發表於 20-7-29 12:22
我利申先,本人唔係咩家教會,個女KTS 6年我類似隱形,除非必要先會現身嘅。
我都好少嚟呢區,通常中學個 ...
你好。我都係隱身一族啊。我并沒有對學校不滿,對我而已,它的好能遠遠蓋過它的不足。各人追求不同,小朋友返學開心就得。
但看到這位家長小朋友的事情,我的經驗告訴我它可能發生。然後作爲一個普通家長,我首先會同情,而唔係去從學校的角度去解話,除非有人真係以學校職員的身份來解析。

而且部分用家的言語在旁觀者的角度看來也非常不舒服。
有時候自以爲是的護校言論,恰恰有適得其反的效果。

hundred100 發表於 20-7-29 15:57
你好。我都係隱身一族啊。我并沒有對學校不滿,對我而已,它的好能遠遠蓋過它的不足。各人追求不同,小朋友 ...

冇錯,嗰幾位「護校家長」冷嘲熱諷嘅言論真係令人內心嘩然,繼而對間學校也產生一定程度嘅反感!但她們卻依然自得其樂而不自知,大有一種勝利者嘅姿態繼續冷嘲熱諷相互取樂⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題