用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 究竟讀咩科先唔洗愁出路?
樓主: cpmummy
go

究竟讀咩科先唔洗愁出路?   [複製鏈接]

一家三口 發表於 21-6-11 10:28
揾唔到intern , 學校要求讀多一年就可以畢業嗎?

未知!應該year 3易揾D,我朋友好似話HKU實派到 job
我只是愁阿仔揾唔到,我預比佢讀多一年,佢出年壓力大
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-6-11 10:35
未知!應該year 3易揾D,我朋友好似話HKU實派到 job
我只是愁阿仔揾唔到,我預比佢讀多一年,佢出年壓力 ...
加油!
其實係一家四口子

回覆 skywalker167 的帖子

按今時今日香港的環境, 外國先進行業公司請香港人時會唔會開始有好多顧慮, 或者無得上位, 或者無機會接觸到核心技術.. 甚至台灣公司都係咁睇, 因此香港本土EE人才可能難以避免最終都要北上, 但要同大陸自己培養的學生競爭實際上沒有天時地利人和...

AAmother 發表於 21-6-11 10:24
你仔好叻呀!同時有幾份offer
我预阿仔揾唔到intern 為有讀多一年!

其實, 最初跟你一樣擔心.
我細囝好宅, 無朋友, 好彩有哥哥, 兩兄弟有說有笑.

但, 讀書至今, 佢唔會主動搵同學, 有野都好少問人.
e兩年, 有d selective course, 佢寧願低分, 佢選d無group project科目. 比好如, 日語, Bio.
最終拉低咗GPA.

亞囝最初interview都有d唔識表達. 之前, 有做準備, 但臨場卻反應不來.
連一d自己係強項的, 讀書考試都很好.
面試考核, 個腦又反應唔到.

經過, 失敗, 又失敗, 最初有d心灰.
後來, 見勢色唔對, 跟同學問問, 原來未有同學搵到intern.即刻, 放輕鬆了.

P.S. 隨遇而安.學習和成長路上, 必須自己克服.

現在,加入這intern,  自己讀Data Science, 參加Al 部份.
同時,身邊有兩三位修電子工程的intern, 做開發.

可以,見識不同背景的同學們.一起工作.吸取經驗.

annie40    發表於 21-6-12 12:28

stillgood20 發表於 21-6-11 11:29

你細仔有哥哥,2兄弟有商有量又識安排自己條路,你安樂晒。
我仔好宅,今年都是同樣小g p拉低咗GPA,所以佢year 3壓力就大

AAmother 發表於 21-6-11 12:52
你細仔有哥哥,2兄弟有商有量又識安排自己絛路,你安樂晒。
我仔好宅,今年都是同樣小g p拉抵咗GPA,所以佢ye ...

努力.做多一點準備。
隨遇而安。

今年疫情,intern好似稍遲了.
下年, 應該環境更好!

twobirds 發表於 21-6-11 11:24
回覆 skywalker167 的

按今時今日香港的環境, 外國先進行業公司請香港人時會唔會開始有好多顧慮, 或者 ...
大陸同學有的,香港同學沒有;香港同學有的,大陸同學沒有。或許可以把相互競爭看成「相互學習」,甚至現實地相互利用,各取所需亦可。

stillgood20 發表於 21-6-11 11:29
後來, 見勢色唔對, 跟同學問問, 原來未有同學搵到intern.即刻, 放輕鬆了 xxxxx

同學一句勝過父母百句。

annie40 發表於 21-6-13 08:26
大陸同學有的,香港同學沒有;香港同學有的,大陸同學沒有。或許可以把相互競爭看成「相互學習」,甚至現實 ...

是的,同大陸,不過將來冇咁international 囉......

annie40 發表於 21-6-13 08:31
後來, 見勢色唔對, 跟同學問問, 原來未有同學搵到intern.即刻, 放輕鬆 ...
今次,要跟同學交往.是學業上,轉往工作過程中的程序.
始終,工作必須要面對人的交往.

也打破了部份宅心理.

stillgood20 發表於 21-6-13 16:39
真心覺得:我行我素的IT宅男,十分適合科技創新界。
與人交往,隨著成長,慢慢便會明白,急也急不來。

stillgood20 發表於 21-6-13 16:39
看過微信之父張一龍的經歷,是宅男中之宅神,經常被人搵丁兼看不起,生存下來也算是奇蹟呀。宅男應該分為有目標和無目標兩類,有目標宅男是人才的機率很高。

annie40 發表於 21-6-13 20:01
真心覺得:我行我素的IT宅男,十分適合科技創新界。
與人交往,隨著成長,慢慢便會明白,急也急不來。
...
亞囝之前出了GPA, 比第一學段低分了.
剛巧那天,媽咪不在, 聊一下,為何分數低了.
除了.修Bio 拉低了分.
原來, 有科Statistics, 佢大意,攪錯咗考試日期。
誤會了,跟另一科日程,倒轉.

考試時,先知道自己攪錯.
考試前一晚,無温習過.
我問:即係'裸考'!?!
佢話,原來應該可以有A.
結果是B+.

如果,媽咪知道,一定罵翻.

stillgood20 發表於 21-6-13 20:25
性格如此呀!媽咪罵左怕有十幾年,有得改就早改了。媽媽罵完無咁激心都好,否則好易激到血壓高。
最近發現「儍白」媽媽,通常會有個有本事兼懂得照顧人的兒子。反而八面玲瓏非常有本事有主見的媽媽,沒有這種福氣。是長短互補下的操練成果嗎?

千祈咪告訴媽媽,反正已經做咗就翻篇吧。除非阿仔受不住良心責備,主動要向媽媽懺悔。

annie40 發表於 21-6-13 21:11
性格如此呀!媽咪罵左怕有十幾年,有得改就早改了。媽媽罵完無咁激心都好,否則好易激到血壓高。
最近發現 ...
媽媽唔易做.特別是香港, 大部份媽媽還有工作.
工作有要求,社會有要求.

stillgood20 發表於 21-6-14 19:49
媽媽唔易做.特別是香港, 大部份媽媽還有工作.
工作有要求,社會有要求.
雖然十分癈話,自己依然堅信只要孩子三觀正常,性格善良積極,那管學途的第一選科不是最熱門的,走著走著也會找到出路,也許第一份工作未盡人意,但工作也是一種學習,把用心學習累積下來,慢慢便有出路了。

annie40 發表於 21-6-13 20:13
看過微信之父張一龍的經歷,是宅男中之宅神,經常被人搵丁兼看不起,生存下來也算是奇蹟呀。宅男應該分為有 ...
呢啲只係小數,大部分成功既大陸IT人,更多係似史玉柱、吳鷹、馬化騰,能言善道既。

annie40 發表於 21-6-15 21:34
雖然十分癈話,自己依然堅信只要孩子三觀正常,性格善良積極,那管學途的第一選科不是最熱門的,走著走著也 ...
問題係點定義三觀正常?唔同時空,定義唔同。三觀同普世價值相同、有同理心、接受差異、接受唔同既睇法,可能更加重要。

個人認為「裸考」先至係正常。當然唔係指完全唔讀嗰種「裸考」,而係對所學有興趣,隨時可能娓娓道來嗰種。有興趣,就可以做到考試前只需要稍為溫習,已經比average classmates高分好多。
‹ 上一主題|下一主題