用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 考ESF小學
go

[小學] 考ESF小學

因為小朋友讀緊私幼,

請問如果想考ESF小學應該要係YEAR 1 入還是YEAR 2 好D?
YEAR 1 入即係要放棄幼稚園K3?? 之後想考返直資係咪完全冇機會?

CherryCYS 發表於 20-7-9 13:28
因為小朋友讀緊私幼, 請問如果想考ESF小學應該要係YEAR 1 入還是YEAR 2 好D?
YEAR 1 入即係要放棄幼稚園K3? ...
其實點解樓主會將 IS 同直資兩樣完全唔同既野去作選擇呢? 你選擇得係國際學校討論區發問你預版友全部都係叫你即刻讀 ESF , 同一條問題你去本地學校果版去問就叫你讀直資..國際學校好貴..唔值..情願將來留 d 錢將來出國等等...
到頭來就係番回原地...都係要問番自己究竟想比邊款教育模式比小朋友...

gavroche915 發表於 20-7-9 15:46
其實點解樓主會將 IS 同直資兩樣完全唔同既野去作選擇呢? 你選擇得係國際學校討論區發問你預版友全部都係叫 ...

一語中的

對我黎講
我決定左IS呢條路既話
我根本唔會再諗LS
揀得IS都係buy IS個套唔buy LS個套
咁點解會讀讀下又buy返LS個套?

人揀你你揀人,有offer在手先可以揀。同時考兩類無乜問題。我覺得呢版的家長expect人地係IS die hard fans 不能有異心否則不如唔好問

DengCK 發表於 20-7-9 17:49
人揀你你揀人,有offer在手先可以揀。同時考兩類無乜問題。我覺得呢版的家長expect人地係IS die hard fans  ...

咁我相信 IS 家長們唔會硬逼人接受 IS 既...只係樓主如果呢刻唔先搞清楚究竟想潮邊個方向發展...條路會好難行咁解 ...  對小朋友同家長都辛苦...當兩個學制係有 d 地方唔兼容既時候 (例如 LS K3 = IS Y1)...就需要家長先作一個關鍵性決定...個胃係得咁大...你又唔能夠呢頭食完中餐果頭走去食西餐 (雖然唔排除有某 d 家長的確係朝早番一間 local 幼稚園...下晝番一間IS幼稚園) ... 咁就自然要先決定左究竟帶小朋友去茶樓好定係去餐廳好...咁你問西餐fans 就當然得到回覆係食西餐...去問茶樓 fans... 又一定係撐茶樓...結果咪就係回到原點...

樓主呢刻遇到既難題...相信呢到每一個 IS 家長都經歷過...大家既經驗正正就係魚與熊掌...唔可兼得...要呢刻就需要預先決定....相信大家一齊分享先能夠解決問題吧。  

回覆樓主

I assume 樓主might be asking because (1) ESF is thorough train and thus a good “back up” in case 直資does not take the child; (2) she does not mind the child going ESF all the way if the child does not get a 直資offer and (3) 直資is preferred over ESF.

實際難處係,如果妳孩子不入year one of ESF, 其實很難入year two ESF 因為低年級的ESF非常搶手。其實不如妳幫孩子試左報ESF year one先,如果得到offer才考慮是否轉。不然一切只是空談。另外,如果拿到offer真的去讀,最後又想試考直資,也不是不行,但就要預了狂外補中數才可以。同埋要預了人家直資在考核時個別學校會否對學生來自ESF覺得incompatible with 該校的學習綱領有質疑。

其實以往也有ESF的學生讀完Y1然後轉左去SPCC/DBS/La Salle/Maryknoll 讀P1; 有考入也有好運派入。

回覆 CherryCYS 的帖子

建議樓主申請year 1, 因為就算冇位嘅話學校都會排你在waiting list, 但留意返age group, ESF對於入學年份好嚴謹, 假設你小朋友現在k1就要今年9月申Year 1. 另外提提你由於現在 ESF 幼稚園會直升ESF Y1, 所以Y1學位應該好緊張。

Radiomama 發表於 20-7-9 20:10
其實以往也有ESF的學生讀完Y1然後轉左去SPCC/DBS/La Salle/Maryknoll 讀P1; 有考入也有好運派入。
...

Yes,我知好多家長最鍾意一線local或新派直資,但唔想入其他LS,所以入得IS就讀住,有機會入心怡LS就轉,無就繼續讀IS。呢個版時常有批判呢哋家長,但現實係LS唔同學校好大分別,好多家長並唔係只鍾意IS,佢哋係三心二意,但真係好多見。

回答樓主,你可以試下考esf小一,如果係n無人士都幾難入,小二唔使諗。

建議樓主考咗year 1先。因為自從through training, non-ESF kindergarten kids連interview機會都未必有。就算有都好難入到。咁好彩入到先考慮啦。

不過2樓講得好啱,首先要睇你想小朋友行傳統教育定IB,理念本身好唔同。