用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一零用錢比幾多好?
樓主: vin105
go

中一零用錢比幾多好?   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-4-6 10:08
我女學校附近好多野食,平貴都有,我比60元一日,食完lunch佢有時佢會回校開會/留校圖書館温習/去補習,8 ...
咁佢會唔會用octopus 買野食?

bobbob 發表於 21-4-6 01:04
我仔S1,撇除車費,因為疫情關係唔使食lunch,都係俾$20/日佢響學校買下小食,星期六日無俾。 ...
車$另外計比佢定幫佢入八達通?

S-Kwok 發表於 20-8-31 09:42
我都係大概呢個數。

停課呢段時間,屋企包晒三餐+下午茶,所以每星期$50。
正常返學會另比$250/星期,包午餐、車費。 >>> 夠嗎? 我見學校附近D食店都5,6拾蚊1個lunch.

樓主試左1年, 最後比幾多?

cafeva 發表於 21-8-31 11:35
咁佢會唔會用octopus 買野食?

唔會。今年升S6, 咁多年只試過兩三次口渴買水飲!

cafeva    發表於 21-8-31 12:04
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-8-31 12:00
唔會。今年升S6, 咁多年只試過兩三次口渴買水飲!
好乖

cafeva 發表於 21-8-31 11:34
中學每日50包午餐夠嗎?
夠。佢自己運用。有時佢食學校飯盒,廿幾蚊一餐,慳埋拉上補下,間中去食豪尐七、八十韓式套餐仲可以。

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-8-31 11:38
車$另外計比佢定幫佢入八達通?
車錢另計,都係1星期俾1次

cafeva    發表於 21-9-1 11:24

Yanamami 發表於 21-8-31 12:49
夠。佢自己運用。有時佢食學校飯盒,廿幾蚊一餐,慳埋拉上補下,間中去食豪尐七、八十韓式套餐仲可以。 ...

依家無的食學校飯盒,出街食貴好多。 250/week 未必夠用。

b3410 發表於 21-9-1 17:27
依家乜的食學校飯盒,出街食貴好多。 250/week 未必夠用。

我女自己識搞掂啦,錢係scarce resources嘛,自己睇餸食飯囉。放長假我照俾唔會cut, 儲埋食乜都得啦。

依家乜的食學校飯盒,出街食貴好多。 250/week 未必夠用。

我女今日去咗"剎你呀"食lunch, 只食咗29元

不過佢昨日慶祝考完試去食放題, 食咗 28x 元 , 我贊助佢 150元  !

佢宜家平時食大約 40元一餐。  好多食肆有學生餐, 大約3x-40 元一餐! 所以250 per week真係應該夠!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

宜家如果返全日,$250/week真係窄窄地,初中大食D,但又要求低D。中中開始食少啲,但又會食貴D。高中直情可以好慳,因為學都唔使返,但要求高好多,辛苦搵嚟自在食,成班同學越大越食得少,所以可以對冲到,但一歺$50近乎必爆,仲要周圍走,等夠鐘,巴克呢啲公數出~~~

mcl203 發表於 21-9-2 01:19
宜家如果返全日,$250/week真係窄窄地,初中大食D,但又要求低D。中中開始食少啲,但又會食貴D。高中直情 ...
我仔可能運動多,一個餐食唔飽,要再加多個三文治,有時要食兩個餐
每日帶1L水都唔夠飲,要再買水。再加埋車錢

b3410 發表於 21-9-2 08:14
我仔可能運動多,一個餐食唔飽,要再加多個三文治,有時要食兩個餐
每日帶1L水都唔夠飲,要再買水 ...

所以咪話$50窄窄地,尤其是學校附近無乜學生餐,老麥又遠唔夠時間來回。宜家疫情時期,可能可以慳D?學校仲俾唔俾㩒機/去小食部買嘢食?可以嘅又用多啲,全日制放學又7-11,尤其是全日制又要跑ECA。水就可以係學校添加。不過,又咁講,無話唔得嘅,俾$30都可以夠,佢哋一定諗得掂,不過以前經驗,離群啲囉,校長一早鼓勵學生係外面食,見識吓不同社群~~~

mcl203 發表於 21-9-2 10:07
所以咪話$50窄窄地,尤其是學校附近無乜學生餐,老麥又遠唔夠時間來回。宜家疫情時期,可能可以慳D?學校 ...
我叫佢哋儘量用八達通,因為可以用八達通apps大致望到平時如何消費。如果唔係太離譜,就按需要俾。我平時用apps幫佢哋充值也方便好多。疫情期間也比較安全。

cafeva 發表於 21-8-31 11:40
正常返學會另比$250/星期,包午餐、車費。 >>> 夠嗎? 我見學校附近D食店都5,6拾蚊1個lunch.
...

正常返學指返全日,返全日仔學校指定要留校食,唔會好貴,所以係夠嘅。

我每星期俾$500, 其中$100入8達通, 之前停課都照俾$400一星期佢, 點知...... 停咁耐, 收到佢都唔好意思再收, 因為佢見自己銀行戶口水漲船高 之後只係佢需要出外先會俾錢佢

S-Kwok 發表於 21-9-2 12:13
正常返學指返全日,返全日仔學校指定要留校食,唔會好貴,所以係夠嘅。
...

全日課時,某些學校附近係極少學生餐供應的,地區有分別~~~

S-Kwok 發表於 21-9-2 12:13
...
好想全日返學,邊處食都無所謂還有課外活動,學生唔應該齋學習。

醒目開學勳章

gigayan 發表於 21-9-2 12:21
我每星期俾$500, 其中$100入8達通, 之前停課都照俾$400一星期佢, 點知...... 停咁耐, 收到佢都唔好意思再收 ...
舊年上zoom期間我仔直頭叫我唔駛俾,話都唔使洗錢
‹ 上一主題|下一主題