用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 近屋企既地區一線VS有直屬中學既小學
go

近屋企既地區一線VS有直屬中學既小學 [複製鏈接]

小朋友喺一間距離屋企五個港鐵站有直屬BAND1中學既女校讀小一(41),成績大概級頭五,車程連步程約半個鐘內。(仲有個妹妹跟尾)

但佢話想學校近屋企啲,屋企五分鐘步程有一間大概40-50%升到BAND1既小學

其實本身都冇話特別鍾意果間直屬中學,屋企校網亦利女仔,而我預計個囡成績唔會點大跌因為我都跟得足。如果係你,會為左個囡呢個要求放棄有直屬中學既小學,而去插屋企附近間地區一線嗎?

0    0    0    0

回覆樓主:

不會。以佢成績,不如插比而家更好的女龍津。

回覆樓主:

囡囡成績好好
將來升中學校亦未必在家附近
轉校不如考慮女龍津/神津/神私

你女讀到書,你又跟到足。近近地有無更好的學校?要轉都向上望。

Edu0640 發表於 20-7-9 11:56
小朋友喺一間距離屋企五個港鐵站有直屬BAND1中學既女校讀小一(41網),成績大概級頭五,車程連步程約半個鐘 ...

近屋企一線小學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 ar_mak 的帖子

如果佢女而家讀緊聖家,咁轉間神d的都分分鐘workload輕d,有so㗎。
近屋企係好,但地區一線、無中學,唔知會唔會係全谷型學校,未必係好事。

ar_mak 發表於 20-7-9 21:26
回覆 Jane1983 的帖子

咁希望佢個女睇完姨姨既解說,會有足夠智慧去明白大人既心意啦。

小一點會明,所以要亞媽幫佢地籌謀。

做人睇開d,可以諗讀得書邊度都一樣,最好屋企樓下,加埋免費官津。又或者人叻不如樣靚,做嘢叻賺得幾多,倒不如嫁得好即時向上流......做人隨遇而安,咪搞咁多嘢  

medicine    發表於 20-7-9 22:32

Poyau 發表於 20-7-9 17:36
囡囡成績好好
將來升中學校亦未必在家附近
轉校不如考慮女龍津/神津/神私
佢唔係叻,佢資質唔係好top果種,只係鍾意閱讀而又肯乖乖溫書果類。由KG到而家我都完全冇催谷佢亦冇出去學野,只係我比其他家長得閒跟得足啲,而暫時學校教嘅野真係好淺而已。
我自己冇諗住要佢讀好top嘅學校,身邊有由細睇住大讀dgjs到dgs嘅女仔,覺得佢雖然品格仲係好好,但忍唔住鋒芒太露太有自信,好似唔係我想個囡將來嘅樣。

回覆 Jane1983 的帖子

我自己係真係開始反思,想學校喺屋企附近呢樣野其實佢KG時已間唔中有講,既然佢應該可以係band1 (因為當初KG時又點會知小學會讀成點),係咪應該唔需要規限佢一定要搵有直屬嘅小學呢?何不每日慳返來回夾埋果一個鐘黎睇書或放鬆下。當然,我去插地區一線都未必一定收。

回覆樓主:

心動不如行動,不如揀幾間心儀的申請下,去面試睇下你同阿囡鍾唔鍾意,如有offer咪再考慮

回覆 ar_mak 的帖子

細路哥講嘢,有時大人要從大局考慮。我為個女搬過一次無謂屋(後來又再搬過),連agent使費、買後來用唔着的傢俬使咗一筆無謂錢,仲有執嘢的hassle,真係搵笨到呢!
如果佢交通一程個半鐘,咁真係有d唔人道,我會認真考慮佢的意見。但半個鐘內,將心比己唔係咁難頂wor。

回覆 Edu0640 的帖子

如果你真係睇得比較開,日後升邊間band1中學都咁開心,其實亦真係可以隨心d。反正而家咁多大學,升讀亦唔難。
但你一定要想清楚,唔好過幾年又後悔,咁就頭痛。

Jane1983 發表於 20-7-10 09:29
回覆 Edu0640 的帖子

如果你真係睇得比較開,日後升邊間band1中學都咁開心,其實亦真係可以隨心d。反正而 ...
聽完你地咁多人反對,我都有hesitation,雖然我見我想升果間B1A其實收樓下果間小學人數一定多過我而家呢間小學,但若我個囡有乜三長兩短跌左落B2真係會驚,我都係觀望多一個學期,諗下每日駕車送個囡返學算啦

回覆 fadgare 的帖子

最快都應該要小二下學期先有得插啦,我再諗下先,thanks!

ar_mak 發表於 20-7-10 10:10
咁可能我個人諗野真係仲未夠成熟。
我個女同我講,話我地不如搬去個荒島度住,我諗都冇諗就話好 ...

我先係未夠成熟。你口應承佢,我真金白銀出埋勞力搬呀   

‹ 上一主題|下一主題