用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有個迷思
go

有個迷思 [複製鏈接]

葵青區學生,派25志願去蕭明,蕭明係葵青區熱門,放咁後都入到?
荃灣區學生,自1九龍城區,自2葵青區,無揀到大抽獎入到嘅學校A,填大抽獎時學校A放甲3(全港8個位)或乙2(荃灣區2個位),最後派到學校A,究竟係甲3定乙2入到學校A?
   2    0    0    1

乙二中A

Pooh529 發表於 20-7-9 01:55
葵青區學生,派25志願去蕭明,蕭明係葵青區熱門,放咁後都入到?
荃灣區學生,自1九龍城區,自2葵青區,無 ...

葵青區學生: 自行有冇揀蕭明?有就後備入

荃灣區學生: 乙二入,執到雞
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-7-9 07:15

無報蕭明

gracelam 發表於 20-7-9 07:15

荃灣區乙一放區內band 2,乙二放區外,算策略成功嗎?

Pooh529 發表於 20-7-9 07:52
荃灣區乙一放區內band 2,乙二放區外,算策略成功嗎?

胆博胆,因為得2個位,博其他人唔敢放。

荃灣區抽到就策略成功,抽唔到就直去Band 3

雖然好廢話,但都係靠運氣

Pooh529 發表於 20-7-9 07:51
無報蕭明

今年葵青區男仔多過女仔好多??
乙25入到係奇蹟

回覆樓主:

難道蕭明今年有咩事發生而導致無人選? 我已經見到幾個排1x,2x入到,還是原來蕭明太嚴無人想讀?

gracelam 發表於 20-7-9 08:10
今年葵青區男仔多過女仔好多??
乙25入到係奇蹟
其實放到乙10以後一定已放咗堆B2中學,咁B1學生無理由唔入個堆B2中學喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

winghei豬 發表於 20-7-9 08:14
難道蕭明今年有咩事發生而導致無人選? 我已經見到幾個排1x,2x入到,還是原來蕭明太嚴無人想讀?

Are you kidding ! ! !
蕭明 is best of the best in Kwai Tsing ! ! !
The most important thing we should know is not to believe any rumour without proven evidence ! ! !

回覆樓主:

今年少一次呈三,會唔會造成比較強嘅小學派位比較好?

hkpapa852 發表於 20-7-9 08:24
其實放到乙10以後一定已放咗堆B2中學,咁B1學生無理由唔入個堆B2中學喎?

係囉!可能佢係B2 生?前面B1中學派唔到,中間B2中學又派唔到,執到蕭明雞?

winghei豬 發表於 20-7-9 08:14
...

熱門中學頭三個志願都未必派到,乙25派到真係奇蹟

gracelam 發表於 20-7-9 08:28
係囉!可能佢係B2 生?前面B1中學派唔到,中間B2中學又派唔到,執到蕭明雞?
...

呢個可能性較大,錯banding ,以為band 1實是band 2。我band1囡填到最後唔知填咩都填番啲band1頭中學落去

siujanjan 發表於 20-7-9 08:39
呢個可能性較大,錯banding ,以為band 1實是band 2。我band1囡填到最後唔知填咩都填番啲band1頭中學落去
...
無理由住葵青既B1/2學生會乙2X先填蕭明(填咗起碼10間B2之後再填蕭明?)呀?
懷疑佢唔係用葵青網升中, 而係用咗一個有得揀蕭明既九龍網升中 (真係有機會選B1選到乙2X先揀蕭明)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Pooh529 發表於 20-7-9 01:55
荃灣區學生,自1九龍城區,自2葵青區,無 ...
葵青區學生,派25志願去蕭明,其實無可能,會唔會係誤傳?原因係,張表可以揀既B1學校得十間八間,然後就係B2、B3學校,所以你一定係前面24間有唔少B2、B3。如果個學生係B1,基本上喺25志願之前一定入咗是但一間B2、B3或者無咁熱門既B1。如果係咁,無可能派25志願去蕭明。

hkpapa852 發表於 20-7-9 09:11
無理由住葵青既B1/2學生會乙2X先填蕭明(填咗起碼10間B2之後再填蕭明?)呀?
懷疑佢唔係用葵青網升中, 而係用 ...

啱啱望過,得荃灣區及SSP有借位各2個

住葵青區唔用葵青網,轉去呢2個荒蕪區?仲難明喎!

gracelam 發表於 20-7-9 08:28
...
有可能,或者應該話唔係完全無可能,但係前面24間裡面一定有比較差既B2,如果係咁又無理由入唔到排喺前面既B2C。反而如果係B3學生,執到雞既機會大啲,原因係前面24間啲位都俾人揀咗,所以入唔到前面既24間。

回覆樓主:

所以係迷思

回覆樓主:

荃灣區上年band 1尾band 2頭踩界女,家長求穩陣,乙1-6區內外band 2,最後派乙7何傳耀
‹ 上一主題|下一主題