用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教 50% vs 30% 分別?
go

請教 50% vs 30% 分別? [複製鏈接]

請教大家,我理解有無錯

A小學50%升中,假如考級40 vs
B小學30%升中,假如考級20

派升中B1,是不是同等機會?

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

咁要睇人數得架
如b校得20個學生,咁考20.......

Charlotte_mom 發表於 20-7-8 17:54
咁要睇人數得架
如b校得20個學生,咁考20.......

當然不是,正常100人考級20

TKSLMP 發表於 20-7-8 17:33
請教大家,我理解有無錯

A小學50%升中,假如考級40 vs

例如嘉諾撒小學(新蒲崗)係一線,但升中校網好差,要考頭30%先上到Band 1
九龍塘二線小學要考頭50%就上Band 1,亦都較易考

派升中B1,九龍塘二線小學較高?

要睇人數。

如果 A 校有 80 人,40% Band 1,級 40 就應該冇乜機會。
如果 B 校有 50 人,20% Band 1,級 20 就可以 bye bye。
除非兩間學校位置極佳,Band 2 都可以搏 Band 1。

如果 A 校有 150 人,40% Band 1,級 40 非常安全。
如果 B 校有 180 人,20% Band 1,級 20 非常安全。

沈大C 發表於 20-7-8 18:26
例如嘉諾撒小學(新蒲崗)係一線,但升中校網好差,要考頭30%先上到Band 1
九龍塘二線小學要考頭50%就上Band ...

A 校和B校都是同一區

1998Ruby1998 發表於 20-7-8 18:28
要睇人數。

如果 A 校有 80 人,40% Band 1,級 40 就應該冇乜機會。

可能我講得唔清楚

A校有100人,50%Band 1,級40,非常安全

B校有125人,30%Band 1,級20,非常安全

大家同一校網,升B1是不是機會一樣?

TKSLMP 發表於 20-7-8 19:24
可能我講得唔清楚

A校有100人,50%Band 1,級40,非常安全

大抽獎階段,yes
自行/直資,未必

1998Ruby1998 發表於 20-7-8 19:27
大抽獎階段,yes
自行/直資,未必

何以見得?不明白

沈大C 發表於 20-7-8 18:26
九龍塘二線小學要考頭50%就上Band ...

你好好倒轉咗D嘢嚟諗喎?

點會二線小學百份比高過一線小學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-8 19:42
你好好倒轉咗D嘢嚟諗喎?

點會二線小學百份比高過一線小學?

一線小學黃大仙
二線小學在九龍塘呢?

回覆 TKSLMP 的帖子

大抽獎人人平等,你係 band 1 就大家都一樣,頭中尾都唔影響,睇下邊個學生 number 靚。
自行、直資唔止睇你係咪 Band 1,仲要睇埋呈分排名、活動獎項、面試等等。

有機會 A 校第 20 名,呈分排名有機會高過 B 校第 3 名,呢個唔係冇可能。C 校操練多,有教深,英文尤其強,D 校只係普通課程,冇教深,咁 C 校嘅學生係自行同考直資階段,若呈分排名接近的話,相信 C 校學生機會大過 D 校學生,起碼英語面試方面一定有優勢。C 校可能考中下游同 D 校考上游嘅一齊入 X 中學,X 中學上學期課程,原來 C 校一早已經學過,「爛船三分釘」嘅能力,唔溫習都可能考中游,D 校未學過,可能要入埋補底班。

‹ 上一主題|下一主題