用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年中西區女仔結果
樓主: jackiesoon
go

今年中西區女仔結果   [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-7-17 14:14
ssgc 成績好D喎,點解ywg 在EK咁受追捧嘅

YWGS新校舍吸引
2019年雖不及SSGC 亦有B1A/B水平
另外大抽獎多位 相對較易入

kirstyau 發表於 20-7-17 14:53
外貌協會
另外好多人仲係舊記憶,
冇認真比較近年嘅DSE。

SSGC近年重學術2019年創佳績
YWGS可能受暫時遷校影響
搬回原址希望延續近兩屆升勢

nkf 發表於 20-7-16 19:19
他區會劃一部份學位畀中西區專屬去抽,但係有啲學校畀位唔多,得幾個位。同樣,本區都有劃少少學位出去畀 ...

咁如果係冇直屬的B2女仔,大唔大機會抽到B1 學校,例如 St Clare? 定呢個B2 囡入 B1 學校的優勢只係對於佢哋自己小學女仔會多啲?

如果係咁,B2 女仔喺中西區會有咩其他好嘅選擇?

SSGC可能真係近年有改善?因為朋友女幾年前考DSE,佢成績係學校已經屬於前列。不過入唔到醫科,最後讀藥劑。佢另一個小朋友升中入唔到KC,讀SLS,不過最後也是入藥劑。所以我以為SSGC成績同SLS差不多。

pccw2017 發表於 20-7-16 21:21
無話邊間勁D. 英華比較平民, 聖提比較貴族D. 英華有靚靚新校舍. 多數家長比較喜歡英華. ...
同意丫。望望聖提個校園,阿女話似花園多過學校。

b3410 發表於 20-7-17 16:30
SSGC可能真係近年有改善?因為朋友女幾年前考DSE,佢成績係學校已經屬於前列。不過入唔到醫科,最後讀藥劑 ...

應該係同YWGS2012年搬去SSP有關,靚麵粉寧留在中西區而唔願過海。搬回中西區就提高吸引力.
2013,14該兩年影響應該最大,今年DSE聖提成績依然可期待

medicine 發表於 20-7-17 17:10
應該係同YWGS2012年搬去SSP有關,靚麵粉寧留在中西區而唔願過海。搬回中西區就提高吸引力.
2013,14該兩年 ...

又可能要睇睇,搬回中西區,九龍新界學生願唔願意過海~~~

littleape 發表於 20-7-17 16:23
咁如果係冇直屬的B2女仔,大唔大機會抽到B1 學校,例如 St Clare? 定呢個B2 囡入 B1 學校的優勢只係對於佢 ...

首先 你需要了解左乙部大抽獎的玩法

然後要睇返你個年
band 1女生的人數
band 2 女生 人數
Band 1 女生學位

乙部係會先處理哂band 1再到band 2
所以以上3個數字 會影響band 2女生能入到band 1學校的機率
另外一個最關鍵係一個永遠你無法知道的 隨機編號
如果你係band 2生 你個隨機編號又後
咁你就入band 1的機會會好微

咁如果係冇直屬的B2女仔,大唔大機會抽到B1 學校,例如 St Clare? 定呢個B2 囡入 B1 學校的優勢只係對於佢 ...

然後你問你無直屬 要入st Clare

你自行階段可以報名st Clare
St Clare 面試完決定收唔收你

你亦可以係乙部大抽獎
咁你就要去睇返中西區學位個分配
St Clare 的非保留位有幾多個啦
以今年黎計 得7個
即係如果 band 1女生 係乙部大抽獎 多過7個人擇st Clare 做第一志願
Band 2女生都無乜機會入到

你要對自行階段 同 大抽獎階段 有基本的概念 你先可以去部署

你可能太早諗呢個問題,等囡囡起碼考左第一次呈分,估貼啲個Band先諗,到時個升中形勢又可能唔同左。呢個時候先做下其他嘢先。

nkf 發表於 20-7-17 18:26
你可能太早諗呢個問題,等囡囡起碼考左第一次呈分,估貼啲個Band先諗,到時個升中形勢又可能唔同左。呢個 ...

多謝晒大家意見。我係根據佢之前考試估計佢排名,佢學校又冇名次,所以我係用平均分去估計。希望佢考呈分試可以發揮好啲。

kirstyau 發表於 20-7-17 14:53
外貌協會
另外好多人仲係舊記憶,
冇認真比較近年嘅DSE。
不過都要留意,聖提都係舊年先詳細公佈成績,之前幾年都好隱晦,有可疑。

medicine 發表於 20-7-17 17:10
2013,14該兩年 ...
對,之前大女升中,初初好心儀YWGS,不過仔細研究了成績之後,覺得下降太多,大概同搬校舍有關。當時唔知幾時可以搬返中西區,所以最後沒有報。近兩年搬返原位,應該可以逐步追上。

今年中西區band 1 女放乙一英華女YWG全中嗎?

請問今年程況

iambluecat 發表於 21-4-16 14:43
請問今年程況

今年情況,我都好想快d知
但要等到7月6日

eli_leung 發表於 20-7-17 21:35
今年中西區band 1 女放乙一英華女YWG全中嗎?

我估呢條問題唔會有確實答案

‹ 上一主題|下一主題