用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 去英國 year 7
樓主: Jaycarissa
go

[英國] 2021 去英國 year 7   [複製鏈接]

請問你地係報boarding or day school ?

Jaycarissa 發表於 20-7-7 15:26
有冇準備2021年9月送小朋友去英國讀year 7嘅家長呀?
預備成點?

有,已比deposit... 2021入讀 Y7

Care_Bears2009 發表於 20-9-3 09:35
回覆 Jaycarissa 的帖子

我仲未報呀, 仲停留在問緊AGENT 既階段, 因為第一間問既AGENT, 佢介紹左幾間, GOO ...

我之前搵學校搵了4間agent, 有大有細,最後係細既agent 跟得最好,有商有量, 所以都係搵多幾間好d

請問大家是報Day School or Boarding School? 我打算報 Day School,是否機會很少?謝謝回覆

Day school 因為 visa比較麻煩,好多要offer前要confirm visa先接受申請

AnjiLeung 發表於 20-10-24 11:56
有,已比deposit... 2021入讀 Y7
恭喜恭喜,我小朋友仲等緊

tb2009 發表於 20-10-24 00:41
請問你地係報boarding or day school ?
我報boarding呀

回覆樓主:

大家好。我都準備緊我仔下年2021年9月入year 7。現在讀緊小六。下年9月就12歲了。還未收到學校offer.....

我係好媽媽 發表於 20-11-3 23:33
大家好。我都準備緊我仔下年2021年9月入year 7。現在讀緊小六。下年9月就12歲了。還未收到學校offer.....
...
你自己報定經agent冇呀?
我放棄咗一個Offer,而家等緊其他。

我係好媽媽 發表於 20-11-3 23:33
...

12歲唔係應該入Year 8咩?本身報嘅學校競爭大嗎?仲有幾多間未派彩?如果想保險啲,報一啲一月先考試嘅學校,仲有時間。

Jaycarissa 發表於 20-11-5 14:37
你自己報定經agent冇呀?
我放棄咗一個Offer,而家等緊其他。

經agent報呀。但因某些原因我們10月中才向學校報名,所以可能因為咁未有消息啦。

emmaek 發表於 20-11-5 18:20
12歲唔係應該入Year 8咩?本身報嘅學校競爭大嗎?仲有幾多間未派彩?如果想保險啲,報一啲一月先考試嘅學 ...

佢依家小六。下年唔係應該中一year 7咩?因佢生日在9月中,有啲尷尬。開學時未夠12歲,但開學過2星期便12歲了。
我是報政府學校,有埋寄宿的。

我係好媽媽 發表於 20-11-5 19:01
佢依家小六。下年唔係應該中一year 7咩?因佢生日在9月中,有啲尷尬。開學時未夠12歲,但開學過2星期便12 ...

今年小六應該下年九月係Year 8,過咗九月仲想讀Year 7,一般要校長肯行使酌情權。Agent係咪同你保證學校肯收先幫你申請?私立學校都未必間間肯收,state school可能更加揸正來做。我諗你要先同agent搞清楚,冇offer係因為Year唔啱定因為成績未達標?

佢依家小六。下年唔係應該中一year 7咩?因佢生日在9月中,有啲尷尬。開學時未夠12歲,但開學過2星期便12 ...

政府學校有 boarding ? 請問在哪區? thanks

請問大家已有嘅offer 間學校名係唔係在雷丁L字頭果間?

回覆 pc39 的帖子

search
英國公立寄宿學校 UK State Boarding School 居英權子女可考慮入讀

to get the link

回覆 pc39 的帖子

英國的公立中學約有一千多所,大部分是日校走讀學校。但有所不知,其中有三十八所英國公立中學有寄宿設施,學校提供寄宿環境和傳統學科給十一至十八歲的英籍學生,適合有居英權子女身分申請。由於學費由政府資助,家長只需要支付住宿費用,每年住宿費用約港幣十二萬至十五萬元。

ym403 發表於 20-11-6 15:07
回覆 pc39 的帖子

英國的公立中學約有一千多所,大部分是日校走讀學校。但有所不知,其中有三十八所英國公 ...

Thanks

emmaek 發表於 20-11-5 20:17
今年小六應該下年九月係Year 8,過咗九月仲想讀Year 7,一般要校長肯行使酌情權。Agent係咪同你保證學校肯 ...

Uk係跟出生日期入學的,就算今年小六,如2021年9月入學,小朋友9月1日或之後出世,係讀year 7。如8月31日或之前出世,就讀year 8.

英國入學年齡計算機

https://www.pupilasset.com/help/pupil-age-calculator
‹ 上一主題|下一主題