用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問馬灣基慧小學今年派位理想嗎?
樓主: 破五
go

請問馬灣基慧小學今年派位理想嗎? [複製鏈接]

miriam 發表於 20-7-15 00:02
由我囡 P.2 時轉校長後, 都唔會即日俾到派位資料去校網, 應該 9 月開學後會見到條大執位數
...

等叩門后再POST升中派位數字,都係感覺欠缺些少坦誠。

KL1網,以前沒留意時間軸綫,今年好清楚。幾間熱門津小,唯獨新大天至今日都未放上網。大概時間係:7/7當日。12時前,新舊油舊大天;18時前,德信,太協,循道。

見過好幾次會員講有近“4成B1”的(基榮)表示:仍在計緊數……

medicine 發表於 20-7-15 00:31

KL1網,以前沒留意時間軸綫,今年好清楚。幾間熱門 ...

基榮要合併三年再整Banner需時······

N年前路過基榮,公佈派位結果當日其實有張派位結果貼係禮堂門口
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ttnatnat 的帖子

band 1生可以自行報葵青區英文學校,崇真廖寶珊呢d已經是band 2, 估計呢d是band 2生,真是 band 1生可以自行誇區報翻band 1.學校。 荃灣區而家官小派位其實好過浸聯馬基,除此之外,大部分荃灣小學其實派位參唔多,冇話邊間特別top.

gracelam 發表於 20-7-14 22:08
11入個廖寶珊,可能提早投降
反而想知, 有無B1生派入廖(自行, 非君不嫁的除外)

我知的好多荃灣區B1生, 唔中第一志願, 都去左王 !

醒目開學勳章 王國長老

好多學校都會貼係禮堂俾返家長睇, 但有幾多家長有上 EK? 又會報料呢?

擔心水份太多, 咪將學校之後公布既資料打個 9 折再參考

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 20-7-15 09:01
反而想知, 有無B1生派入廖(自行, 非君不嫁的除外)

我知的好多荃灣區B1生, 唔中第一志願, 都去左王 !
我囡個屆有個 B1 生唔係入廖, 係入左屋企對面既李.............原因係近屋企..............以我所知佢既成績係短期谷出黎
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

WinnieCatCat 發表於 20-7-14 19:33
原來馬基升b1唔夠4成,樓主小朋友考70名,是b2了
睇完後知道了,希望可以追前10名,但好難,個個都發力

miriam 發表於 20-7-15 09:39
我囡個屆有個 B1 生唔係入廖, 係入左屋企對面既李.............原因係近屋企..............以我所知佢既成 ...

我自己又覺得.廖成日d人話是B1生底線, 但以廖出來既成績又唔似,反而王可以升到上來, 覺得廖只維持學生, 無為學生增值
同李不分別不大...
但又咁睇前幾年也是出生率底, 又可能真係收唔到B1生..

里來年學生人數回升, 廖真係收了一D B1生 ??!!!

看看下回分解...

subb 發表於 20-7-15 10:27
我自己又覺得.廖成日d人話是B1生底線, 但以廖出來既成績又唔似,反而王可以升到上來, 覺得廖只維持學生, 無 ...

李城璧成績可能已在廖寶珊之上
李2019年成績屬B2A/B 廖無公布

李城璧 2019年
中文2+ 97.4%
英文2+ 94%
數學2+ 95.7%
通識2+ 97.4%
主科2+ 96.1%
整體2+ 96.8%
整體4+ 40.8% → B2A(35-45%)
3322率 46.4% → B2B(25-50%)
22222 89.7%
聯招取錄 69%

2018-2019周年校務報告(p.5)
https://www.plklsp.edu.hk/wp-content/uploads/2019/01/周年校務報告2019.pdf

miriam 發表於 20-7-15 00:02
由我囡 P.2 時轉校長後, 都唔會即日俾到派位資料去校網, 應該 9 月開學後會見到條大執位數
...
荃基之前是即放/幾天內放校網架 ! 今年唔知點解無放,
係荃灣多數學校當日貼出來, 8月底左右放校網

當中浸聯/伍小/思源就只是8月底左右放校網
官中只放部份人數, 海官無從得知...

subb 發表於 20-7-15 13:17
好黑暗。

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 20-7-15 13:17
你係荃基家長?

miriam 發表於 20-7-15 13:24
你係荃基家長?
不是, 只是每年都睇各校派位數據 ! 也識荃灣各小學部份家長

kenwong888 發表於 20-7-15 13:22
好黑暗。
邊方面黑暗先...

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 20-7-15 13:28
不是, 只是每年都睇各校派位數據 ! 也識荃灣各小學部份家長
我就真係荃基畢業生家長

miriam 發表於 20-7-15 13:29
我就真係荃基畢業生家長
我知, 好耐前麻 ! 荃基何校長都已經校長好耐下....

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 20-7-15 13:49
我知, 好耐前麻 ! 荃基何校長都已經校長好耐下....

我囡 P.2 時到任,個時開始已經無即日出,出左既同我收到既已經水份晒,係叩門後資料

miriam 發表於 20-7-15 13:57
我囡 P.2 時到任,個時開始已經無即日出,出左既同我收到既已經水份晒,係叩門後資料
...
佢即日有一份, 分班顯示派位表架喎 !

我又覺得唔係水份, 叩到門都要有本事,
比派位入重難, 派位都有彩數, 但叩門一定是實力 !

反而個D只出部份學生派位學校的重衰  !
明明100人, 出6X/3X學生派位學校
PS 佢應該唔係到任, 她一路都在荃基教, 升任 !

‹ 上一主題|下一主題