用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 火炭樂基幼兒學校,讚!
go

火炭樂基幼兒學校,讚!  

我係用家,課程得宜,小朋友自信強左。剛剛升小一,校長好幫手,小一叩門叩左間好好學校!班主任又有愛心,不得不寫!

Step_C    發表於 20-7-23 14:47
Poyau    發表於 20-7-6 20:06

alibabah 發表於 20-7-6 19:29
我係用家,課程得宜,小朋友自信強左。剛剛升小一,校長好幫手,小一叩門叩左間好好學校!班主任又有愛心, ...

咁請問其他同學考直私小成績如何呀?

回覆 SiuKuenWa 的帖子

都competitive既,有部份同學仔covid-19之後見政府幼稚園復課方面模棱兩可,又有直私offer 無見人了

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

小朋友在樂基打好底,考到好小學,現在又入到band1中學, 我覺得基礎好重要。好似賣廣告。

普遍駿景園樂基既小朋友都叩到一線沙田津小

直私有咩offer?

bearbear2014 發表於 20-7-17 10:01
普遍駿景園樂基既小朋友都叩到一線沙田津小

如果要出去直私,都係差啲!

回覆 50267612 的帖子

直私要家長另外再谷,今時今日SC KV 都係咁,
我隔離屋KV 兩個考直私都係全軍覆沒。

咁如果淨係幫叩門,好多學券幼稚園都得啦!

大家接收資訊未必對等啦,今年我見好多叩門 in 都無得in。
當然,你覺得唔好既,咪唔好揀樂基囉,各有所愛遮😂

小女就讀那班較少同學考直私,因很多是弟妹,而哥姐已於一呂、沙呂、培基等地區一線津校就讀。就算考直私的小朋友又較少考九龍及港島(可能有點遠吧),大部分都只是考王錦輝及培僑。因此這兩間都較多小朋友有offers,當然亦有小朋友有神校offers(家長亦功不可沒)。所以說到考直私差,有點難評論。
而叩門階段,同班同學好多都叩回88、89、91網地區一線小學。亦知校長亦有幫忙(emoji)
利申:小女就讀樂基K3

bearbear2014 發表於 20-7-17 14:23

大家接收資訊未必對等啦,今年我見好多叩門 in 都無得in。

我都好認同「各有所愛」,如果家長好想小朋友有很多直私offers,應就讀 St. Cat / LH,會較易達到此目標,但當然家長亦要下苦功。
其實樂基一向都是勝於沙田區津校叩門,看看過往多年來的小一入學統計表就一目了然。

cathylausb 發表於 20-7-18 01:10
小女就讀那班較少同學考直私,因很多是弟妹,而哥姐已於一呂、沙呂、培基等地區一線津校就讀。就算考直私的 ...

如果哥姐已入一線津校,仲要叩門嗎?同讀邊間幼稚園有咩關係?

50267612 發表於 20-7-18 08:38

不用叩,已入一線津,係必收生。

以前江湖傳聞,樂基愛收父母係兩呂畢業生,or 有兄姊係讀一線津小的。

piglover 發表於 20-7-18 08:51
不用叩,已入一線津,係必收生。

以前江湖傳聞,樂基愛收父母係兩呂畢業生,or 有兄姊係讀一線津小的。

都明嘅,兩分校摺咗,淨番一間一定要咁做靚個升小record

cathylausb 發表於 20-7-18 01:26
我都好認同「各有所愛」,如果家長好想小朋友有很多直私offers,應就讀 St. Cat / LH,會較易達到此目標, ...

講真, 睇數字既比例, SC 一級收6-700人, 當有100人入神校,名私, 都係1/7,
山大斬埋有柴而已.

絕對無關,我係你就一係讀名幼, 一係讀卷校, 唔好浪費金錢.

同事細佬係沙呂老師,佢話佢地係prefer樂基學生,估計呢個就係樂基學生嘅叩門優勢