用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科選旅遊及款待好嗎?
go

中三選科選旅遊及款待好嗎?

阿囡想選這科,但好似好冷門,將來大學有什麼出路呢?一定要揀相關科目讀先有用?

其他兩科想揀 Chem & Econ, 會唔會九唔搭八呢?

Thanks

靚靚C9 發表於 20-7-5 15:20
阿囡想選這科,但好似好冷門,將來大學有什麼出路呢?一定要揀相關科目讀先有用?

其他兩科想揀 Chem & Ec ...

個人認為,按個人興趣選擇喜愛讀的選修科,大學好多課程都係睇成績為主。

靚靚C9 發表於 20-7-5 15:20

其他兩科想揀 Chem & Ec ...

都唔喺冷門㗎, 都有3000多人報考!

有Chem n econ 做膽 考得好大把選擇!

按女興趣吧!

https://334.edb.hkedcity.net/new/doc/chi/curriculum2015/THS_CAGuide_c_2015.pdf

pooh仔 發表於 20-7-5 17:46
都唔喺冷門㗎, 都有3000多人報考!

有Chem n econ 做膽 考得好大把選擇!

贊同

mrsvivianmama 發表於 20-7-6 00:07
我仔揀科嗰陣 都有諗過呢科
但我同佢分析左之後 佢最後都無揀到
睇番最近呢5年旅款既人數同成績
數唔應該咁計喎。
1. 2019年全體考生比2015年全體考生數目少咗幾多?
2. 呢科有近9成考生以中文作答,應大部分是中中考生,亞仔學校5+率多少?唔應該祇用全港嘅5%去睇。
3. 2019年全港成績5+=5%,但2015年係4%,咁係咪好咗? 但實際上由2015年至2019年考生數目一路減      少,5+考生維持約170人,有無乜野原因呢?

事實上當然要考慮亞仔嘅興趣,同將來入大學想讀嘅科有甚麽是加權科目。

mrsvivianmama 發表於 20-7-6 11:59
1. 2019年全體考生比2015年全體考生數目少咗幾多?
> 我認為應該只用呢科去比較
人數大概由2015年4400 人 ...

2015年有74131考生,2019年有56159考生,少咗約25%。旅款祇少約15%。咁旅款唔算少咗人揀。

Phy/Chem/Econ係Band1英中熱門科目,5+率自然高。覺得cutoff score高低導致5+%的高低,相信是與該科考生平均水平而言。

mrsvivianmama 發表於 20-7-6 14:19
我既理解係其他科既5+ 既比率高過旅款, 而唔係因為英中既學生揀多D嗰d 科而導致5+ 比率 多咁多呢~
...

2019年報考學校數目:188/437

旅款是實真喺唔多band 1英中有開喎(就算有都唔多), 甚至連band 2 學校都唔多開!
我在教局中學網高中開班科目都唔多學校有(尤其港島學校少開)

mrsvivianmama 發表於 20-7-6 14:19
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

考評局在定各科5+%時,是會參照該科考生core subjects的表現,這才能令選修科之間成績的比較較公平。所以如果該科比較多core成績好的學生讀,5+%便較高,當然競爭亦較大。例如M2 5+%非常高,但讀既人都有返禁上下,要在這群精英中力保中上唔係易事。相反,旅款這類科,多數是b2-3考生考,5+%雖然低,但你只需同少數讀這科的b1生爭5+,可能仲容易。這情況同ICT相似

請問多數旅款搭咩科好呢?  

BearMoon 發表於 20-12-3 17:20
請問多數旅款搭咩科好呢?

我女啲同學搭地理。

回覆 YolandaTam 的帖子

謝謝回覆。我個仔都係想咁考慮,我以為好怪,咁你學校老師覺得再升上去咁讀咩好(如果我個仔生性>.<")
有冇過來人讀後感?唔知對男仔嚟講難唔難讀呢?

最常見係讀酒店管理

BearMoon 發表於 20-12-3 17:25
回覆 YolandaTam 的帖子

謝謝回覆。我個仔都係想咁考慮,我以為好怪,咁你學校老師覺得再升上去咁讀咩好( ...
孩子學校,呢科係 "drop 科之王"
另外,唔知你孩子會唔會日後有機會去加拿大讀大學?我最近鑽研 DSE 申請加拿大大學,我依稀好似見過1間大學唔計旅遊与款待作為其中一科選修科

回覆 小時了了 的帖子

小兒成績比較差,升到已經好開心,所以睇睇下有咩人讀過同埋難唔難如果讀到大學真係還神

點解係drop科之王呢?係唔係難?我以為可以較職業導向咁study further