用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 葵涌邨全完第二小學 VS 美孚基真小學
go

葵涌邨全完第二小學 VS 美孚基真小學 [複製鏈接]

大家好。小女叩門分別被呢兩間小學收左,但唔知揀邊間好?家住葵芳,所以路程遠近不是主要考慮因素,重點是希望校風純樸,師資優良,學術水平不太差。可以給點意見嗎?唔該哂大家!
   0    0    0    0

回覆樓主:

全二比較傳統教學,基真活動教學。
功課全二應該比基真多好多。
教學亦應該全二比基真深。
個人覺得全二好啲

回覆 晴晴小B 的帖子

唔該哂你嘅意見。但我好疑惑,基真嘅升中派位貌似比全二要好,有林護

angie_xia 發表於 20-7-5 00:41
回覆 晴晴小B 的帖子

唔該哂你嘅意見。但我好疑惑,基真嘅升中派位貌似比全二要好,有林護 ...

基真網頁無比派位詳情,得個校名,無法衡量,可能係大抽獎入的。

angie_xia 發表於 20-7-5 00:41
回覆 晴晴小B 的帖子

唔該哂你嘅意見。但我好疑惑,基真嘅升中派位貌似比全二要好,有林護 ...

朋友經驗,全二叩門比基真難。

回覆樓主:

全完第二2019年升中結果如下
升聯中全完有21人(=聯繫位)(23%)

Band 本區+他區
B1* 17+4=21 (22.34%)
B2A-1C* 3+1=4 (4.26%)
全完(B2*) 21 (22.34%)
其他 45+3=48 (51.06%)
總數: 86+8=94人 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

升中派位
http://eclass.chuenyuen2.edu.hk/cms/?page_id=1498

回覆樓主:

基真2019年只有升中校名無人數

升中派位
http://www.keichun.edu.hk/index.php?s=2_22

1819升中派位結果
http://www.keichun.edu.hk/gallery/webcontent/2019-21-10063157313.jpg

根據跨區表現(推論係越多 Band 1 跨區、直資,學校實力就越強),基真 WFN 同顏寶鈴都係 Band 1B 左右。全完有 1A 上智、順利 1B/C、民生 1B。咁睇就應該係全完好啲啲。
基真有人入林護,可以係抽獎入,可以係 1 個亦可以 5 個,冇人知,只有學校同學生知。

回覆 晴晴小B 的帖子

多謝你的意見,最後小朋友自己揀左基真

回覆 Poyau 的帖子

回覆 1998Ruby1998 的帖子

‹ 上一主題|下一主題