用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 般官vs聖彼得
go

般官vs聖彼得 [複製鏈接]

男仔,有個妹
   1    0    0    0

smallpeachbb 發表於 20-7-4 14:11
男仔,有個妹

校舍同升中前景我都覺得般官好啲。如果肯定小朋友讀得書又想確保入返B1中學,般官有聯繫位去英皇或BPS,St Peter始終要靠抽獎或自己考。

回覆樓主:

般官公布部分升讀中學無每校人數
2019年有9間B1中學其中5間女校
BPS起碼有3人(聯繫位5 - 李陞2)
女生 升B1 (3+≥4) / 20^ ≥35%
男生 升B1 估計兩三成

B1* 9
聯繫: 英皇 BPS
津校: YWGS SSGC SCGS 坑真
直資: SPC 港同 赤提

B2A-1C* 1
直資: 中華基金

B2* 3
聯繫: 金文泰
津校: 聖類斯 鄧鏡波

NR 2
津校: 鴨真 香港仔浸呂

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六64人 (男44 女20)

學校文件
https://www.brgps.edu.hk/content/b1/document.html

2018-2019年度校務報告 (p.5 p.8)
https://www.brgps.edu.hk/content/b1/sch_report/2018_19SchRep.pdf

回覆樓主:

聖彼得2019年4成多升B1中學
從結果可見女生升中較男生優勝

2019年度六年級學生升中派位結果
https://www.spps.edu.hk/2notice&news/18-19/news/2018-2019年度六年級生中學派位結果.pdf

B1 74 (41.81%)
B2A-1C 4 (2.26%)
B2 55 (31.07%)
NR 1 (0.56%)
無公布: 43^ (24.29%)
本地: 177 (100.00%)
國際: 1
總數: 178人^

^ 英文班中學人數 135人 / 75.84%

B1 官津 63人
YWGS 28 SSGC 2 SCGS 8
英皇 16 高主教 3 SJC 2 聖鄧 2
BPS 1 筲官 1

B1 直資 11人
SPCC 4 SPC 3 SSC 2 港同 1 YWC 1

B2A-1C 4人
直資: 中基 3 李國寶 1

B2 55人
聖類斯 28 鴨真 13 聖呂 8
慈幼 2 何東 1
直資: 基崇 1 培中 1 啟思 1

NR 1人
直資: 林大輝 1 

國際 1人
KCIS 1

男仔就一定般官 如果讀得書
個人認為冇理由為左妹妹放棄哥哥的機會
每個小朋友都係獨立個體
到時候又後悔冇為哥哥選合適的
好好諗清楚先再決定

回覆 Poyau 的帖子

係!  早幾年st peter 有部分b2女仔派到st clare

Poyau    發表於 20-7-5 13:02

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

ipki 發表於 20-7-5 10:51
男仔就一定般官 如果讀得書
個人認為冇理由為左妹妹放棄哥哥的機會
每個小朋友都係獨立個體
般官早已退色, 去年英皇聯繫位12個入面, 李陞入10個, 般官頂多入4-5個. 加上般官從不公佈所升讀中學的人數只含糊地公佈升讀中學名字, 升中成績唔謊好. 我寧願入St Peter好D, 起碼透明度高.

如果為了入英皇, 不如讀李陞, 28男生有10人入英皇, 高達36%.

Poyau    發表於 20-7-6 13:41

pccw2017 發表於 20-7-5 14:57
般官早已退色, 去年英皇聯繫位12個入面, 李陞入10個, 般官頂多入4-5個. 加上般官從不公佈所升讀中學的人數 ...

個人意見姐
我意思係唔好為左有個妹要哥哥的選擇就妹妹
因為每個小朋友係獨立的個體
留返當時人自行選擇

總知早d選 唔好hold 人太耐
仲有人等後補架

回覆樓主:

聖彼得入英皇得十几個,比例好小?

smallpeachbb 發表於 20-7-6 09:37
聖彼得入英皇得十几個,比例好小?
係架

般官得2班.......

聖彼得6班........

可以計一計的....

般官勝在直系,唔駛抽

各有各好

pccw2017 發表於 20-7-5 14:57
般官早已退色, 去年英皇聯繫位12個入面, 李陞入10個, 般官頂多入4-5個. 加上般官從不公佈所升讀中學的人數 ...
李陞個10個入KC既,有可能係全部公海抽入。現實中,我相信般官不比李陞差,就算好唔過都至少會係同一水平。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

smallpeachbb 發表於 20-7-4 14:11
男仔,有個妹

[size=1.25em]般官

hkpapa852 發表於 20-7-6 16:47
李陞個10個入KC既,有可能係全部公海抽入。現實中,我相信般官不比李陞差,就算好唔過都至少會係同一水平。 ...

般官唔係一向好過李陞嗎

回覆樓主:

有冇人知般官今年派成點?
‹ 上一主題|下一主題