用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 17歲學生如何在港開匯豐海外戶口
go

[英國] 17歲學生如何在港開匯豐海外戶口

如家長有卓越理財, 知道家長開英國戶口不收費,但子女怎樣開英國海外户口才不用收費?是否要先開“成才組合“戶口或聯名戶口? 問匯豐, 啲客服都唔係好識。
謝謝!

gdluck777 發表於 20-7-4 08:36
如家長有卓越理財, 知道家長開英國戶口不收費,但子女怎樣開英國海外户口才不用收費?是否要先開“成才組 ...

四年前,我囡十六歲時,我同佢係一齊在香港滙豐總行international banking dept 開英國premier 戶口不收費的(因家長係香港premier account). 到囡十八歲,佢只要在英國戶口maintain 5萬英鎊,就可繼續個premier 戶口。我相信一般counter 人員未必可清楚解答你,但international banking dept嘅staff, 一定知。但先要預約好開戶

補充一下,我哋喺各自開英國戶口,不是聯名

gdluck777 發表於 20-7-4 08:36
如家長有卓越理財, 知道家長開英國戶口不收費,但子女怎樣開英國海外户口才不用收費?是否要先開“成才組 ...

卓越戶口的持有人打電話去card中心,話想開海外聯名戶口,海外組會聯絡你約期,另外子女要去HSBC開一個普通的戶口,因為兩個人都是HSBC客戶,才接受辦理,及戶口的信件,正好用來做地子女的住址證明

除了滙豐,還有東亞可以做

回覆樓主:

多謝大家分享。

回覆 rainbowbb 的帖子

東亞只比在他們銀行供英國樓的客戶開海外戶口,如果方便子女在英國提款或家長在港轉錢去英國, HSBC 似乎係唯一比較方便的選擇。PS: 很多人排隊開離岸戶口中,要動手9月開學用的就要快手啲

熱血勳章

gkmyeung 發表於 20-7-4 16:50

東亞只比在他們銀行供英國樓的客戶開海外戶口,如果方便子女在英國提款或家長在港 ...

非也。
家長在東亞香港和英國分別開户口,小孩只須在東亞英國開户,就可以網上處理所有滙款,而且免費。

回覆 EASTCOAST 的帖子

早兩個星期先去分行問完,不是這個version啊!我還白行了一趟。

回覆樓主:

分行?衹有東亞中環總行才可開英國戶口,要係 supreme gold 戶口,即hk$500,000

gkmyeung 發表於 20-7-4 22:41

早兩個星期先去分行問完,不是這個version啊!我還白行了一趟。 ...

東亞中環總行有一個部門處理海外業務,可以幫人開英國東亞戶口,家長和子女可同時申請。

熱血勳章

gkmyeung 發表於 20-7-4 22:41

早兩個星期先去分行問完,不是這個version啊!我還白行了一趟。 ...

不要去任何地方問,總行前線職員也不負責這業務,要先打電話去東亞說明你的需求,他們會安排有關部門聯絡你,再預約時間,你們按時去指定的總行辦公室開户。

TTEE1819 發表於 20-7-4 23:57
東亞中環總行有一個部門處理海外業務,可以幫人開英國東亞戶口,家長和子女可同時申請。
...

Yes, 我同我女已經用緊

我也有朋友用緊,但我早兩星期去問時話現在開咩戶口都不可以申請離岸戶口,除非through他們供緊英國樓。也不是去不去總行申請的問題,我問得好清楚,在分行問完他話再check再轉頭電話覆我一次。唔通他騙我😱

gkmyeung 發表於 20-7-5 07:28

我也有朋友用緊,但我早兩星期去問時話現在開咩戶口都不可以申請離岸戶口,除非thr ...

佢是否以為你衹想搬錢行?孩子收到 學校 offer 未?開東亞英國戶口要有原因,例如交學費

我之前在滙豐開離岸戶口,要有證明有實際需要,例如買樓,並要提供proof of purchase。 如小朋友去留學,可能要提供學校收生證明。

gkmyeung 發表於 20-7-5 07:28

我也有朋友用緊,但我早兩星期去問時話現在開咩戶口都不可以申請離岸戶口,除非thr ...

打電話問湯小姐話開英國户口交英國學費,小朋友同時開埋要什麼手續

cfs 發表於 20-7-5 10:44
打電話問湯小姐話開英國户口交英國學費,小朋友同時開埋要什麼手續

無錯,直接聯絡東亞海外營業部的湯小姐最好,佢好專業又helpful,我開戶口是由佢處理的。