用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小升中成績一問
go

小升中成績一問 [複製鏈接]

請問一般來說,如果小朋友在一間成績中上的小學考頭10%, 係咪升中會着數過在一間整體成績超強小學考中游?

只係好籠統咁講,定係冇得咁講?Thanks.
   2    0    0    0

回覆樓主:

中上 升B1>40% ?
超強 升B1>60% ?

「成績中上」即係如何?

二三線小學頭 10% 未必係 Band 1,一線小學(尤其直私),去到 60% 都可以 Band 1,亦可以 A 小學嘅級一同 B 小學嘅第 30 名都係 Band 1,但呈分排名,30 嗰位排得更前,亦可以反之。

升中除左校內排名同分數,亦係需要區內呈分排名。如果係自行、考直資嘅話,學校名氣、呈分排名就緊要啲。如果係同區大抽獎,只要係 Band 1 就大家機會一樣,視乎運氣。同一間學校有機會第 20 名派唔到 C 校,但第 25 名 派到,因為 25 運氣好,number 前。

但呢個時候有兩個問題會產生:
1. 做 A 小學 頭 10% 容易啲,定係 B 小學嘅 頭 40% 容易啲?
2. A 小學課程偏淺,而 B 小學 課程偏深,大家一齊入同一間中學,誰更如魚得水?

Poyau 發表於 20-7-3 15:00
中上 升B1>40% ?
超強 升B1>60% ?

可能好一點。中上升B1>50%. 超强>80%

1998Ruby1998 發表於 20-7-3 15:15
「成績中上」即係如何?

二三線小學頭 10% 未必係 Band 1,一線小學(尤其直私),去到 60% 都可以 Band 1 ...

就係成日有個迷思,超強小學可能讀得好辛苦都係中游,在中上小學同一學生可能已考頭10%, 如果升中結果一樣,做乜要咁辛苦去超強小學做中游?定係我諗錯咗?

klam1 發表於 20-7-3 15:22
就係成日有個迷思,超強小學可能讀得好辛苦都係中游,在中上小學同一學生可能已考頭10%, 如果升中結果一樣 ...

因為 B 小學好大機會除左學術,師生品德、家庭背景、升中網都係比 A 小學優勝,甚至係有聯繫、直屬、龍關係。家長揀一間小學唔一定只睇學術。

e.g. 有人問新基灣 VS 軒銅。按道理學術一定係新基灣好啲,但軒銅有聯繫中學 (BPS, QC, 金),每年都有 20 個以上嘅小朋友入讀 QC,BPS 亦有幾個。

e.g. 有人問 TSL VS 一呂,按道理,TSL 學術更優勝,但一呂有聯繫中學,近屋企,升中網更強。兩者皆有人支持。

e.g. 有人問 SFA VS 荔天,SFA 學術強,升中亦強 (80% 入 Band 1),讀書風氣更濃,荔天 50% Band 1。灣仔 St Jo 同 SFA 有友好關係,每年都收 1X 個,所以家長願意揀 SFA。

就係成日有個迷思,超強小學可能讀得好辛苦都係中游,在中上小學同一學生可能已考頭10%, 如果升中結果一樣 ...
我也是常有這想法的~ 其實而家想在一間中上小學考30%難唔難的呢?
有時也會想在中上小學考頭30%是不是會比一間超強小學考頭60%開心輕鬆啲呢?
做家長, 當然想小朋友開心快樂, 但同時也希望他們將來能升上一間不錯的中學 (不是要名校或成績好top的, 希望B2A或以上, 校風好的就已很好!), 有時都覺得好難選擇...

係五六成升B1嘅小學保持頭10%不易

新基灣 兩軒 兩兆 旅港 荔天 培基
兩呂 仁立 荃官小

揾間有直中嘅保持中游可能無咁辛苦

聖心 坑真 聖嘉勒 ······

我覺得考慮點會係升中銜接,一間強小校升英中,銜接上一定比弱校升中嚟得容易,亦可容易啲繼續處於高位。

kidkit 發表於 20-7-3 16:30
我也是常有這想法的~ 其實而家想在一間中上小學考30%難唔難的呢?
有時也會想在中上小學考頭30%是不是會比一 ...

係會考得輕鬆啲,但未必對小朋友嚟講係好事,因為太容易得到既未必會珍惜或者起升中測考上輕敵,因為小學時嚟得太容易喇。朋友囡起津小考級20、班一,第一年去到band 1中學考級100、全級120人。另一朋仔囝,happy school級20內左右,去到band 2a英中,要補考先順利升上S 2。原因就係小學時讀得太輕鬆了。

回覆樓主:

升中係計前2次師兄姐考PS1嘅全港/本區排名,去分組別去定優先選校次序,再配對返你相對嘅排名,唔會理你係自己學校嘅名次。即係,你係A校排30可能係B1,轉去B校排1都可能係B2~~~

‹ 上一主題|下一主題