用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31舊油天 vs 65 仁立
樓主: 天仁茗油
go

31舊油天 vs 65 仁立   [複製鏈接]

almat 發表於 20-7-4 11:21
回覆 天仁茗油 的帖子

油天係派華仁,皇仁。。。。。。年年都上晒TV影佢地取RESULT衝出來的學生,樓主除左 ...

九華已經不是頂尖男校了

天仁茗油 發表於 20-7-4 10:47
已放棄舊油,唔再諗了! 多謝各位慷慨提供意見!

希望大家未收到call嘅都好快叩門成功!

代等待舊油小朋友家長多謝你  

apple1990    發表於 20-7-4 12:28

elbar 發表於 20-7-4 11:37
代等待舊油小朋友家長多謝你
相信等舊油天後補條隊比等仁立條隊長好多!

almat 發表於 20-7-4 11:21
回覆 天仁茗油 的帖子

油天係派華仁,皇仁。。。。。。年年都上晒TV影佢地取RESULT衝出來的學生,樓主除左 ...

我住31網,無個鄰居想仔入九華...只係仔鐘意但啲媽媽其實好擔心....

其實呢區連QE都未必達band 1A....其他更多是名過其實⋯⋯

loverkaren21 發表於 20-7-4 01:55
個個都會考幾間,有offer係手再諗邊間岩正常,呢兩間都係好既學校,諗位置,諗區,諗升中,差不多既最緊要 ...

林護B1A 瑪神B2A-1C

kimlam953 發表於 20-7-4 13:26

我住31網,無個鄰居想仔入九華...只係仔鐘意但啲媽媽其實 ...

伊中2019年保持佳績 過半升讀三大

2019年
中文5+/4+ 27.9% 75.7%
英文5+/4+ 39.0% 76.5%
數學5+/4+ 39.7% 80.1%
通識5+/4+ 50.0% 83.1%
主科5+/4+ 39.2% 78.9%
整體5+/4+: 43.3% 79.6%
人均5+/4+: 3.0 5.5
33222率: 93.3%
考生人數: 136人

三大聯招: 52.2% (71/136)
八大聯招: 77.2% (105/136)
聯招學士: 87.5% (119/136)

https://www.qes.edu.hk/Menu/academic/hkdse_jupas/hkdse_stat/2019/2019_statistics.pdf

kimlam953 發表於 20-7-4 13:26

我住31網,無個鄰居想仔入九華...只係仔鐘意但啲媽媽其實 ...

我住31網,無個鄰居想仔入九華...只係仔鐘意但啲媽媽其實好擔心....

其實呢區QE都未必達band 1A....其他更多是名過其實⋯⋯

————————————

過去太耐唔講,近三年計算,QE未必達B1A的話,請問仲有幾多間B1A?尼區其他更多名過其實,係指……

晴晴小B 發表於 20-7-4 11:36
九華已經不是頂尖男校了

九華2019年主科4+平均低於聖言

medicine 發表於 20-7-4 14:04

係hkpapa講,你睇下圖

Link 係https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3826377 培正公佈2019 DSE 成績

kimlam953 發表於 20-7-4 14:18
係hkpapa講,你睇下圖

Link 係https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3826377 培正 ...
睇前面個定義先:過去太耐唔講,近三年計算……

medicine 發表於 20-7-4 14:26
睇前面個定義先:過去太耐唔講,近三年計算……

係EK講1ABC都係跟返hkpapa吧?

當然人人心目中定義都可不同,但唔好叫其他人都跟你個定義

kimlam953 發表於 20-7-4 14:30
係EK講1ABC都係跟返hkpapa吧?

當然人人心目中定義都可不同,但唔好叫其他人都跟你個定義
有前設條件:近三年計算……

medicine 發表於 20-7-4 14:31
有前設條件:近三年計算……

QE雖然算唔上最TOP,但隨着某校轉龍后,反而成了區内最熱的官津:從自行競爭可見一斑。對於後市,亦明顯比曾經輝煌的某津龍睇高一綫。但礙於區内聯係官小的狀況,卻又未必能百尺竿頭再進一步。但,無論如何,可見的未來,企穩B1a卻願意投QE一票。

PS:無報QE

medicine 發表於 20-7-4 14:04
林護比較穩定

b3410 發表於 20-7-4 15:20
林護比較穩定
事實確係如此。

從競爭角度睇。NT1同NT2一樣,區内無競爭者,各自主要吸引網内學生(包括互相交叉吸引以及少量外區)。既然無主要競爭者,而區内學生來源穩定,表現(DSE成績)應該穩定,兩校確實也做到尼點。

天仁茗油 發表於 20-7-3 23:57
多謝你提醒返我,「後盾」呢兩個字係我開頭叩仁立既初衷!

我唔應該再留戀油天既名氣了
如果林護你覺得係“後盾”級,咁應該志在於更高。仁立有3個SPCC,2個DG,也有數個HYS,SPCS,LS,MCS等等。呢個成績在官津小學唔簡單,說明外闖能力不錯。

b3410 發表於 20-7-4 15:51
如果林護你覺得係“後盾”級,咁應該志在於更高。仁立有3個SPCC,2個DG,也有數個HYS,SPCS,LS,MCS等等。 ...

誤會了,我只是少時居於港島,不熟悉林護的「強」,豈敢只視為後盾。

我現在更放心我的選擇了。

回覆樓主:

仁立!

天仁茗油 發表於 20-7-4 16:10
誤會了,我只是少時居於港島,不熟悉林護的「強」,豈敢只視為後盾。

我現在更放心我的選擇了。

好多人讀仁立都係因為有林護聯繫位,當然仁立老師亦教得好好。
但如果成績許可,升中梗係搵啲重好既學校啦,人望高處,校長亦好鼓勵升中同學去報直資名校。

FYI,林護每年都留返四個叩門位比雙仁,每間兩個,基本上係一定收。不過當然只留比成績好好但派得唔好既同學啦。

雖然我仔只係仁立讀左兩年,不過我都好鍾意呢間學校,難得班老師仲記得我哋

medicine 發表於 20-7-4 14:42
QE雖然算唔上最TOP,但隨着某校轉龍后,反而成了區内最熱的官津:從自行競爭可見一斑。對於後市,亦明顯比 ...

QES已從2015年低位回升
近4屆DSE成績回勇非常亮麗

香港中學文憑試及大學聯招結果
https://www.qes.edu.hk/Menu/academic/hkdse_jupas/hkdse_results.html
‹ 上一主題|下一主題