用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生 vs 中華基金
go

港島民生 vs 中華基金 [複製鏈接]

唔計學費 位置
   3    0    0    0

Vote for 港民,其實...我覺得冇得比

20媽咪 發表於 20-7-2 18:54

非常同意

中基咁差咩 ?

回覆樓主:

但中基過去也是band1C水平, 而民生是band 1B 。若中基撇除最差的10%的學生成績(因過去中基會收band two人), 比較dse成績其實有得揮。
大家應要考慮傳統官津學校比較谷,中基在不太谷的情況下有這樣的成績,其實可能贏了。 若考慮到資源設施和較新穎的教育方法下,我會選中基。
還有民生用英語教學的比例不及中基,中基有超過95%科目也是用英文教學。

回覆 newrider1 的帖子

多謝你咁詳細分析,我再研究下先

newrider1 發表於 20-7-2 19:46
但中基過去也是band1C水平, 而民生是band 1B 。若中基撇除最差的10%的學生成績(因過去中基會收band two人) ...

我同意你睇法,我揀中基。

20媽咪 發表於 20-7-2 18:54
民生好D

sukisukifung 發表於 20-7-2 18:34
唔計學費 位置
論成績兩間其實差好遠

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-7-2 23:26
論成績兩間其實差好遠
無搞錯到九龍間民生?
講真舊年係爭啲,但前年都係爭個馬鼻

王家爸爸    發表於 20-7-3 08:56

sukisukifung 發表於 20-7-2 19:15
中基咁差咩 ?

中基2019年主科4+同筲官差不多

2019年 CFSS | 筲官
中文4+ 34.6% | 46.2%
英文4+ 50.4% | 48.8%
數學4+ 60.6% | 56.6%
通識4+ 52.0% | 49.6%
主科4+ 49.4% | 50.3%
3322率 69.3% | 73.1%

CFSS
Performance in HKDSE Examination and JUPAS Offer Results 2019 香港中學文憑考試成績及大學聯招取錄結果
http://www.cfss.edu.hk/pdf/2019HKDSEresult.pdf

Plans & Reports
http://www.cfss.edu.hk/plans_reports.html

Annual School Report 2018/19
http://www.cfss.edu.hk/School%20Plan/1819_sch_report_1.pdf

筲官
HKDSE
https://www.sgss.edu.hk/jq1/detail.php?product_id=33

王家爸爸 發表於 20-7-2 23:26
論成績兩間其實差好遠

港島民生2019年主科平均成績平穩
但中基從高位回落 拉濶咗兩者距離

CFSS | IMSC
文憑試 2018 2019 | 2018 2019
中文4+ 48.8% 34.6% | 52.5% 51.2%
英文4+ 60.2% 50.4% | 63.3% 62.6%
數學4+ 60.2% 60.6% | 85.6% 79.7%
通識4+ 63.4% 52.0% | 53.2% 60.2%
主科4+ 58.2% 49.4% | 63.7% 63.4%
3322 82.1% 69.3% | ≥82.0% ≥84.6%

IMSC
https://imsc.edu.hk/pages/hkdse/hkdse.html

School Report 2018-19 (p.6)
https://imsc.edu.hk/pages/pdfjs/web/viewer.html?file=../../sbm/201819sch_report.pdf

王家爸爸    發表於 20-7-3 13:14

Poyau 發表於 20-7-3 13:05
港島民生2019年主科平均成績平穩
但中基從高位回落 拉濶咗兩者距離

但係由高位回落既主因係咩呢?

queenalion308 發表於 20-7-3 17:23
但係由高位回落既主因係咩呢?

中基PS1成績顯示當年收生未如上屆
不過今年DSE成績有望較2018年更佳

DSE HKAT 英文 | 數學 | 中文
2018 2012 74.4 | 74.7 | 59.9
2019 2013 71.6 | 71.1 | 57.8
2020 2014 74.8 | 73.3 | 63.9

Poyau 發表於 20-7-3 18:09
中基PS1成績顯示當年收生未如上屆
不過今年DSE成績有望較2018年更佳

原來係咁,唔該哂。。
不過收咩band多既小朋友的確會影響到

bobbob 發表於 20-7-2 23:36
無搞錯到九龍間民生?
講真舊年係爭啲,但前年都係爭個馬鼻
近4/5年只係得前年相差少D,其餘時間既差距都頗明顯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

同意成績都好睇果年收咩學生。咁校風呢?老師有心嗎?

sukisukifung 發表於 20-7-3 22:44
同意成績都好睇果年收咩學生。咁校風呢?老師有心嗎?

我只係去過information day同interview ,初步覺得校長、老師都有心,同學仔都有禮同smart,所以就算呀仔肯定係band1仔,今年都同佢博1舖揀左呢間

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-7-3 19:12
近4/5年只係得前年相差少D,其餘時間既差距都頗明顯
明顯係,不過係咪好遠?睇下點define
‹ 上一主題|下一主題