用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國公立中學
樓主: flashlight
go

[英國] 英國公立中學 [複製鏈接]

iamsterdam 發表於 20-7-25 16:28
請問在哪裏可以看到有關文件?

因為有朋友說不可以,他說讀書也是福利,而家英國政府批准BNO人士過去,應 ...
https://www.gov.uk/government/publications/hong-kong-bno-visa-policy-statement/hong-kong-british-national-overseas-visa-policy-statement-plain-text-version
查看Conditions and entitlements

iamsterdam 發表於 20-7-25 16:09
請問你知唔知道,而家出BNO嘅細節,有冇話小朋友可以讀state school?還是一定要讀private school?

...

Yes can do state school

Thank you!
大家有沒有打算去英國讀書?可以傾吓偈嗎?

受到警告
iamsterdam 發表於 20-7-25 16:28
請問在哪裏可以看到有關文件?

因為有朋友說不可以,他說讀書也是福利,而家英國政府批准BNO人士過去,應 ...

你叫你個朋友唔知就唔好9up

醒目開學勳章

iamsterdam 發表於 20-7-25 22:53
Thank you!
大家有沒有打算去英國讀書?可以傾吓偈嗎?
有...好努力睇緊...但我大女升LOCAL P6, 當讀埋P6先過去, 就會係Y8, 唔3唔4咁

Hi crystalpui, 我大仔升 IS G7 晚晚都好努力睇緊 right move /state school rankings, 我記得你一齊搵小一的school .

Hihi KIMLIFEINUK
唔好意思,我運用唔到你嗰啲答覆來做回覆,希望你睇到我嘅問題啦
關於地址方面,我想問住址證明係需要喺報11 考試嘅時候就已經要有,定係報學校嘅時候?同埋個小朋友需唔需要已經過到去英國
定係其實只需要大人過咗去,先有住址,小朋友只需要過去考試,跟住等新學期開學(yr6?yr7?)先去
因為都好想佢哋完成埋一個學期先過去
另外我睇你其他post想問你關於準備嘅問題,謝謝你
例如做bond 11 去到咩程度嘅分數其實就應該大約OK?
我見你話你自己幫自己個女準備,令我加大左信心,因為我真係不準備好多錢出去補習,香港讀11 真係好貴,同呃錢

Cateyeshk 發表於 20-8-5 00:19
Hihi KIMLIFEINUK
唔好意思,我運用唔到你嗰啲答覆來做回覆,希望你睇到我嘅問題啦
關於地址方面,我想問住 ...

報11+已經要有地址,安排附近的Grammar School.
你可以自己買11+的補充練習, Amazon 有

crystalpui 發表於 20-7-28 11:48
有...好努力睇緊...但我大女升LOCAL P6, 當讀埋P6先過去, 就會係Y8, 唔3唔4咁
Y8去都ok阿!

多謝你呀summerhotel1
我又引用唔到你做回覆

咁我想問其實小朋友係咪一定要喺當地讀year 6
定係其實最緊要係家長過去租屋或者買屋,有住址證明,和居住 and 交council tax ,跟住就可以報名考試同報學校
小朋友可以year 7先直接過去開學
如果唔係year 6要讀一間,year 7又要讀另外一間
同埋如果year 6一定要過去讀,係咪任何學校都可以,當係中間bridging
感激你嘅回覆

Cateyeshk 發表於 20-8-5 15:26
多謝你呀summerhotel1
我又引用唔到你做回覆
Year 7 去都可以,當小朋友剛剛從Overseas moved to the UK.要有地址,council tax 當然有就最好,沒有的話有銀行信作proof of address 都 ok.
但我唔記得是不是小朋友都要地址證明

caracol 發表於 20-7-3 15:31
公立有guardian 公司攪GA.

可否pm 問下資料?
‹ 上一主題|下一主題