用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒(新蒲崗)vs.聖三一堂
go

嘉諾撒(新蒲崗)vs.聖三一堂

不考慮學費,不考慮居住地,只看升中校網,如何選擇呢?多謝。

回覆樓主:

兩間升B1中學比例相約
KL4升中利B1女不利B1男生
KL3升中男女皆宜 非B1選擇亦較多

回覆樓主:

新嘉網頁係升"英中"之中68%屬B1
校務報告有2019年整體升中如下:

B1* 58 (36.48%)
何蔭棠 19 德愛 9 保一 7 協和 4
MCS 1 聖家 3 喇沙 2
旅港 1 銀禧 1 黃笏南 1
SPSLT 1 聖言 1 順天 1 SFXC 1
蕭明 1 林裘謀 2 沙循 1
直資: 德望 1 協恩 1

B2A-1C* 13 (8.18%)
可立 9
郭得勝 2 體藝 1 聖母無玷 1

B2* 7 (4.40%)
聖母書院 5 陳瑞祺 1 呂郭 1

無公布 81 (50.94%)

總數: 159 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

周年報告 2018/19 (p.20)
http://cps.edu.hk/wp-content/uploads/1819周年報告.pdf

回覆樓主:

聖三一堂2019年升中如下供參考:

B1* 40 (37.74%)
B2A-1C* 5 (4.72%)
聖三一堂中學 13 (12.26%)
其他 48 (45.28%)
本地: 106 (100.00%)
國際/海外: 3
總數: 109人

B1* 40
九真 6 丘佐榮 5 銀禧 4 迦密 4 華英 1 
旅港 1 黃笏南 1 
油真 1 QES 1 上智 1 德雅 1 YWGS 1
直資: DBS 1 SSC 1 滙基KE 2 
顔寶鈴 1 福建 4 香島 4

B2A-1C* 5
直資: SMC 1 王錦輝 1 培基 1 
李國寶 1 播道 1

B2* 18
陳瑞祺 4 五旬節 4 何官 1 TKPS 1 
基道 1 德蘭 1 恩主教 1
直資: 基崇 4 啟思 1

NR 30
彭學高 3 文理 1 余振強 1 KTSSS 1
蔡功譜 1 唐乃勤 2 
李賢堯 1 劉伯樂 1 台山商會 1
直資: 聖道迦南 11 林大輝 5 
地利亞吉利徑 1 中聖 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

回覆 Poyau 的帖子

非常感謝。男仔,就選聖三一堂了。

升中網聖三一靚,但要同時考慮小朋友成績去到邊,聖三一做既業績一般

迷紫 發表於 20-7-2 16:22
升中網聖三一靚,但要同時考慮小朋友成績去到邊,聖三一做既業績一般

如果係男仔,留黃大仙網升中,band 1夠位嗎?到時要自行外闖?
如果係男仔band 2,留黃大仙網升中,多選擇夠位嗎?我見區內band 2得3間。。聖文德,培敦,孔仙洲。。

真心問,我都係住45網,男仔,冇細佬妹跟尾,黎緊讀九龍城網小學。

Eileenly 發表於 20-7-2 08:15
不考慮學費,不考慮居住地,只看升中校網,如何選擇呢?多謝。

elbar 發表於 20-7-2 19:19

請問點解?
一線地區津小vs二線私小

迷紫 發表於 20-7-2 16:22

何謂業績一般? 過去三年升 B1 率是 37-46%, 比很多津校都好吧? 如果你要同神校比較, 當然是業績一般

ha930 發表於 20-7-3 10:03
何謂業績一般? 過去三年升 B1 率是 37-46%, 比很多津校都好吧? 如果你要同神校比較, 當然是業績一般
...

想請問一下聖三一堂升中情況,係咪多數如果直資收就讀直資,留番響九龍城網大抽獎嘅人數會少點?
因為學校係英文教學為主?

Littlecatta2013 發表於 20-7-3 10:09
想請問一下聖三一堂升中情況,係咪多數如果直資收就讀直資,留番響九龍城網大抽獎嘅人數會少點?
因為學校 ...
我理解是這樣,考到直私的都會讀直私,考不到才會參加大抽獎。而且學校也有要求的,平時有小默、quiz,一年四次考試,學生跟不上,老師也會想辦法幫學生,初小時考試成績不好的同學,午膳時間後的小息,會有高年級的哥哥姐姐幫忙溫習,而且校長老師也很關愛學生。

回覆 ha930 的帖子

謝謝,好期待

ha930 發表於 20-7-3 11:07
我理解是這樣,考到直私的都會讀直私,考不到才會參加大抽獎。而且學校也有要求的,平時有小默、quiz,一年 ...

Deleted

chantelle321 發表於 20-7-5 01:15
你好,想問下外間多數都講聖三一學術一般,運動比較弱,係唔係呢?

從我觀察所得,家長其實分成兩批的,一批是看重成績會自己谷小朋友的,另一批是比較隨意的,所以成績好的學生,學術是真很好的,另一批就一般,不過可能初小階段才會這樣吧,上到高小,家長們應該都會看重成績吧。

至於運動方面,學校沒要求必須參與,學生自由參與課外活動。

ha930 發表於 20-7-5 01:23
從我觀察所得,家長其實分成兩批的,一批是看重成績會自己谷小朋友的,另一批是比較隨意的,所以成績好的 ...

唔該晒你,我知道聖三一係一間好有愛嘅學校,你小朋友應該讀得好開心

chantelle321 發表於 20-7-5 12:09
唔該晒你,我知道聖三一係一間好有愛嘅學校,你小朋友應該讀得好開心
...

是的, 我女兒很喜歡返學, 停課期間成日話好掛住老師和同學, 想快 d 復課。

我都好期待,希望黎緊小兒有個快樂的小學生活。