用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 渣打轉英磅至本地或海外匯豐
go

[英國] 渣打轉英磅至本地或海外匯豐

已有匯豐Premier 本地和海外account,現想將英磅由香港渣打轉至海外匯豐交學費,請問怎樣轉手續費最低?
直接由香港渣打TT去海外匯豐,還是本地渣打TT本地匯豐 抵D? 有沒有英磅本票, 還是一定要用TT?

gdluck777 發表於 20-7-1 19:34
已有匯豐Premier 本地和海外account,現想將英磅由香港渣打轉至海外匯豐交學費,請問怎樣轉手續費最低?
直 ...

我之前試過從香港渣打 T T 英磅,渣打的T T 英鎊收費, 滙到香港的戶口收費會比滙到英國戶口收費稍為貴一些(兩者都是幾百元港幣)。至於本票, 你就要詢問匯豐, 他們托收或買 (send for collection or purchase) 本票的收費和所需時間是怎樣。

回覆樓主:

另一個做法就是螞蟻搬家,逐少逐少把英鎊現鈔從渣打搬到滙豐。

香港銀行只有港元,人民幣或美元本票,冇英鎊本票的。如果有渣打priority account. TT 英鎊去英國滙豐(如你是滙豐premier客戶)費用係120hkd, 如TT去香港係180hkd. 千祈唔好online做TT, 收費最貴,要去counter做。 反而恒生online 做TT比在counter做平,銀行收費要貨比三家。

東亞online 做丅丅都比counter平

golulu2002 發表於 20-7-1 22:27
香港銀行只有港元,人民幣或美元本票,冇英鎊本票的。如果有渣打priority account. TT 英鎊去英國滙豐(如 ...
"冇英鎊本票的"

I bought GBP bank draft in Bank of East Asia Hong Kong to pay tuition fees

Bank draft 是匯票哦,以下為渣打銀行可做的本票類型及收費,只有港元,美元及人民幣。匯票及本票在匯出的銀行收費有別,而且如果你在香港匯豐存入英鎊匯票,我相信那又會衍生另外收費,除非你將英鎊匯票帶或寄到英國,在英國的匯豐入票

golulu2002 發表於 20-7-2 13:19
Bank draft 是匯票哦,以下為渣打銀行可做的本票類型及收費,只有港元,美元及人民幣。匯票及本票在匯出的 ...
Oh, I see, 本票 is cashier's order

回覆樓主:

估唔到轉去英國比轉去香港平,又估唔到counter比online 平。
多謝大家的提示,慳了幾百蚊。 我會用渣打priority去counter  TT去英國匯豐,  謝謝!

我都唔明點解渣打收我咁貴TT online charge, 成47usd. 不過未有時間去追討。因上網做時根本冇show 個 charge, 我on 居居做完睇番先知。恒生收65蚊咋。

請問一下,大家又知唔知中銀滙款的收費呢?  我都打算把中銀的英鎊滙去 HSBC,但HSBC 的海外戶口仍在處理中。

chuyuencheung 發表於 20-7-3 09:40
請問一下,大家又知唔知中銀滙款的收費呢?  我都打算把中銀的英鎊滙去 HSBC,但HSBC 的海外戶口仍在處理中 ...

其實匯出匯入的手續費都可以係銀行網站睇到,中銀e-banking 匯出$65,分行$210.

https://www.bochk.com/m/tc/servicecharge.html

回覆 bbba05 的帖子

中銀 e-banking匯出收費是HK$65。有人知道英國匯豐收取匯款後要收多少手續費?