用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新基灣 vs 港島直私
go

新基灣 vs 港島直私 [複製鏈接]

女仔,出年9月升小一,住港島東區,性格好學,多問,不過興趣主導,不能強逼,會主動要求寫字及工作紙功課,亦喜歡做圖工,畫畫(自己畫),每日伴讀,不善主動交際,好強不能輸,陌生人面前會怕醜。如果新基灣已夠分直入,請問港島區仲有邊D直私值得去考,甚至值得去叩門的津校?除左聖保羅男女、女拔,港同,以下值得去考嗎?(很清楚呢D考中機會極微)
聖心私立部
大坑真光

叩門津校:
瑪利曼小學

1    0    0    1

回覆樓主:

三間皆值得去考/叩門
另外可考慮赤提/高主教/聖嘉勒

lyt0926 發表於 20-6-30 13:50
女仔,出年9月升小一,住港島東區,性格好學,多問,不過興趣主導,不能強逼,會主動要求寫字及工作紙功課 ...

SPCS ~~~

Poyau 發表於 20-6-30 13:57
三間皆值得去考/叩門
另外可考慮赤提/高主教/聖嘉勒
多謝回覆,赤提學費不低,高主教中學不太吸引,且男多女少,聖嘉勒中學好似系B1B,小學要俾錢會唔會讀免費新基灣D錢可以作其它用途?

mcl203 發表於 20-6-30 14:05
SPCS ~~~

呢間小學好像沒有公開招生,唔系幼稚園生唔知可以點考

而且機會相信系微中之微^^

lyt0926 發表於 20-6-30 14:14

叩門~~~

lyt0926 發表於 20-6-30 14:14

而且機會相信系微中之微^^

SPCS要主動寫信去申請

lyt0926 發表於 20-6-30 14:12
多謝回覆,赤提學費不低,高主教中學不太吸引,且男多女少,聖嘉勒中學好似系B1B,小學要俾錢會唔會讀免費 ...

赤提學費貴不過語境佳環境好
升中基本上直上書院亦可外闖

多謝回覆,赤提學費不低,高主教中學不太吸引,且男多女少,聖嘉勒中學好似系B1B,小學要俾錢會唔會讀免費 ...

聖嘉勒升中攻守兼備
書院夠位收小學全部B1/B2生
2019年B1外闖全入比書院更佳中學

B1* 76%
SCGS 50%/ YWGS 7%/ SSGC 5%/
SPCC 3%/ DGS 3%/ SPCS 3%/
MSS 3%/ SPSS 1%/港同 1%

B2* 1%
何東 1%

NR 23%
鴨真 5%/ 培德 3%
SSCC 3%/ 陳白沙 1%/共他 11%

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

https://pri.scps.edu.hk/wp-content/uploads/2019/07/2017-2019_SSPA_Results_Summary_9_7_19.png

回覆樓主:

有基灣,即係要叩/考都係有 B1 中學部嘅學校,e.g. 聖保羅男女、港同、兩聖心、聖提、坑真、高記、聖保祿、灣仔三女津、東區嘉諾撒。
赤提我覺得都值得考,只係學費貴啲,位置遠啲。

讀新基灣之後,好可能最後都係讀 Band 1B?

‹ 上一主題|下一主題