用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 20-7-4 12:55
Bible 不單止要考,個 weighting 仲同 phy/chem/bio 一樣

係架!"宗教科"對教會中學係幾重要架!我校中三評估中四選修科優次亦包括埋宗教科,比重與其他科目睇齊。

小鹿揀學校    發表於 20-7-4 13:14

b3410 發表於 20-7-4 10:27
佢之前話寫議論文,結果發現都係唔夠料,唯有臨時變陣,還是抒情記敘文。睇來將來如果打算議論文,的確需要 ...
理科人,冇揀中史,少好多[引經據典]可以用,又唔鐘意睇書,又冇玩辯論,寫議論/說明文確實蝕底…
所以我仔已立定志向,向抒情文方面發展 .

小鹿揀學校 發表於 20-7-4 08:33
你女中文好叻叻
中作的含金量遠高於Phy, Phy只要認真溫幾日,成績都唔會差,但要中作考得好,可能要 ...

你仔唔溫都可以中史合格,真係勁!總分2000幾, 點計出來的?我哋總分1300。所以30分還是頗為重要的。

佢中文之前讀top set, 不過其他同學太叻,次次包尾,打沉咗。
被踢出來普通set之後反而開心好多,老師講的聽的明,問題也識答,成績反而進步,好過top set

今次總體文科進步,理科退步,可能總成績一樣。

b3410 發表於 20-7-4 10:27
佢之前話寫議論文,結果發現都係唔夠料,唯有臨時變陣,還是抒情記敘文。睇來將來如果打算議論文,的確需要 ...

你女好叻叻,我女寫記敘和議論文好D,寫抒情和說明文麻麻,佢一般考試吾會揀來寫

b3410 發表於 20-7-4 13:09
你仔唔溫都可以中史合格,真係勁!總分2000幾, 點計出來的?我哋總分1300。所以30分還是頗為重要的。

我地三十分等於平均分2分左右,名次應該最少二十名上落,佢地總分應該1500分左右,因為D雜科也計落去

b3410 發表於 20-7-4 13:09
唔係呀,我就係覺得佢花太多時間溫中史呢….
.
我地學校…
中、英 各300分
數 200分
LS 150分
phy/chem/bio/econ/geog/中史/hist/ICT/bible/PTH 各 100分.
.
再加 overall 20%上學期總分、20%下學期SBA...
.
以往經驗,少30分只會跌一至二位級排名...
.
講開你地中學中文勁,我地小學同學,現在你女中學同學---C同學,兩年前拜讀佢在報紙的投稿,完完全全係5**級數,很難想像出自一位13歲妹妹的手筆,但當年佢都唔係我地小學中文級一,當年位級一文武全材,勁到呢
...

小鹿揀學校 發表於 20-7-4 13:37
唔係呀,我就係覺得佢花太多時間溫中史呢….
.
我地學校…

wow 好誇張,中英比例更高!如果咁,的確唔值得嗮太多時間。我哋數學,中史 weighting 一樣,感覺中史拎多20分,易過數學

你講的同學,佢依家屬於真正的學霸,級頭屈指可數的幾個之一。中文更加係霸主 四小龍當年考入來的級一媽媽,都一提起佢就讚不絕口。

瑩希媽媽 發表於 20-7-4 13:17

我哋都係1300左右,所以唔夠膽太豪

瑩希媽媽 發表於 20-7-4 13:15
你女好叻叻,我女寫記敘和議論文好D,寫抒情和說明文麻麻,佢一般考試吾會揀來寫
...

佢抒情都係好差,寫出來都好古怪。
可能抒情寫的好,真係需要好多文學功底,而且要心思細膩,善於感悟。

b3410 發表於 20-7-4 13:53
佢抒情都係好差,寫出來都好古怪。
可能抒情寫的好,真係需要好多文學功底,而且要心思細膩,善於感悟。
...

我覺得個女無乜感情,她不懂怎樣抒。有時講些感人或好震撼的事給她聽,她沒表情反應,只回應哦一聲,或者講咁又點

b3410    發表於 20-7-4 14:54

b3410 發表於 20-7-4 13:49
你講的同學,佢依家屬於真正的學霸,級頭屈指可數的幾個之一。中文更加係霸主 四小龍當年考入來的級一媽媽,都一提起佢就讚不絕口。...
我估 級一、級二係DGS的成績都不遑多讓..
咁多學霸都係好事,可以為師弟師妹謀福利,在各自神校爭取多些quota..
.
.諗番轉頭,好采你地班勁人全都是妹妹,讓阿仔可以避重就輕,升中專攻男校,才可幸運地外闖成功….一額汗...

小鹿揀學校 發表於 20-7-4 14:45
我估 級一、級二係DGS的成績都不遑多讓..
咁多學霸都係好事,可以為師弟師妹謀福利,在各自神校爭取多些quo ...

小學考試只是考細心,不錯,女仔著數D。而且中英常聖經都係偏文科,只有數學一科理科,男仔好難發揮。你仔仔依家如魚得水,將來可能大家大學再聚

gigayan 發表於 20-7-4 10:54
我女都發現自己寫說明文寫得比較好,反而記敘、抒情有關感情描述嘅文章都寫得麻麻,可能寫得辯論稿多:waha ...

我女只對寫記敍文好弱!

但睇書又只睇記敍文多,話超唔多鍾意睇抒情文書藉,而作文佢又可以掌握到,亦作有不錯成績!
佢學校作文題目冇說明文體裁,3選1: 抒情、描寫/記敍、議論。

gigayan 發表於 20-7-4 10:54
我女都發現自己寫說明文寫得比較好,反而記敘、抒情有關感情描述嘅文章都寫得麻麻,可能寫得辯論稿多:waha ...

說明、議論我同阿女都超弱。我擅長抒情,阿女就描寫文好。

pooh仔 發表於 20-7-4 15:34
我女只對寫記敍文好弱!

但睇書又只睇記敍文多,話超唔多鍾意睇抒情文書藉,而作文佢又可以掌握到,亦作 ...

講開作文,阿細呈一學校幾好,講到明作記敍文。之前一日我讀D出名作者阿細聽,諗住讀兩篇,點知佢聽得興起,係咁叫我讀,讀咗6-7篇,喉嚨都痛埋不過佢好似幾鍾意聽文咁,暑假讀多D先

好耐冇上來,又開新版了

Junjun7 發表於 20-7-5 09:41
好耐冇上來,又開新版了

系啊,你好耐無上來了,最近點

little_yolky 發表於 20-7-4 20:23
講開作文,阿細呈一學校幾好,講到明作記敍文。之前一日我讀D出名作者阿細聽,諗住讀兩篇,點知佢聽得興起 ...

我覺得好多學校呈一都會系記敍文,你真系超好心機啊

瑩希媽媽 發表於 20-7-5 09:45
我覺得好多學校呈一都會系記敍文,你真系超好心機啊

佢差D就要俾多D心機了。

little_yolky 發表於 20-7-4 20:23
講開作文,阿細呈一學校幾好,講到明作記敍文。之前一日我讀D出名作者阿細聽,諗住讀兩篇,點知佢聽得興起 ...

昨天見她在睇中史,我問佢宋代中央集權的利弊,佢把個王安石變法的失敗講左,又撈亂,積貧積弱吾知咩意思,話系宋代好窮,搞到我又解釋左一歺,吾怪得成日長答問非所答
‹ 上一主題|下一主題