用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 20-11-8 08:48
多謝你嘅分享同意見,真係獲益良多。

我哋嘅上課週期係以星期計算,由星期一至五為一週。

咁!照睇你囝囝計劃得都好有系統吖!可能需要DD時間"適應和微調"而矣啫!努力呀!

YmOra 發表於 20-11-7 19:24
可能個個人不盡相同,阿女學校D女孩子個個都覺得PhyChemBio中的Bio係"伏"得最少,其實個人 ...

Bio 係理科入面最接近文科,所以普遍比較多女仔選修,初中 bio 通常肯背書基本上應該可以應付,但去到高中就須要一啲答題技巧,否則就算背熟晒書都未必能取得高分,而且真係好多嘢要記要背,中三同學選修前可能未有預計到,男生又怕煩,所以 drop bio 似乎又係男生多少少,相信伏位應該就係呢啲地方。

S-Kwok 發表於 20-11-8 08:48
多謝你嘅分享同意見,真係獲益良多。

我哋嘅上課週期係以星期計算,由星期一至五為一週。
LS反而唔駛做筆記?我仔個通識老師反而重視同學做筆記,教埋做筆記(因為會收筆記),測考前更將範會幫大家重溫,上載到YouTube(不過連結不公開,只公開中五中六dse部份及ig,教埋其他人)

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-8 21:43
Bio 係理科入面最接近文科,所以普遍比較多女仔選修,初中 bio 通常肯背書基本上應該可以應付,但去到高中 ...

是的,Bio算係理科中的文科,阿女e+响Bio的付出時間係所有科目中最多,她說雖然用去的時間多,但勝在"付出與收獲成正比",她甚至覺得Bio的""記""遠遠容易過Chem。

YmOra 發表於 20-11-9 08:59
是的,Bio算係理科中的文科,阿女e+响Bio的付出時間係所有科目中最多,她說雖然用去的時間多,但 ...

我當年讀 human biology 都多嘢記,加埋 plants 只有更多,我女睇過閨蜜本 notes, 成個課程成六十課。
至於 chem 係咪多嘢記,會唔會好個人,同埋睇老師點教㗎?我見阿女冇乜點刻意記,一味操題,問過佢,佢反問:備課明咗,上堂 refresh 咗再做一輪題就得㗎喎
我覺得佢輕敵 (佢哋教咗 atomic structure, acid and alkaine, redox, fozzil fuels and carbon compound),點同佢講好呢?等現實(分數)教訓佢嗎?
佢花最多時間喺兩科數學。

YolandaTam 發表於 20-11-9 09:14

我當年讀 human biology 都多嘢記,加埋 pla ...

真係大家個腦袋都唔同,我女和你女同屬"理科腦",但有著不同方向的"理建設",就好似你囡囡學習數學需時很長,我女兒放响數學的時間係咁多科中最少,主數和M2基本上係响臨考前才操操數題,而bio的認真程度就很高,估用時亦十分之多,我女話chem有一半屬"計",一半則屬"記",她對計算部份完全無問題,但覺得chem的"chem記"和bio的"bio記"係用上不同的"記法",她說用同樣的時數可以記下bio好多內容,而chem就只能記得好少,真係咁啱佢D好友都係對bio覺得易記DD。

nillnill 發表於 20-11-8 23:09
LS反而唔駛做筆記?我仔個通識老師反而重視同學做筆記,教埋做筆記(因為會收筆記),測考前更將範會幫大家重 ...

我仔只係記咗啲key vocabulary, 筆記嗰啲全部冇做, 我自己都唔知點教佢做

YmOra 發表於 20-11-9 11:05
真係大家個腦袋都唔同,我女和你女同屬"理科腦",但有著不同方向的"理建設",就好似你囡囡學習數學需時很 ...

係咪因為biology比較貼近現實易理解,所以較易記呢?

YmOra 發表於 20-11-9 11:05
真係大家個腦袋都唔同,我女和你女同屬"理科腦",但有著不同方向的"理建設",就好似你囡囡學習數學需時很 ...

我都覺得係好睇個人,我仔同你女女接近,用响數同M2時間唔多,而且佢數感強,考試前操下數成績已經唔錯,phy 佢自己學得深少少,所以覺得學校課程尚算輕鬆,反而  chem 用得佢最多時間,不過阿仔話其實都唔難,只係要用多啲時間去記囉!

S-Kwok 發表於 20-11-9 12:04
係咪因為biology比較貼近現實易理解,所以較易記呢?

"貼近現實",這個描述好貼切呀!其實,阿女和我當年學習都有幾分相似,我吔一樣覺得Phy和Bio有著同樣的"邏輯思維",這種講法真係與很多人的想法不會相同,阿女中四時突然有這種歸納出Phy和Bio的這方面之"共通點"真係有DD被佢嚇一跳,竟然與學生時期的我的想法一樣,而且我吔會响生活的四周圍找"生活例子"幫助理解,阿女有總好強烈的想法,讀Bio只要明白當中的邏輯,無論去到寫筆記或是背誦也不會感到困難,阿女真係唔怕"Bio記和Bio背",倒覺得Chem記和Chem背會吃力得多。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-9 12:49
我都覺得係好睇個人,我仔同你女女接近,用响數同M2時間唔多,而且佢數感強,考試前操下數成績已經唔錯,p ...

我都有同感呀!我都覺得阿女有DD似你囝囝,不過,我好肯定阿女無你囝囝咁有"主動鑽探",個人認為這顆主動鑽探的心係學習""理科""的重要元素,我女兒就係太少哩種"熱度",都係"個性"帶動出學習動機之多寡問題,阿女係無就係無,我時不時都有鼓勵她嘗試鑽得深入DD,她的數學就是鑽得唔夠深,我老早就明白到女兒個性係咁,故無去勉強她,由得她自然地"進步"就算了。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-11-9 18:05

YolandaTam 發表於 20-11-9 09:14

我當年讀 human biology 都多嘢記,加埋 pla ...
我自己覺得phy chem bio冇咩要背,其實都在於理解和融會貫通。之後就係操題

b3410 發表於 20-11-20 09:00
我自己覺得phy chem bio冇咩要背,其實都在於理解和融會貫通。之後就係操題
...
化學生物少野背?

medicine 發表於 20-11-20 09:21
化學生物少野背?
我自己會腦補imaging each steps.
我自己大學曾經想讀biochem ,不過後來隨波逐流了

medicine    發表於 20-11-20 11:45

medicine 發表於 20-11-20 09:21
化學生物少野背?
化學有d似英文, 有d基本嘢要背,例如solubility, functional groups, 就如英文要背vocab, 但之後就是應用和理解, 各自修行了.....

medicine    發表於 20-11-20 11:32

YmOra 發表於 20-11-9 14:21
我都有同感呀!我都覺得阿女有DD似你囝囝,不過,我好肯定阿女無你囝囝咁有"主動鑽探",個人認為這顆主 ...
你女讀咩學校呀? 學校數,physic 教得好唔好?

cafeva 發表於 20-11-20 10:21
你女讀咩學校呀? 學校數,physic 教得好唔好?

我女兒讀B1英中,學校屬強理科中學,數理科幾好,尤其數學科老師教得幾好架!

YmOra 發表於 20-11-23 08:56
我女兒讀B1英中,學校屬強理科中學,數理科幾好,尤其數學科老師教得幾好架!
...
係咪深水埗區男女校?

cafeva 發表於 20-11-23 10:51
係咪深水埗區男女校?

你的孩子讀深水埗區小學嗎?是否今年小六呀?想找B1中學嗎?

上星期已差不多清了locker, 又將重返zoom的日子。
‹ 上一主題|下一主題