用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-8-1 17:13
阿大天生乖,我同佢講,你做好晒自己阿媽就唔理你。咁佢做好,我咪守信唔理佢囉。唔會做好又加練習。

阿 ...

細個我個女我嚇佢,考試「掂」手機會成績唔好,係風水學/玄學之類磁場影響咗...... 佢又信咗,個時真係考試唔會拎我手機玩,唔知係咪童年陰影,宜家佢考試溫書係熄手機,部機係廳,人係房......

little_yolky 發表於 20-8-1 17:18
阿大話記敘/抒情文唔難,睇多D抒情文就會有feel喔。

佢地一般都系揀自己認為容易寫的題目,真係要睇多D書

little_yolky 發表於 20-8-1 17:18
阿大話記敘/抒情文唔難,睇多D抒情文就會有feel喔。

我女至從細個睇過一本何紫嘅書,自己感動到喊之後,就唔再鐘意睇有「感情線」嘅故事書.....

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 17:25
佢地一般都系揀自己認為容易寫的題目,真係要睇多D書
我女一定係寫議論文,可能佢喜歡駁咀啦!

gigayan 發表於 20-8-1 17:23
細個我個女我嚇佢,考試「掂」手機會成績唔好,係風水學/玄學之類磁場影響咗......:joyou ...

阿細精甩尾,唔信呢D

細個同佢戒片都辛苦過家姐。家姐唔同佢著片,瀨過一次濕到一地係就嚇到識去廁所。阿細瀨到一地,佢開心響度當玩水氹踏到撻撻聲

gigayan 發表於 20-8-1 17:29
我女至從細個睇過一本何紫嘅書,自己感動到喊之後,就唔再鐘意睇有「感情線」嘅故事書.....
...

乜咁呀,佢應該感情好豐富喔,寫抒情應該好掂既!

妹妹頭 發表於 20-8-1 17:30
我女一定係寫議論文,可能佢喜歡駁咀啦!

應該系,駁起嘴來吾夠佢講,但一出到去佢又吾敢出聲

little_yolky 發表於 20-8-1 17:33
乜咁呀,佢應該感情好豐富喔,寫抒情應該好掂既!

佢都唔太鍾意用文字發洩情感,所以好難叫佢寫出嚟

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 17:40
應該系,駁起嘴來吾夠佢講,但一出到去佢又吾敢出聲

我女剛剛係屋企同友校online打辯論比賽,對方男校嚟,仲要係高中生,我女好惡咁駁人咀......

little_yolky 發表於 20-8-1 17:31
阿細精甩尾,唔信呢D

細個同佢戒片都辛苦過家姐。家姐唔同佢著片,瀨過一次濕到一地係就嚇到識 ...

我個女佢都吾會信呢D咖,但個仔都十歲啦,好好笑,果日我騙他,我話繼續玩電話,只眼凹左之後就盲了,佢全日博命照鏡睇只眼,之後吾敢玩電話不過過左一陣,又玩

gigayan 發表於 20-8-1 17:42
我女剛剛係屋企同友校online打辯論比賽,對方男校嚟,仲要係高中生,我女好惡咁駁人咀......
...

佢都要有理據才駁到人咀啊,叻女我個女系出邊好少講嘢,佢中英說话好低分

gigayan 發表於 20-8-1 17:40
佢都唔太鍾意用文字發洩情感,所以好難叫佢寫出嚟

練習啫

gigayan 發表於 20-8-1 17:19
但好難計算計得咁精進...... 我覺得除英文科外,其他科應該睇考試範圍,如果小朋友熟就放少d時間溫,唔熟 ...

以每科keep住頭10%也是方法。不過,怕唔怕有壓力呀?!

題外話,點解你個相頭响手機睇和响電腦睇係唔同嘅?!

YmOra 發表於 20-8-1 18:41
以每科keep住頭10%也是方法。不過,怕唔怕有壓力呀?!

題外話,點解你個相頭响手機睇和响 ...

我換咗個頭像,但唔知點解手機無變到嘅......

所以1x%啦,20-30%我都接受嘅,我地學校拉curve,我同阿女講盡量做到坐B 望A啦.....

gigayan 發表於 20-8-1 19:06

所以1x%啦,20-30%我都接受嘅,我地學校拉curve,我 ...

原來係拉curve,我女比較適合20至30%嗰集,佢壓力大表現反而會差,輕鬆讀會有15%左右。

YmOra 發表於 20-8-1 19:10
原來係拉curve,我女比較適合20至30%嗰集,佢壓力大表現反而會差,輕鬆讀會有15%左右。
...

坐B望A,拎B唔會傷心,拎到A又興奮,最重要唔好壓力太大影響自己表現。

YmOra    發表於 20-8-1 23:10

gigayan 發表於 20-8-1 19:18
坐B望A,拎B唔會傷心,拎到A又興奮,最重要唔好壓力太大影響自己表現。
...

我就話唔好壓力太大影響皮膚

gigayan 發表於 20-8-1 19:06

所以1x%啦,20-30%我都接受嘅,我地學校拉curve,我 ...

如果每科阿大都唔可能,單一科數學已經唔可能。

gigayan 發表於 20-8-1 19:18
...

其實我哋B都已經好叻。

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 17:44

佢都要有理據才駁到人咀啊,叻女我個女系出邊好少講 ...

真係好彩今年我哋無考中英會話。
‹ 上一主題|下一主題