用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:10
Hello,好耐無講野了,個女上高中以后好似變左個人咁,勤力左好多,機都打少左,選修是3科佢覺得Econ難, ...
恭喜恭喜,高中後開始有dd壓力,小朋友成熟咗
我女可能疫情網課原因,又沒有什麼活動參加,舊年十分懶散。好彩今年恢復正常返學後靈魂歸位,也清楚明白自己將來目標,為了遠大目標開始積極努力。

溫馨提示,升高中後唔單止讀書,各種活動/義工/internship之類都要開始物色,準備。而且因為已經揀科,將來升學途徑大致有個框框,可以開始逐步理清思路。
大學講座有興趣多聽一些,各種計分方法隨時update

b3410 發表於 21-11-2 20:25
我女可能疫情網課原因,又沒有什麼活動參加,舊年十分 ...

我開新貼,你地過來報到

claudiayumt    發表於 21-11-3 11:06
YmOra    發表於 21-11-2 20:31

瑩希媽媽 發表於 21-11-2 20:25
可能系剛剛開始沒覺得很難,要讀落去才知,不過佢有轉變我覺得驚訝,之前都好hea,今年明顯不同了,以前次 ...

可能係e+讀緊自己最喜歡的科目,願意投放時間唔再hea,所以高中選自己喜歡的選修科的威力幾咁大呢!

b3410 發表於 21-11-2 20:25
我女可能疫情網課原因,又沒有什麼活動參加,舊年十分 ...

我都恭喜你,好有計劃,條路好清楚點行。

b3410    發表於 21-11-2 20:35
‹ 上一主題|下一主題