用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道小學 vs 李宗德小學 vs 圓玄小學
go

宣道小學 vs 李宗德小學 vs 圓玄小學 [複製鏈接]

小朋友考到以上3間小學,本身家住新界西,考慮緊入讀邊間,想聽聽大家意見宣道小學:
宣道小學升中亮麗,音樂我地本身都想小朋友學習,但路程遠,番學果程可以接送但放學就要搭校巴

李宗德:
近家,番學好似好輕鬆,但去到高小呈分唔知會唔會都係要谷
圓玄:
都係近,英文好,升中屯門區都好似唔錯,但面試果陣對學校印象麻麻地

大家會點揀? thanks
   5    0    0    0

回覆樓主:

我會為左超過 8 成入 Band 1 而揀 APS
以圓玄咁不利升中嘅網,佢做到呢個成績都算係咁。

回覆樓主:

Vote for Aps!!

1998Ruby1998 發表於 20-6-28 19:55
我會為左超過 8 成入 Band 1 而揀 APS
以圓玄咁不利升中嘅網,佢做到呢個成績都算係咁。
...

不利升中嘅網?屯門區不是有唔少Band one學校咩?

siumanma 發表於 20-6-28 21:34
不利升中嘅網?屯門區不是有唔少Band one學校咩?

屯門係唔少 Band 1 學校 (6 間+1 間 Band 1C/2A),但升中嘅人都唔少。屯門本地小六有 4100 人左右,假設 1300 人 Band 1。屯門 6 間學校+元朗區議會,公海位 464 個,加埋馬可賓都係得 540。聯繫位 90 個位,即係派位學額得 630 個,就算屯門區 7 間學校自行+甲部全部收本區 (328 位),都唔夠 1000 個位,未計跨區學生。

我自己都大半隻腳揀aps 架喇,只係放學路程問題要考慮,有校巴番到,但始終都要差不多一個鐘

1998Ruby1998 發表於 20-6-28 21:52

屯門係唔少 Band 1 學校 (6 間+1 間 Band 1C/2A),但 ...

我專業既分析呀,勁(emoji)

如果中學只想留係屯門讀書,讀宣小係浪費
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-29 07:59
如果中學只想留係屯門讀書,讀宣小係浪費
出得來宣小就唔會只考慮屯門中學了,同學之間都會互相影響。

b3410 發表於 20-6-29 08:31
出得來宣小就唔會只考慮屯門中學了,同學之間都會互相影響。
同學影響不及父母意志
父母堅持只係屯問返學, 咁學生可以點?

所以要家長自己諗清楚條路想點走

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

每天由屯门去九龙塘,来回。。。 多些机会升band1是一件事,但每天的劳役却是小孩子一力承担。

况且,还要考虑乐团,运动校队练习等等,每次都要长途出入。。。

听讲排球队暑假时会在将军澳练习,如果荣幸地入到排球队,屯门去将军澳。。。

hkpapa852 發表於 20-6-29 08:59
同學影響不及父母意志
父母堅持只係屯問返學, 咁學生可以點?
如果揀左宣小,就唔會只target 屯門中學了,應該都會放眼外面嘅世界喇

猴子爸 發表於 20-6-29 09:23
每天由屯门去九龙塘,来回。。。 多些机会升band1是一件事,但每天的劳役却是小孩子一力承担。

况且,还要 ...
Thanks reply~ 我都有擔心過,所以就諗緊值唔值得長征,尤其放學果程。不過weekend 練習都可以自己車,雖然都遠,但起碼路程舒服d~

break_it 發表於 20-6-29 10:21
Thanks reply~ 我都有擔心過,所以就諗緊值唔值得長征,尤其放學果程。不過weekend 練習都可以自己車,雖然 ...
偶然当去旅行,当然不是问题,但若果每天长途,可能很快你会选择搬家或转校。
读得三私一直,都一定chur,  浪费时间在路途上,很不值得,而且人也会比较疲累,相对其他比较住的近的同学,就比较吃亏。

宣小

搬九龍

放眼出面,唔好受困於屯門

猴子爸 發表於 20-6-29 09:23

况且,还要 ...
好多住大西北小朋友,一早搭校車/保姆車出九龍塘,從幼稚園開始。如果唔使兜路,屯門直出,好快。反而市區校車有時兜路,時間更長。正常時間放學都好快。不過,如果有課外活動,就最麻煩。
第一冇校車,第二遲放就接近放工繁忙時間,塞車的話,車程長好多。。。。。。

b3410 發表於 20-6-29 11:23
好多住大西北小朋友,一早搭校車/保姆車出九龍塘,從幼稚園開始。如果唔使兜路,屯門直出,好快。反而市區 ...
幼稚园,有几多野做吖?小学,完全是两个概念。。。 特别是chur的小学。
屯门,塞车,练乐器,默书,测验,功课,校队练习,人都癫

猴子爸 發表於 20-6-29 11:35
幼稚园,有几多野做吖?小学,完全是两个概念。。。 特别是chur的小学。
屯门,塞车,练乐器,默书,测验, ...
咁搬屋喇!

b3410 發表於 20-6-29 11:37
咁搬屋喇!
会搬屋,就不会有这个post

回覆 break_it 的帖子

如果APS係7:45開课, 屯門出九龍塘相信要6:20上校巴. 另外, 可能要上街車再轉車.

加上, 這段屯公每近都塞車, 小朋友不好受. 要揀APS的話, 只可選擇搬出去呢.

‹ 上一主題|下一主題