用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港理工大學「小學普通話水平考試」
go

香港理工大學「小學普通話水平考試」

請問下這個考試的證書對升中到底有沒有用?或者說有沒有必要參加這個考試?

Eagle_Cho 發表於 20-6-26 22:59
請問下這個考試的證書對升中到底有沒有用?或者說有沒有必要參加這個考試?
...

沒有用

呈分試成績是王道
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

只能錦上添花,不過今年已驗證世事難料,唔知幾時會取消面試靠portfolio食糊。成績固然重要,但學校成日講all round,有多元發展亦更出色

我估對升中應該無乜大幫助,香港中學多數用廣東話考DSE,要去考反而是想知,小朋友升中時普通話能力如何,萬一有間少有的普教中直資給你選,小朋友的普通話能力可否應付到DSE。

如果唔駛嘥時間準備,考試費不貴,順手考埋都okay

多一張證書傍身

醒目開學勳章 王國長老

wongtw 發表於 20-6-27 14:56
我估對升中應該無乜大幫助,香港中學多數用廣東話考DSE,要去考反而是想知,小朋友升中時普通話能力如何, ...

亦有不少中學係普教中,直到高中至用廣東話考dse的。所以中一收生時亦會考慮學生普通話能力

我囡果時有考, 不過唔係呢個機構的, 用就未必有用, 但樣樣證書有D, 叫做有野睇下, 俗語話齋, 無功都有勞。