用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小學至中學點練好英文Writing?
樓主: Calvinac
go

小學至中學點練好英文Writing?   [複製鏈接]

回覆 Momobaba012 的帖子

May I know where/how I can hire a ‘top quality’ teacher? Teachers who have excellent public exam result (eg 5**) doesn’t necessary means that they can teach well

twinkle00 發表於 21-12-13 18:04

May I know where/how I can hire a ‘top quality’ teacher? Teachers who hav ...

In HK, the ones with the best English tend to go into lucrative careers like law, medicine or finance.  I remember in the early 1990s, 師範’s English majors had an average HKCEE result of D for English (!!!).

twinkle00 發表於 21-12-13 18:04

May I know where/how I can hire a ‘top quality’ teacher? Teachers who hav ...
有時都係講緣份的,

2jkidsfather    發表於 22-11-24 17:07

英文好
作文好
教作文教得好

3 者之間無等號,但頭2個某程度上會係第3個的先決條件

2jkidsfather    發表於 22-12-14 13:51

衰佬又去蒲 發表於 21-12-2 14:02
我個女啲英文都好差,之前比佢跟開屋邨樓下啲補習社,但見冇咩效果。跟個我朋友叫我去揾外藉老師補習,而家 ...

可以pm我講分享吓嗎?

twinkle00 發表於 21-12-8 12:04
回覆 twinkle00 的帖子

請問大概係一個點樣的概念或方法?

閱讀方法呢度答唔到你,但如你想知點找教閱讀的老師,以下可以參考:
今日先講Reading老師應要有的能力/做到的:
1) 闊的兒童文學閱讀List
呢樣係第一個Precondition

老師有寬度閱讀至可幫小朋友啟發去看更多不同的文章。同要做到下面某些點時,無呢個Repertoire係做唔到的。

2)懂得找可令小朋友有Interest的書同教時可以令小朋友對Reading Materials有Interest
呢個無 上面1 的話,好難做到

3) 要能選可引入不同科目知識的讀物

4) 敢於去幫小朋友推開閱讀層次,包括文的深淺,內容可能有的一些較Sensitive/Mature的Topics

5)可選有節奏的文章等小朋友可學會Feel同Play With文章

6) 懂得令小朋友作為Readers明白/感受唔同寫法的效果

1) 可能已Eliminate好多人了。當一開口只有Dahl,Harry Potter,你都應知佢閱讀有幾濶了。Reading要有寬度同深度的。

3Meowshome 發表於 21-12-22 19:57
閱讀方法呢度答唔到你,但如你想知點找教閱讀的老師,以下可以參考:
今日先講Reading老師應要有的能力/做 ...
說的十分對! 所以以上全部我自己做不假手於人,如老師沒看過幾本書的女兒也聊不上來,更遑論教她寫作了

回覆 angelfish228 的帖子

無言。。。

睇多D

www 發表於 20-7-7 15:29
認識一間中學教英文的方法:不用課本、不抄書、極少功課、極少默書、極少測驗/考試 (很多時考試沒有Oral及 ...

講完無supporting....????

關於閱讀,不知道有沒有經常去圖書館?
補習社能替代圖書館?

在圖書館,經常可以見到一些家長裸足不前,在書架前徘徊
因為作為父母:
1. 要了解小朋友到了什麼水平是很花時間的,有時候要讀本水平稍微高於目前才能起到拉動作用
2. 要研究如何帶領小朋友去不同閱讀領域

補習社老師當然唔會同你講你去圖書館就夠了
不然補習社要倒閉了
父母自己去圖書館去多幾次
研究一下圖書館館長如何選書,如何分類就知道該如何為自己小朋友借書了
不解自明呢!

J_An_G 發表於 21-9-20 16:23
回覆 Calvinac 的帖子

我既朋友請左個老師,只改作文,乜野寫作題材都有唔駛見面

有興趣,可否pm!謝謝

真係睇多啲用多啲應該會好啲,我小朋友都係中文小學升上去,又無揾英文講野工人姐姐,現在中學啲英文都一樣勒勒聲,手機全都是英文介面,我都冇要求佢百分百識晒,明白運用就夠.

回覆 www 的帖子

Is it DGS?

Calvinac 發表於 20-6-26 13:55
如題,有無家長可以俾啲意見,平時叫個仔 (中二) 同女 (小五)寫多啲文練下,但係又無人改,寫完就算咁  ...

我覺得係input + output.  我兩個小朋友睇好多書(input) 但係寫作都唔係太好。我哋之後搵咗個英文老師幫手私補,真係有幫助。

小朋友好多時有input,睇YouTube 、睇書、工人姐姐帶…..但係都寫唔到文,因為唔識input 轉為output.  所以我覺得寫文一定要有教,唔係單單話睇得多書就可以。

補習社/老師同Libraries向推動Reading係唔同角色來的,唔存在乜野取代唔取代。
老師/補習都係Guided  Reading。 所謂的拉動乜乜,係向Guided Reading度做。所以我之前都話老師教的Reader選書都獨沽一味就係得罪講句"唔合格"。Guided Reading要推深推濶。

Libraries係Reading For Pleasure用。大個一些的讀者去到另一個Stage時,Libraries仲可以係Research的地方。

香港大部份人分唔清Guided Reading同Reading For Pleasure係2樣野,有唔同作用。

我有個方法非常有用,沒有請補習,但需要持之以恆,你有沒有興趣和恆心?
我女小學四年級,每天抽半小時出來。我買了一套 one story a day 的書。字數是普通一篇學校試卷的閱讀理解的長度吧,然後正常語速大概是5分鐘。

我讓小朋友先裸聽一次,然後準備一本白紙,讓她們把聽到的内容寫下來。可以按自己的理解寫下來,字數不限。然後第二次聽,這次一邊聽,一邊看書。最後,可以選擇讀書或者講自己寫的那篇。

從第一天的兩句到第365天的滿滿兩張A4紙(因爲自己加了内容和插圖),到小學畢業等上中學時,自己寫了一本長篇小説。我看到的是進步。

kwunpa    發表於 22-11-5 03:19
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊