用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果讀埋中三至轉國際學校會太遲嗎?
go

[中學] 如果讀埋中三至轉國際學校會太遲嗎?

囡囡現讀本地直資中學二年級, 希望佢將來可以到外地升大學, 見佢呢兩年讀到好冇生氣, 同佢商量之後都希望轉學習模式, 但現在報今年8月入學巳太遲, 如果讀埋中三至轉又會否太遲呢?

最大(而一般人也有) 的問題係英文水平 能否 達到去學校要求. 錢我相信你問得都心裏有數..

NHC 發表於 20-6-26 09:23
囡囡現讀本地直資中學二年級, 希望佢將來可以到外地升大學, 見佢呢兩年讀到好冇生氣, 同佢商量之後都希望轉 ...

先揀選一或兩間心儀的國際學校,然後著手報名,如果不是Y1或Y7這些mass intake的年級,國際學校一般全年收報名表;申請不代表即刻有評核,所以越早越好。

讀完中三定讀到一半去插班有咩問題?國際學校有位就入讀啦,不要等。

囡囡現讀本地直資中學二年級, 希望佢將來可以到外地升大學, 見佢呢兩年讀到好冇生氣, 同佢商量之後都希望轉 ...

如讀完本地中三轉,假設你打算轉國際year 10 (12年制) or year 11 (13年制),ib school 會是 MYP 最後一年,行GCSE 的要準備考公開試,比較麻煩

謝謝大家的意見!!!

儘快報,學期中間插入去也是越早越好。

盡快報名,有位就轉,因初轉校亦需要時間適應。朋友孩子去年底LS轉IS Year 10,申請兩間,兩間都收,分別係老牌和Established的IS,由申請至收到offer一個月內搞掂。

If the decision has already been made to switch to international schools, I would apply now instead of wait until next year, because there might be quite a few IS students leaving Hongkong for studies abroad earlier than originally planned.

決定咗,就即刻報。呢輪社會環境和經濟情況影響,可能突然有位都唔定。

最近一兩年,我唔少年長點的朋友的仔女開始升大學。眼見讀到嘔血,12年耕耘的本地名校小朋友,升讀和IS讀得輕鬆或者少hea的(起碼小學5、6年係玩),最終去同一級別甚至同一間的大學,我覺得有點感受。學習應該係快樂,至少唔係痛苦,犧牲過後最終又無回報,唔知值定唔值。唯一係省咗d中小學學費。

我朋友在band 1A中學教,她說local school 好多小朋友小學谷到 升中巳經burn out ,升中後便冇乜學習動機。
如果轉愈快轉愈好,又要適應又要識新朋友,再留在LS中三是浪費時間,一係索性捱完中三直接出國,不過你都耍開始安排。

Jane1983 發表於 20-6-27 10:13
決定咗,就即刻報。呢輪社會環境和經濟情況影響,可能突然有位都唔定。

最近一兩年,我唔少年長點的朋友的 ...

正是!根本LS的教育從小死谷爛谷到最後又不見得學得特別好,看看現今所謂的大學生便知,所以越來越多有能力的家長為子女選讀IS, 很多有歷史的through train IB 國際學校現在已很難入。

Moonlight819 發表於 20-6-27 13:47
正是!根本LS的教育從小死谷爛谷到最後又不見得學得特別好,看看現今所謂的大學生便知,所以越來越多有能 ...

不過讀IS的學費唔平,尤其到中學,由細供到大學畢業,幾個細路的話,真係唔係講笑。

Jane1983 發表於 20-6-27 15:09
不過讀IS的學費唔平,尤其到中學,由細供到大學畢業,幾個細路的話,真係唔係講笑。
...

我計過啦,兩個中小學共12年,學費hk$2.5 m, 當時小一要$3千幾, 如果而家小一起計,仲多

poonseelai 發表於 20-6-27 15:43

我計過啦,兩個中小學共12年,學費hk$2.5 m, 當時小一要 ...

是否很多年前?現在好像較平民的國際學校如ESF小學也要差不多$9000了。

poonseelai 發表於 20-6-27 15:43

我計過啦,兩個中小學共12年,學費hk$2.5 m, 當時小一要 ...

我無計,剩係學費2萬幾一個月,自動轉帳我當睇唔到,仲有體藝活動呢......我有朋友3個仔女讀國際,佢無乜家底但好叻仔好高收入,佢講笑話唔敢死,邊個養

Moonlight819 發表於 20-6-27 16:23
是否很多年前?現在好像較平民的國際學校如ESF小學也要差不多$9000了。

當然啦

回覆 poonseelai 的帖子

有心唔怕遲,加油!!其實而家讀IS抵讀架,以前十幾年前都要$8000-12000一個月學費,咁讀完都真係買到層樓,會諗買層樓比佢哋可能仲實際,但而家二百幾萬真係買唔到樓,車位都唔夠,但可以成就一個人....

jane__411 發表於 20-6-27 18:31
回覆 poonseelai 的帖子

有心唔怕遲,加油!!其實而家讀IS抵讀架,以前十幾年前都要$8000-12000一個月學 ...

so true but so sad

我見網上ESF 7間中學嘅Year 10 都仲有位,可以試吓。

https://www.esf.edu.hk/applyesf-school/