用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣幼同學之園大家會點揀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) ...
go

宣幼同學之園大家會點揀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

求各位用家或小朋友上左小學的媽媽賜教

回覆 philipchung 的帖子

你目標什麼小學?

希望一線小學,但又想有back up

睇下你有幾想讀宣小,讀宣幼唔會做到有back up嘅效果,因為公佈取錄嘅時間已經過哂教育局兩個選校階段,唔會肯定到被取錄然後可以去博大抽獎。

Reitsal 發表於 20-6-26 00:14
睇下你有幾想讀宣小,讀宣幼唔會做到有back up嘅效果,因為公佈取錄嘅時間已經過哂教育局兩個選校階段,唔 ...

請問你的小朋友是讀宣幼嗎?如是,請問對宣幼評價如何?學術會否很淺? 你小朋友最後入了宣小嗎?多謝回覆

philipchung 發表於 20-6-26 07:28
請問你的小朋友是讀宣幼嗎?如是,請問對宣幼評價如何?學術會否很淺? 你小朋友最後入了宣小嗎?多謝回覆 ...
唔係讀梗,係將會讀,同你一樣喺度了解梗!

Reitsal 發表於 20-6-26 15:11
唔係讀梗,係將會讀,同你一樣喺度了解梗!

Wow (emoji) am or pm ?

am

回覆 Reitsal 的帖子

[size=1.25em]宣小取錄時間係12月/1月, 都應該可以知道之後才填大抽獎(大抽獎通常1月尾交)

九龍塘陳太 發表於 20-6-26 20:52

宣小取錄時間係12月/1月, 都應該可以知道之後才填大抽獎(大抽獎通常1月尾交)

請問對宣幼咩評價?謝謝

如果係我, 我會揀宣幼
1/2 機會上宣小, 會再加上外補英文, 加樂器, 提高面試競爭力
反而大抽獎果D, 隨緣把啦......(因為兩個女都冇中過獎)
學之園方面, 純個人覺得見好多都係去普通直資多(當然好Outstanding有例外)
仲要睇你係邊間學之園(

學之園用家不喜勿插)

既然係咁, 我不如努力兩年搏入到APS

當然,如果只要有私校直資收就OK再搏大抽獎既, 咁學之園就容易滿足到你

九龍塘陳太 發表於 20-6-26 20:52

宣小取錄時間係12月/1月, 都應該可以知道之後才填大抽獎(大抽獎通常1月尾交)
上年1月19交表,宣小1月22前通知,希望只係上年係咁

噢! 再上一年時間上是可以的!
不過每年都可能會改, 真係預計唔到

九龍塘陳太 發表於 20-6-26 22:16

如果係我, 我會揀宣幼
如加埋SC同KV係咪都係good choice?

唔好意思呀......我係KV鐵粉......我一定揀KV架

philipchung 發表於 20-6-25 23:44
希望一線小學,但又想有back up

宣小係你心儀小學嗎?
宣小冇中學,六年後都要玩過的。
學之園係sell 考小training ,一線二線直私正常都夠用。

karenaleung 發表於 20-6-26 23:15
宣小係你心儀小學嗎?
宣小冇中學,六年後都要玩過的。
學之園係sell 考小training ,一線二線直私正常都 ...

多謝回覆

九龍塘陳太 發表於 20-6-26 22:16

如果係我, 我會揀宣幼

近兩年17-20個db,3x個英華,
3x個港同,
另外大量tsl,cky,
呢d叫普通直資??
就連私立,
14個spcc,
23個dg。
其他還有大量gh,sfa,九小等私幼

普不是你所講的,普通直私。
你試列出宣幼生去向,再比較啦。
Update資料好重要。

回覆 Dollys 的帖子

咁佢女讀DG,其他學校係佢眼中的確會係普通直私

回覆 Dollys 的帖子

其實我有講左......純個人覺得.....你又可必咁勞氣......

可能

真係好唔好彩,我認識既學之園朋友仔裡面, 再加上佢地之BF(加埋都有10X人)

個個唔係去福小, 就係去優才, 一係WKF,培喬, 最好果個就去九小, 所以對

學之園感覺一般!

同埋我之前都有提過架, 如果樓主只望有直私收, 再搏大抽獎, 學之園一定得!你check下!

同埋樓上請不要忘記一點, 可能貴校真的好多OFFER, 但好多時候一個小朋友有3~4個OFFER呢, DB係佢, YW又係佢SPCC都係佢既~

但宣幼確確實實係2個揀一個(60個位), 只要你打嬴你隔離位, 你就可以上~

係呀! 我個女讀DGJS, 不過同班只得一位同學讀LH, 可能另外果2X個係晒另外果3班或者全部最後揀晒SPCC都

唔定!
BTW, 讀學之園真係幾好喎.....間間小學都差不多有成班同學一齊升上, 真係唔怕適應唔到!

唔好意思! 可能我個人比較直, 只想分享自己既想法所以得罪人多, 我都有問過樓主想要什麼小學架~
唔同小學有唔同做法同睇法, 不過我自己比較進取, 我選擇一定會先保住一線小學學位, 跟住再望更上一層樓!
同埋都覺得上得黎頃既家長都係一樣, 如果唔係讀屋企樓下學卷啦~ 使鬼比咁多錢一個月咩!
不過唔緊要, 下次路過會講小兩句!!