用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲封關唔知封到幾時...
go

[澳紐] 澳洲封關唔知封到幾時... [複製鏈接]

阿女今年一月過咗去澳洲讀Yr9, 因疫情讀咗一個term就返港, 而家都唔知澳洲封關封到幾時分分鐘封到出年都唔奇! 為免復課後要repeat, 想佢喺HK原校讀住等, 唔知學校肯唔肯呢?最煩係升中四.....  請問大家會否安排子女在港讀住等呢?
   4    0    1    0

一般人估計最快十月中打後,因為Qantas 國際航線到十月中仍被取消。

timc 發表於 20-6-25 03:09
一般人估計最快十月中打後,因為Qantas 國際航線到十月中仍被取消。

六月新聞話縂理會在7月讓海外留學生返澳升學,我囝讀的program現在是online上堂,但宣佈了在9月中在campus 上堂,所以我覺得最遲9月留學生應該都可以返澳。

我女都係今年-月去讀,原本諗住而家term break番,但都取消左唔番,改年尾先番黎。係果边online左差不多成个月,上两星期已可以番学校上堂,宿舍亦已开番两个礼拜有多……

How long will Australians have to wait to travel overseas again? https://www.sbs.com.au/news/how-long-will-australians-have-to-wait-to-travel-overseas-again?cid=newsapp:socialshare:copylink

smallpig 發表於 20-6-25 00:26
阿女今年一月過咗去澳洲讀Yr9, 因疫情讀咗一個term就返港, 而家都唔知澳洲封關封到幾時分分鐘封 ...

睇啲新聞話封關到明年,我女又係一月過咗去 year 9 ,但係佢選擇唔返嚟 ,一路住 Boarding School , 我諗緊今年年尾12月 都冇得返嚟香港,到時唔知個Visa點,同埋 唔知學校會唔會提供監護人地方俾佢住

回覆 timc 的帖子

明年一月前返到都好, 最怕第二波嚟緊mouth:" />

回覆 iceberg222 的帖子

先俾大學研究生返去, 唔知幾時至輪到初中生呢

chloe.k 發表於 20-6-25 15:24
睇啲新聞話封關到明年,我女又係一月過咗去 year 9 ,但係佢選擇唔返嚟 ,一路住 Boarding School , 我諗緊 ...

你女兒好獨立   我女讀公立學校, 唔想佢喺homestay 度無所事事, 佢又掛住我, 我又擔心, 所以決定返來...
Visa 唔係簽4年咩?

llmom 發表於 20-6-25 13:48
How long will Australians have to wait to travel overseas again? https://www.sbs.com.au/news/how-lon ...
international borders will remain shut until a vaccine is found.

smallpig 發表於 20-6-25 22:21
你女兒好獨立   我女讀公立學校, 唔想佢喺homestay 度無所事事, 佢又掛住我, 我又擔心, 所以決定返 ...

係四年,但搞Visa 時 ,immigration 問過如果12 月至一月放假時 阿女會去邊到?
因為學校關門,我答左佢返香港,但照咁睇一路lockdown ,到時要睇返學校同immigration 嗰邊點安排,但 term 3 應該所有boarder 會返學校上堂

chloe.k 發表於 20-6-25 23:28
係四年,但搞Visa 時 ,immigration 問過如果12 月至一月放假時 阿女會去邊到?
因為學校關門,我答左佢返 ...
應該冇影響既, 可能順口問吓啫.

smallpig 發表於 20-6-25 22:31
international borders will remain shut until a vaccine is found.

你的新聞引文正確,你唔好灰心住,新聞內仲有一段關於留學生:

‘But in a sign the tough border restrictions may be easing, some international students are set to return to Canberra in July. ’

Apple Daily 2020.06.12新聞
莫里森稱海外學生下月起可返回澳洲上課,但需要接受隔離。

smallpig 發表於 20-6-25 00:26
阿女今年一月過咗去澳洲讀Yr9, 因疫情讀咗一個term就返港, 而家都唔知澳洲封關封到幾時分分鐘封 ...

你囡囡的澳洲中學有冇安排online learning, 如果有,她要兼顧澳洲、香港兩邊的高中課程,可能會辛苦,若果沒有,你做兩手準備,也無可厚非,不如你寫信去兩邊學校,弄個清楚明白當中的可能性。

熱血勳章

Yanamami 發表於 20-6-25 10:46
我女都係今年-月去讀,原本諗住而家term break番,但都取消左唔番,改年尾先番黎。係果边online左差不多成 ...

你囡囡在那邊讀中學定大學?

EASTCOAST 發表於 20-6-26 10:38
你囡囡在那邊讀中學定大學?
Yr 10

回覆 iceberg222 的帖子

都知,只係唔知幾時先輪到初中生,又驚有第二波

iceberg222 發表於 20-6-26 09:01
你囡囡的澳洲中學有冇安排online learning, 如果有,她要兼顧澳洲、香港兩邊的高中課程,可能會辛苦,若果 ...
澳洲中學已開課2星期,但有2個學生確診又停課,term break 後7月中照常復課,冇online learning 了。

醒目開學勳章

chloe.k 發表於 20-6-25 23:28
因為學校關門,我答左佢返 ...

唔駛太擔心,我女住homestay架,佢屋企都有一間房係預比假期唔返鄉既boarder暫住,聽我女host講係佢地學校幫佢地搵,你到時如果真係唔返香港,到時提早同學校講幫手搵地方住,不過我暫時睇年尾應該可以啩,host同我提過要佢地1月開學前提早14日返去集中一個地方自費做隔離

jcy 發表於 20-6-27 16:16
唔駛太擔心,我女住homestay架,佢屋企都有一間房係預比假期唔返鄉既boarder暫住,聽我女host講係佢地學校 ...

如果年尾返香港有隔離14日返到去又要隔14日 最慘要 rest , 撩鼻我女好怕
有機會可能佢自己唔番
‹ 上一主題|下一主題