用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人係三條一落選後卻不獲面試安排? ...
樓主: felicia113113
go

有冇人係三條一落選後卻不獲面試安排?   [複製鏈接]

timothy_mto 發表於 20-6-26 12:49
但宜家啲幼稚園 間間都叫人1 1 1搏叩門位
講真 叩得門 有幾多位收人, 心照啦
正所謂.. 我就比晒111人, 比晒誠意.
但人地學校係咪真係比返個 誠意你先.

有能者居之.. 000 咪又係照收.

quincy00 發表於 20-6-26 13:04
正所謂.. 我就比晒111人, 比晒誠意.
但人地學校係咪真係比返個 誠意你先.

身邊全部叩門有一線學校 offer 嘅,全部都唔係 111
只係一個安慰、呃人嘅諗法,tie breaker 兩個小朋友表現完全一樣嗰陣,可能就揀個 111。

回覆樓主:

對於官津小學來說,收叩門生,係佢哋係整個小一收生過程中唯一可以自己話事、自己揀收什麼學生的時間,學校又怎會輕易放手? 如果收到十個識飛嘅,已經可以大大提升佢哋六年後的升中表現,你話小學會點揀?

不過咁又唔係話 111 完全無用, 當人人都識飛時,111 點都會有啲幫助... 所以,好多幼稚園仍然會叫人111...

回覆 Hippos 的帖子

學校可以面試後唔收我,但唔比機會我面試,係另一回事

就算111,有得見,見完後收邊個唔收邊個都係學校話事,
知道有學校就係答啱晒都未必收,答錯或唔答反而收咗!

佢地睇埋住邊、家庭背景、學生讀咩幼稚園

純粹覺得係咁

felicia113113 發表於 20-6-26 10:25
回覆 Soycocoa 的帖子

我係74校網 ,111選了區內唯一一間佛教學校(絕對非一線學校,只是近3年由於供求關 ...

絕對體會到樓主有幾嬲...
係咪個書記有咩問題... 點解一開始已經好似唔想收樓主個application 咁...

阿q d咁諗...雖然係唔憤氣, 但早早認清未嘗唔係好事... 好過入咗之後先知仲受苦

Poyau 發表於 20-6-26 07:49
學校宣傳單張意思可能係······
嗰年[招生]競爭激烈
填佢111先確保有位[夠學生開小一]
咁又不會吧?收到咁危 點會有家長搶住去叩門

felicia113113 發表於 20-6-26 15:31
回覆 Hippos 的帖子

學校可以面試後唔收我,但唔比機會我面試,係另一回事

明白你的憤怒。 講真,而家講什麼,都係馬後炮,填表嗰陣,我都唔會實牙實齒咁叫人唔好信111,如果只是我自己小人之心,原來間學校真係同你講心,咁我就隨時俾人怨一世...

學校同學生,好多時都係人夾人緣,塞翁失馬,焉知非福..

回覆 mimi1229 的帖子

好正常

關係優先 父母實力優先
如果2個學生表現差唔多,學校揀個大型屋苑嘅都唔揀住屋邨嘅(事實聽過有老師咁講)

回覆 i2be 的帖子

74校網,本身市區學位嚴重不足,超過3成學位都要借,水漲船高,本身2線嘅都躋身一線第一志願都收唔晒

有3條1機會大,一向都係家長一廂情願。無3條1唔可以申請,係家長自願放棄機會~~~

回覆 felicia113113 的帖子

咁其實點解111既反而無得IN?有得IN既係有咩共通點?

jimjimjim 發表於 20-7-1 16:59
回覆 felicia113113 的帖子

咁其實點解111既反而無得IN?有得IN既係有咩共通點?

從成績表/Portfolio選合心意

樓主係長時間投資,並確信呢間學校一直所言,而並非漁翁撒網隨便去幾間叩門,得唔得都算那種情況;
可以說傷得很深
由於書記應該不會自把自為,但是收表環節似乎已有問題
交表當天有沒有發生過什麼事情呢?
又之前上那些證書課程的時候,有沒有發生過什麼問題
導致學校/職員對你們留下了什麼印象呢?

flones5 發表於 20-7-1 22:07
樓主係長時間投資,並確信呢間學校一直所言,而並非漁翁撒網隨便去幾間叩門,得唔得都算那種情況;
可以說 ...

識人係入面做, 呢間學校真係咁的,唔係樓主問題, 樓主,我勸你一句啦, 呢間學校入面做果位朋友, 小朋友今年入讀小一,派得唔太好都無打算揀返呢間學校, 我朋友話校長好有問題, 老師都不太好, 你唔入好過入啦!

回覆 flones5 的帖子

星期五截止交表我星期三去交,前面已經交左好多人,我都明學校一日收唔少叩門表
因為111關係,我交表過程絕對恭敬禮貌
至於學校內部有咩發生我就唔知,會唔會暗盤截止我都唔知

當年111仁紀, 叩門面試都無, 000仁立, 叩門都去到見校長

甘就吳好浪費甲一,照報MCS,St Mary呢D好了~
‹ 上一主題|下一主題