用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士銜接大學
樓主: sandy625
go

副學士銜接大學   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 20-7-12 21:09
呢個問題好難有肯定答案,要搏一搏
不理論上GPA爆4,入3大有不錯機會,如出年有信心讀好,我會揀asso駁三 ...
謝謝意見.
齊齊媽咪

Charlotte_mom 發表於 20-7-12 21:09
呢個問題好難有肯定答案,要搏一搏
不理論上GPA爆4,入3大有不錯機會,如出年有信心讀好,我會揀asso駁三 ...
都啱, 博到最好, 博唔到 3大仍有其他選擇.

齊齊媽咪 發表於 20-7-12 15:36
小兒讀 asso year 1, 剛收到 Poly non jupas year 1 的 offer, 煩惱應否接受, 還是完 asso year 2 再駁入大 ...
留意, 有些科目,有些大學,只會offer year2, 比Asso year2 畢業生.
未必一定是升大學year 3.

我囝讀的科目.
不是所有大學會offer year 3.

所以,最終選了offer year3的..
而將時間留係 master.

另外, 由於政治活動,
e 兩三年的degree 証書,
不知外界有沒有歧見.
所以,所謂三大, 只是一向以來的標準.

醒目開學勳章 王國長老

stillgood20 發表於 20-7-13 10:39
留意, 有些科目,有些大學,只會offer year2, 比Asso year2 畢業生.
未必一定是升大學year 3.

我女果間,佢聽返黎嘅都係由year one開始讀起 (仲要讀5年,即計埋hd asso讀7年!佢又話大把人肯咁做)
值唔值得,真係要自己唸過至決定

stillgood20    發表於 20-7-13 15:47

Charlotte_mom 發表於 20-7-13 11:20
我女果間,佢聽返黎嘅都係由year one開始讀起 (仲要讀5年,即計埋hd asso讀7年!佢又話大把人肯咁做)
值 ...

BEd好似唔收Senior year嘅direct entry。

齊齊媽咪 發表於 20-7-12 15:36
小兒讀 asso year 1, 剛收到 Poly non jupas year 1 的 offer, 煩惱應否接受, 還是完 asso year 2 再駁入大 ...
我女中文都2咗,但都有中大offer,只要中文有igcse就可以。睇你仔覺得poly嗰科係咪佢好心儀嘅,如果唔係,我個人建議努力多一年入senior entry。

醒目開學勳章 王國長老

wyl 發表於 20-7-17 11:59
我女中文都2咗,但都有中大offer,只要中文有igcse就可以。睇你仔覺得poly嗰科係咪佢好心儀嘅,如果唔係, ...

想知多d關於igcse中文
是否可在dse前自行報名?自修難嗎?jupas可用嗎?因我知有d大學在jupas時可將ielts成績達標代替dse英文有3
定你女係dse放榜後至報igcse然後nj轉校? Thanks

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 17:41
是否可在dse前自行報名?自修難嗎?jupas可用嗎?因我知有d大學在jupas時可將ielts ...

Jupas 唔會睇IGCSE, 只係for non Jupas

醒目開學勳章 王國長老

bestwish 發表於 20-7-17 19:12
Jupas 唔會睇IGCSE, 只係for non Jupas

Jupas英文會睇ielts,你知道嗎?所以我至有此一問

Charlotte_mom 發表於 20-7-19 16:49
Jupas英文會睇ielts,你知道嗎?所以我至有此一問

英文我唔肯定,但中文就肯定唔睇。如果睇就發達。冇人驚會中文冇3了。   

bestwish 發表於 20-7-19 18:15
英文我唔肯定,但中文就肯定唔睇。如果睇就發達。冇人驚會中文冇3了。   
...

IGCSE 聽聞 裸考都可以有A* 因為只係小學程度既中文  

Charlotte_mom 發表於 20-7-17 17:41
是否可在dse前自行報名?自修難嗎?jupas可用嗎?因我知有d大學在jupas時可將ielts ...
我女間中學F.5時已幫他們報哂考IGCSE,NJ報senior entry時就用呢個成績報。IELTS因為只有效2年,我女係舊年8月尾考的。

醒目開學勳章 王國長老

wyl 發表於 20-7-21 08:56
我女間中學F.5時已幫他們報哂考IGCSE,NJ報senior entry時就用呢個成績報。IELTS因為只有效2年,我女係舊年 ...

理解,想攪清楚係NJ代替jupas,定NJ申請senior year entry,而家明白了

sandy625 發表於 20-6-23 23:05
看Hku Space或Hkcc網頁,副學士銜接大學(政府資助學士學位)有70%以上,這項數據是怎樣計出來的?真的有這麼 ...
讀assoc最好讀3大附屬學校開兼講明可銜接那一degree的,否則GPA要好高先會入到degree
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 20-7-21 09:03
理解,想攪清楚係NJ代替jupas,定NJ申請senior year entry,而家明白了
唔記得左NCS Jupas 生都好似可以睇 IGCSE 成績

Charlotte_mom 發表於 20-7-21 09:03

請問過左用eApp 申請副学士,是否直接去那間院社網上報?

wyl 發表於 20-7-17 11:59
我女中文都2咗,但都有中大offer,只要中文有igcse就可以。睇你仔覺得poly嗰科係咪佢好心儀嘅,如果唔係, ...

請問你囡囡是中大degree offer?

emoh 發表於 20-7-22 13:26
請問過左用eApp 申請副学士,是否直接去那間院社網上報?

是的。現在網上申請

moniquechoy 發表於 20-7-22 13:43
是的。現在網上申請

我剛入左,中大只有high dip 。我是否有錯。

王國會長

Charlotte_mom 發表於 20-6-30 16:24
係啊,我女都享受讀大學多過dse (就算淨係講學習)
祝你女女成功達標,順利入到心儀學系
...

讀U同DSE壓力都好唔同喎, 讀U唔要求1/2up hon 真係可以hea 住讀.
‹ 上一主題|下一主題