用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 路德會沙崙Second in
go

路德會沙崙Second in [複製鏈接]

請問你地有冇收到電話second in?或者,收到offer 未?
謝謝
   0    0    0    0

29/7 Second in 見埋校長,2/7收通知3/7要註冊。你呢?

回覆 Lovelaibaby 的帖子

原本30/6註左冊,之後基榮2/7有offer, 考慮左好耐,最終轉基榮但我真心覺得沙崙係好學校

Poyau    發表於 20-7-4 23:37

基榮會分班谷,同埋多新來港家庭。

其實講真,而家有邊間小學唔多新移民家庭呀...我都想同聲同氣
係呀,基榮谷d,亞囡都叫受到
比起呢區其餘三大熱,我諗基榮叫谷得冇咁勁

AY520 發表於 20-7-4 14:11

其實講真,而家有邊間小學唔多新移民家庭呀...我都想同聲同氣

真係?我反而聽啲家長講係基榮最谷
可否講多少少情況?小朋友小幾?每日有幾多功課?多唔多抄寫?幾耐會默一次書?基榮好似有分精英班?會唔會係精英班多功課啲?

AY520 發表於 20-7-4 14:11

係呀,基榮谷d,亞囡都叫受到

比起呢區其餘三大熱,我諗基榮叫谷得冇咁勁

——————————————

請問,邊一間最谷?

回覆 medicine 的帖子

如果呢區,我諗協和同舊大天谷d之後係新大天同基榮

AY520 發表於 20-7-7 23:15
回覆 medicine 的帖子

如果呢區,我諗協和同舊大天谷d之後係新大天同基榮
有分精英班的會比較谷啲(道理該明吧):請問,邊間沒分精英班?邊間有分精英班?答案自明。

medicine 發表於 20-7-7 23:26
有分精英班的會比較谷啲(道理該明吧):請問,邊間沒分精英班?邊間有分精英班?答案自明。
...
除了在學校網站了解, 還有甚麼地方可以知學校有無精英班?

omoinoyukue 發表於 20-7-8 18:06
除了在學校網站了解, 還有甚麼地方可以知學校有無精英班?

小學概覽

回覆 AY520 的帖子

http://www.sharonlu.edu.hk/school_sp/allocation.asp
沙崙出了升中派位。如何解讀請各自參詳……

個表睇死人

medicine 發表於 20-7-9 23:57
回覆 AY520 的帖子

http://www.sharonlu.edu.hk/school_sp/allocation.asp
繼續用量角器

medicine    發表於 20-7-10 11:24

omoinoyukue 發表於 20-7-10 09:55
繼續用量角器

沙崙2020年升中圖表標籤唔齊
只可由12點伊中數到約9點梁季彜
之後就唔知係邊間中學

2020年 | 2019年
B1* 官津 18 (14.40%) | 20 (16.00%)
B1* 直資 3 (2.40%) | 3 (2.40%)
----------------------------------------------------------
B1* 21 (16.80%) | 23 (18.40%)
B2A-1C* 8 (6.40%) | 9 (7.20%)
B2* 32 (25.60%) | 37 (29.60%)
NR 10 (8.00%) | 25 (20.00%)
----------------------------------------------------------
有標籤 71 (56.80%) | 94 (75.20%)
無標籤 25 (20.00%) | - (0.00%)
圖表上** 96 (76.80%) | 94 (75.20%)
無公布 29^^ (23.20%) | 31^ (24.80%)
總數: 125人^^(100%) | 125人^(100%)

2020年
B1* 21
聖芳濟 3 |
油真 4 聖瑪利 1 九真 1 德雅 1  
保祿六世 1 |
伊中 2 循道 1
丘佐榮 1 黃棣珊 1 順天 2
直資 3: 英華 1 | 顏寶鈴 1 香島 1

B2A-1C* 8
銘基 4 瑪神 1
直資 3: 李國寶 3

B2* 32
TKPS 1 |
信義 13 劉皇發 7
何官 1 莫慶堯 1
直資 9: 德信 1 | 基崇 1 創知 7

NR 10
唐乃勤 2 協同 6 賽官 1 梁季彜 1

無標籤 25
[•] 1 [•] 1 [•] 1 [•] 7 [•] 1 [•] 3
[•] 1 [•] 3 [•] 4 [•] 1 [•] 1 [•] 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
** 據圖表最少1人百分比推算
^ 據EDB校外評核報告小六學生數目
^^ 假設 小六人數=上年小五人數

EDB校外評核報告2019年4月 (p.1)
http://www.sharonlu.edu.hk/ESR%20Report_2019.4.pdf

升中派位

2019-20年度升中結果摘要
http://www.sharonlu.edu.hk/school_sp/allocation/1920allocation2.png

medicine    發表於 20-7-10 11:25

Poyau 發表於 20-7-10 10:20
之後就唔知係邊間中學

Thanks!!! 咁看來今年派麻麻
之後果 d 唔係新民就係麗澤/三育...

不過有3個李國寶又唔差啊

Poyau 發表於 20-7-10 10:20
之後就唔知係邊間中學
都係閣下,勤有功!
‹ 上一主題|下一主題