用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 返上午班pn 打仗咁?
go

返上午班pn 打仗咁? [複製鏈接]

黎緊8月開學返pn 上午,大家可以分享下由起身到出門口打仗情況嗎?
我囡平日返上午playgroup ,起身後唔肯飲奶刷牙換衫,又要揀衫,又鬧又氹先出到門口。淨係刷牙洗面好似玩咁,完全冇時間觀念。

大家有冇經驗分享?
   0    0    0    0

ar_mak 發表於 20-6-23 18:05
PN係咪即是2歲班?

其實由起床到出門口,幾乎每日都會係做相同既野,你可以先自己計劃好做邊樣先,邊樣 ...

多謝你嘅分享呀,我而家日日都會同佢講返學係要着校服嘅,同埋開始會校鬧鐘等佢知道時間大概係乜嘢一回事,希望大人細路都能夠順利適應

我女 PN 時好似個公仔咁... 朝早起身全程比我一條龍服侍.. 飲奶擦牙換衫全程我幫佢做...
無辦法.. 時間緊迫.. 又想佢訓多啲..
其實無咩所謂.. 佢係學校咪又係自己洗手自己食茶點仲會自己收碗..

我舊年係預半個鐘出門口
有時好扭唔肯著校服, 要兩公婆一齊至捉得住
已經無刷牙無飲奶
之前返全日, 學校唔建議飲奶, 因為咁會無胃口係學校食早餐

chubbymushroom 發表於 20-6-23 08:01
黎緊8月開學返pn 上午,大家可以分享下由起身到出門口打仗情況嗎?
我囡平日返上午playgroup ,起身後唔肯 ...

我女讀k1時返上午班,要早一個鐘至個半鐘起身!刷牙洗面換衫超慢!食早餐又嫌三嫌四(仲好眼瞓所以咩都要扭)!著鞋著襪勁耐,佢堅持自己著又著唔到!
‹ 上一主題|下一主題