用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中指南針的書去邊度買?
樓主: Eagle_Cho
go

升中指南針的書去邊度買? [複製鏈接]

回覆 Soundervolt 的帖子

該指南開首有多頁解釋怎樣使用它和數據怎樣計算,那些無法直接量化的項目,它寫會有問卷之類搜集家長或各方的評分,再以計量公式算成量化數據。

問問各位家長,你可有親身或聽聞有家長收到這類問卷或訪談之類呢?如果以EK那麼龐大的家長網絡,也沒有網友聽聞這方面的經驗,編輯何來數百間中學的數據呢?真叫人困惑?

iriscslmak 發表於 20-6-23 15:32
回覆 Soundervolt 的帖子

該指南開首有多頁解釋怎樣使用它和數據怎樣計算,那些無法直接量化的項目,它寫 ...

公式只係計算方法,而點去取集數據去進行計算先至係問題,跟據圖表上排名嘅評核,除咗公開試成績係硬資料之外,其他評核準則都十分抽象,例如「教師質素」,莫非多幾個碩士、博士老師就代表質素高?「學校資源設施」又點衡量?「校風得分」評核方法更詼諧......

如果無法直接量化嘅項目會有問卷之類搜集家長或各方評分....即係主觀嘅感覺,而且取樣比例範圍多少,問卷人數有幾多亦喺網站上冇解釋過。我仔讀書咁耐,我亦做過家教會成員,咁耐都未見過呢個網站對學校有任何研究、問卷調查等活動,但佢地已經將學校嘅水平講到言之鑿鑿.....其實睇完都幾好笑

Soundervolt 發表於 20-6-23 15:53
公式只係計算方法,而點去取集數據去進行計算先至係問題,跟據圖表上排名嘅評核,除咗公開試成績係硬資料 ...

淨係校舍評分已無得頂啦!QC校舍值咁高分?

因為校內座“古蹟”拉高D分?
定係將附近既官地(包括中央圖書館和維園)既資源當埋係官校資源咁計?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 20-6-23 15:19
我想知「校風排行榜」係點樣量化排名,係唔係度下邊間學校校裙最短,邊間學校學生講粗口流利程度及吸煙人 ...
鑑聽每名學生,睇下佢哋粗口字既比例,然後排名?

hkpapa852 發表於 20-6-23 07:26
做乜好搵唔搵整本由hkpep出版俾國民睇既嘢出嚟?
其實坊間誤導資訊太多

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 20-6-23 15:19
我想知「校風排行榜」係點樣量化排名,係唔係度下邊間學校校裙最短,邊間學校學生講粗口流利程度及吸煙人 ...
頭髮除黑白兩色外, 仲有邊幾種色

耳環, 眉環, 唇環數量有幾多

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-6-23 17:09
頭髮除黑白兩色外, 仲有邊幾種色

耳環, 眉環, 唇環數量有幾多

朋友俾一張聖誕時同女兒嘅合照我睇,我好奇問朋友:「乜你囡女間中學可以染金髮咩....?」,朋友答我:「唔可以....但因為個女一意孤行要染,所以一放聖誕假當日立即去染髮,返學前一日去染返黑色!」#mouth:

hkpapa852 發表於 20-6-23 16:39

阿仔話任何排名榜只要佢地學校排名唔低得過旺角男神校就一定準確喎

王家爸爸    發表於 20-6-24 08:37
miriam    發表於 20-6-23 19:29
miriam    發表於 20-6-23 19:29
hkpapa852    發表於 20-6-23 19:28
medicine    發表於 20-6-23 19:24

pccw2017 發表於 20-6-23 14:49
可唔可以影50強中學睇下?

一呂放係學校網頁 傳媒報導首項

2020香港最具教育競爭力
小學50強龍虎榜
http://www.baptist-lmc-primary.e ... are/2020_ps50_2.jpg

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 20-6-23 19:16

朋友俾一張聖誕時同女兒嘅合照我睇,我好奇問朋友:「 ...
我囡學校有貨真價實天生金毛, 亦有暑假前一日搵曾光既學生, 咁樣可以點評分呢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

pccw2017 發表於 20-6-23 15:11
Google只睇到頭10

am730有齊中小學50強龍虎榜

http://epaper.am730.com.hk/iinde ... 10-2019&page=19

http://epaper.am730.com.hk/Editi ... /25_10_2019_019.jpg

pccw2017    發表於 20-6-23 20:32

回覆 Poyau 的帖子

就以網友highlight的沙田名小學的資料為例,表上列該校師生比率是8.3。
查2018-19年度的學校周年報告

[size=14.8038px]教師資歷

[size=13.0229px]1.[size=13.0229px]本校師資優良[size=13.0229px],[size=13.0229px]13[size=13.0229px]位已取得碩士學位[size=13.0229px],[size=13.0229px]約佔[size=13.0229px]25.49[size=13.0229px]%[size=13.0229px]。

[size=13.0229px]2.[size=13.0229px]已取得學士學位的老師有[size=13.0229px]48[size=13.0229px]位[size=13.0229px],[size=13.0229px]約佔[size=13.0229px]94.12%[size=13.0229px],[size=13.0229px]所有教師均經過適當的師資訓練[size=13.0229px]。

學生人數共843人

從教師資歷的第一項或第二項也計得教師人數為51位,學生人數為843位。
縱使有其他輔助的教職員,也難達8.3的師生比率嘛!

如果基本資料失誤,怎能有可靠的結論呢?

iriscslmak 發表於 20-6-23 19:56

就以網友highlight的沙田名小學的資料為例,表上列該校師生比率是8.3。

要教師人數x2才可達8.3?

你又講得啱喎!

iriscslmak 發表於 20-6-23 19:56

師生比例都錯啦,有IB課程學校有兩批老師分別負責DSE同IB,兩個課程加埋師生比例一定好過只有DSE嘅學校。

hkpapa852 發表於 20-6-23 16:39

QC幅地,地價貴吖嘛,坐擁無敵煙花境㗎~~~
‹ 上一主題|下一主題