用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀醫科學費
樓主: Cecilia66
go

[英國] 讀醫科學費   [複製鏈接]

熱血勳章

rubycourt 發表於 20-6-26 15:35
我當初就是想考到先算,咁就由女兒考,現在收了,我也煩緊學費問題.

學費係小問題,實習先係大問題,有大風險的。

EASTCOAST 發表於 20-6-26 18:29

但學费對於我來說是大問題.你孩子在英國讀緊醫找不到實習機會?

hehehaha2017 發表於 20-6-25 07:21
回覆 Cecilia66 的帖子

hku 醫科 俾晒OFFER  成班同學, 所以無此煩惱

如果萬一,英國唔收,香港又唔收,到時我女兒點算呀?

jilin1960 發表於 20-6-25 16:28
回覆 hehehaha2017 的帖子

請問Alevel考中大港大醫學院一定要考中文嗎

我也想知,唔考中文得唔得?

EASTCOAST 發表於 20-6-26 18:29

英國邊間醫科大學沒有實習機會?

熱血勳章

Cecilia66 發表於 20-6-26 19:54
英國邊間醫科大學沒有實習機會?

公民保證有實習機會,非公民要等運到。

英國2019年已經改咗政策
係咪bc對報foundation training冇影響

熱血勳章

rubycourt 發表於 20-6-26 19:12

但學费對於我來說是大問題.你孩子在英國讀緊醫找不到實習 ...

我的孩子没有報英國醫科,避免遇上這個問題:實習機會人有我冇。

我囝沒有英籍,到英國醫科真係比想像中難, 最終有三間interview, 收到Cardiff offer; 佢有同學分别收到都是UCL and Imperial offer. (我唔知佢哋有冇英籍); 因為收到Hong Kong U和CU offer; 所以留港。如果孩子未來諗住喺香港發展,我建議盡可能香港讀。我有朋友個仔在Cambridge 讀醫, 好像申請返去CU讀Yr3/4。

F15X5 發表於 20-6-27 11:48
我囝沒有英籍,到英國醫科真係比想像中難, 最終有三間interview, 收到Cardiff offer; 佢有同學分别收到都是U ...

你囝囝入了港大醫科?non jupas 是否一定要考中文? 港大報讀醫科是否一定要有3A☆A?

EASTCOAST 發表於 20-6-26 23:29
公民保證有實習機會,非公民要等運到。

如果英國大學網站列明醫科有實習,是否不是公民到時讀完就會無?

熱血勳章

Cecilia66 發表於 20-6-27 20:46
如果英國大學網站列明醫科有實習,是否不是公民到時讀完就會無?

入學時非公民可能要簽收一封免責信,聲明不保證可以獲得實習機會。

熱血勳章

回覆樓主:

即是說公民優先,有位當然會俾埋所有畢業同學啦,但就唔保證。

Cecilia66 發表於 20-6-27 20:43
你囝囝入了港大醫科?non jupas 是否一定要考中文? 港大報讀醫科是否一定要有3A☆A?
...

囝收到HKU firm order 今年九月入學。我知道有AL同學讀Phy, Chem, Bio , Math 4A*入 HKU, 我相信3A*1A比較穩陣。

Zsokol 發表於 20-6-23 12:54
如果學生冇英國護照,英國大學唔容易收你.

英國醫學院一般有5%quota收海外學生。 海外學生要交較高學費, 有時入學成績比本土學生還要低, 很多其他科目也是這樣。

我朋友幾年前入queen's belfast 醫學院, 本土生ib要37分,他36分便入到, 因為佢交海外學生學費。

你入得到英國的醫學院,通常都會有實習機會, 但當然冇保證。

如果你拿著英國護照, 又要交海外學生學費, 入學率會更高。

英國的醫學院 不是太難入, 我小朋友的兩個同學, 去年考試成績都入不到香港的醫學院, 卻可以考入倫敦的醫學院。 我另外一個朋友, 在香港讀書時差不多要留班 ,去到英國 讀了四年書後卻考入 醫學院

bristol 發表於 20-6-28 09:44
英國醫學院一般有5%quota收海外學生。 海外學生要交較高學費, 有時入學成績比本土學生還要低, 很多其他 ...

我曾經問ICL和UCL關於海外生比例和沒有英籍學生的實習問題,個答覆是答咗等於無答,我亦問過一些升學顧問,他們的答覆亦説若沒有英籍找實習位不容易,最後放棄報醫,報咗civil。你咁犀利嘅,知道有5% quota, 請問在那裏可找到這些資料?你那個入醫學院的朋友是否有英籍?

iceberg222 發表於 20-6-28 10:13
我曾經問ICL和UCL關於海外生比例和沒有英籍學生的實習問題,個答覆是答咗等於無答,我亦問過一些升學顧問 ...

更正,早幾年是5%,現時個quota 己放寛到 7%,見 UK Medical School Council 的通告

The government announcement that EU students will not be eligible for home fee status in England starting in August 2021 was as follows: ... The number of international places offered by each medical school is currently capped at 7% of a medical schools intake and this quota is set by the government.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.medschools.ac.uk/studying-medicine/applications/international-applicants&ved=2ahUKEwi-mp6-xKPqAhWVPXAKHSrzDQMQFjALegQIARAB&usg=AOvVaw2cZFkRBafTy9ergvUMpmfQ

bristol 發表於 20-6-28 11:15
更正,早幾年是5%,現時個quota 己放寛到 7%,見 UK Medical School Council 的通告

The government anno ...

EU 應該少咗人去英國讀大學了!

我有幾個朋友的兒子均入左英國讀醫,都有埋實習機會。佢哋話英國大學要投資好多係醫科學生,吾會因為吾係英藉而少又或者冇左實習機會。佢哋更加希望醫科畢業生可以留番係英國做嘢。

chuchuma 發表於 20-6-28 18:01
我有幾個朋友的兒子均入左英國讀醫,都有埋實習機會。佢哋話英國大學要投資好多係醫科學生,吾會因為吾係英 ...

今年女兒打算報英國醫科,現在也擔心沒有實習機會,如果無實習機會,到時可以點做呀?
‹ 上一主題|下一主題