用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀醫科學費
樓主: Cecilia66
go

[英國] 讀醫科學費   [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 20-12-1 18:41
剛收到牛津邀請面試呀  真係好不可思議,估唔到呀仔可以做到32個獲邀國際生之一,家下心情好激 ...

恭喜晒啊

silvia_ng    發表於 20-12-2 10:52

剛收到牛津邀請面試呀  真係好不可思議,估唔到呀仔可以做到32個獲邀國際生之一,家下心情好激 ...

恭喜恭喜

silvia_ng    發表於 20-12-2 10:53

silvia_ng    發表於 20-12-2 10:54
其實係一家四口子

恭喜曬

silvia_ng    發表於 20-12-2 10:54

回覆 silvia_ng 的帖子

嘩.... 恭喜你哋 !

silvia_ng    發表於 20-12-7 09:48

恭喜!面試十分幸運,每間醫學院收國際生名額很小,祝令朗順風順水.我們等好消息.有機會1, 2月份經ucas通知

adobee 發表於 20-12-3 19:56
恭喜!有得面試十分幸運,每間醫學院收國際生名額很小,祝令朗順風順水.我們等好消息.有機會1, 2月份經ucas通 ...

多謝祝福!不過我哋自己都打定輸數,呢次真係唔知行咩狗屎運先獲邀請,就當係見識下啦 佢哋網上話1月12號就出消息了。

今朝就睇到Manchester係UCAS rejection,應該係UCAT 個band 3出事吧

請問你點知道係32個?

Gisele 發表於 20-12-4 14:24
請問你點知道係32個?

https://www.medsci.ox.ac.uk/study/medicine/pre-clinical/applying/international

呢度有講

可惜今年無得去實地面對面interview,否則都會係一個一生難忘的經驗。

你阿仔會唔會參加college的online welcome event?

令公子真係超叻👍👍👍

silvia_ng 發表於 20-12-4 07:12
多謝祝福!不過我哋自己都打定輸數,呢次真係唔知行咩狗屎運先獲邀請,就當係見識下啦  佢哋網上 ...

我兒上年經歷報牙科4間及1間UCL Biomedical Sciences有報價條件, 2間牙有面試但面試完1間出不成功和1間出不成功但有報價條件另2間牙無面試直出不成功但轉俾另一科學術University of Bristol Pharmacology報價條件.,我兒所有報價放棄之後UCAS EXTRA和Clearing都用埋,但又找到兩間大學University of Manchester   Biomedical Sciences 和   University of Bradford Physiotherapist 最後今年8月果間出不成功但有報價條件突然電郵通知直收我兒子,所以你令朗要一切隨緣,平常心心態, 做家長的只有給他鼓勵和支持

Gisele 發表於 20-12-5 11:42
令公子真係超叻👍👍👍

可能佢個BMAT真係在國際生之間尋考得好好,所以有幸獲邀。但其實DSE predicted grades我哋請學校唔好寫太高,驚陣間考唔到

adobee 發表於 20-12-5 12:06
我兒上年經歷報牙科4間及1間UCL Biomedical Sciences有報價條件, 2間牙有面試但面試完1間出不成功和1間出 ...

恭喜晒呀!兜兜轉轉最後都可以讀到自己有興趣的科目,真係好開心嘅呢!

我仔其實比較想留係香港讀,因怕我哋負擔太重(仲有個細妹跟尾),當日申請,真係怕DSE中文攪唔掂,當有個back up。

而家失驚無神比咗呢個機會,都有點招架不住呢。。。

iamderek 發表於 20-12-4 21:24

可惜今年無得去實地面對面interview,否則都會係一個一生難忘的經驗。

冇得過去可能都係一件好事 香港仲有好多嘢攪,報咗好多mock同其他比賽有interview,唔洗影響太大。頂多第日過去旅行補返數啦(雖然意義唔同)

online welcome event,冇聽佢講會參加,我諗佢未必了。

回覆 beastiebistro 的帖子

想聽下你的意見, 如果日後打算在港行醫Cambridge vs HKU, 醫科

系咪揀Cambridge好d?

回覆 littlemrs 的帖子

我個人覺得,
如果一心在港行醫,講真HKU好啲。如果想香港/英國行醫兩手準備,咁Cambridge可能好啲。
如果有機會再做medical research,Cambridge好啲。

多謝你的回覆.上星期 cambridge interview左, 但唔敢抱期望.
不過如果好彩有機會, 2間真係難決擇.  

silvia_ng    發表於 20-12-7 10:03

回覆 littlemrs 的帖子

Happy problem to have. Good luck!

littlemrs 發表於 20-12-6 14:05

多謝你的回覆.上星期 cambridge interview左, 但唔敢抱期望.

囡囡同宿舍有位香港學生讀醫科(A level入學) , 同時都有中大醫學院OFFER, 而中大醫學院承諾劍橋畢業可回中大醫學院繼續學業. 真係PERFECT.
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題