用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 溫哥華家長入境
樓主: wacha
go

[加拿大] 溫哥華家長入境 [複製鏈接]

想請問一下 , 移民局有否限制家長入境人數 ? 因為我和老公都打算一起陪同囡囡過去 .
Thanks

醒目開學勳章

請問你哋申請陪讀是否已批了?

好似沒有一個特別的 Visa for 陪讀家長 ?  唔知有無講錯

https://mp.weixin.qq.com/s/0JZRRjASHLftplXm6Y9AkQ

根據以上的資料,question 11, 父母的陪同不是essential travel. 所以immigration 好可能不會批准入境

vtc 發表於 20-7-25 14:10 能不會批准入境
...
係囉......不準父母陪入境真是吾知點算之前有家長批了有豁免信在手就可以入嗎?
我都好愁,吾放心比阿女一個撘機,仲要一個人隔離14日. 最擔心係就算去到如期開到學,遲啲美加通關後真的吾敢想像........

醒目開學勳章

我諗美加仲會維持幾個月封關,但國際留學生中都有好多美國人,所以都唔知有無機會放寛

我早兩星期寫咗電郵去,當交齊佢所需要嘅文件同埋解釋,大約三四日佢就會回覆俾個written approval,中提入境嘅時候記得要帶埋嗰張電郵去比有關職員檢查.

dinosaur_bb2004 發表於 20-7-26 13:28
我早兩星期寫咗電郵去,當交齊佢所需要嘅文件同埋解釋,大約三四日佢就會回覆俾個written approval,中提入 ...
你收到的是學生的入境 approval 嗎?

醒目開學勳章

dinosaur_bb2004 發表於 20-7-26 13:28
我早兩星期寫咗電郵去,當交齊佢所需要嘅文件同埋解釋,大約三四日佢就會回覆俾個written approval,中提入 ...
請問你是18/3之前或之後出的visa?可否給我email address?

harrison 發表於 20-7-26 14:33
你收到的是學生的入境 approval 嗎?
The above approval is to allow me to accompany my son.  However, I also sent email to request for approval for my son to enter Canada as his school orientation will start in late Aug.  In the request email, I provide his study permit, birth cert and school letter to show that classroom lessons would be arranged by his school.  We finally received written approval from Canada Immigration Department.  

dinosaur_bb2004 發表於 20-7-27 23:26
The above approval is to allow me to accompany my son.  However, I also sent email to request for ap ...
謝謝妳的回覆 !!不過, 依家擔心疫情會否在北美爆發多過我陪吾陪到入境.....

可以分享入境經驗嗎? 謝謝

回覆 dinosaur_bb2004 的帖子

May I know are you writing in one single letter requesting both your son and yourself or separate emails?
Thanks

報告一下,星期五我哋去機場checkin,本來CX話有學校信證明是non-optional 就可以上機,我告訴職上星期有學生同我哋一樣學簽是18/3 後亦有lRCC exemption 都冇得上機,請他們幫我們問咗加拿大border service confirm下比我哋入境先敢上機,結果等咗個幾鐘收到border service 回覆18/3 後學簽不能入境,因為之前已有心理準備,已調節心情,好過去到入唔到,要原折返,現在只好等開關!

dinosaur_bb2004 發表於 20-8-16 15:51
報告一下,星期五我哋去機場checkin,本來CX話有學校信證明是non-optional 就可以上機,我告訴職上星期有學 ...

大家都係得個(等)字

dinosaur_bb2004 發表於 20-8-16 15:51
報告一下,星期五我哋去機場checkin,本來CX話有學校信證明是non-optional 就可以上機,我告訴職上星期有學 ...
看到你的描述 , 真的身同感受很是無奈.......幸好你醒目攪清楚才上機 , 吾係去到卻不能入境仲激死 !
現在等學校消息嗎?

醒目開學勳章

已家都到8月中,都冇任何消息,心情變得好抑鬱

請問你預早幾多去機場?

3.5小時前
‹ 上一主題|下一主題