用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Poly U / City U computer science 比較好啲
go

Poly U / City U computer science 比較好啲 [複製鏈接]

除三大外,兩間名氣出來比較好?
   1    0    0    0

王國會長

johnmamama 發表於 20-6-21 11:48
除三大外,兩間名氣出來比較好?

polyU, 因我係校友

我有份見人, 講真連同三大對我來說冇分別, 都係要睇以往工作經驗同面試表現.

瑩瑩老豆 發表於 20-7-23 13:27

我有份見人, 講真連同三大對我來說冇分別, 都係要睇以往工作經驗同面試表現.

原來是師兄弟

瑩瑩老豆 發表於 20-7-23 13:27

驚入唔到HKU 或 UST, 問定先,現在應該夠分HKU / UST ,請問哪間好啲?

johnmamama 發表於 20-7-23 14:56
驚入唔到HKU 或 UST, 問定先,現在應該夠分HKU / UST ,請問哪間好啲?

三大應該係 UST -> CU -> HKU,其次  City -> Poly .

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-23 15:21
三大應該係 UST -> CU -> HKU,其次  City -> Poly .
City 的 data science好不好呢?出路如何?

Sammi8818 發表於 20-8-23 22:45
City 的 data science好不好呢?出路如何?

個人覺得 City IT 學系一向唔差。

資訊科技年代,data science 都多咗人揀,大數據當然都會有需求。City data science 好似係讀 SEEM CS BME,有人話讀得比較雜,睇你自己是否喜歡,聽聞讀呢個最好要讀到 master.
而且香港始終未太重視 IT 人才,若能出國應該會比較吃香。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-23 23:58
個人覺得 City IT 學系一向唔差。

資訊科技年代,data science 都多咗人揀,大數據當然都會有需求。City  ...
仲有邊間U有呢科讀?出來其實係做邊行?不太識

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-23 15:21
正確。不過,個人觀點, 政治運動,影響了這兩三年畢業生的認受性.究竟, 讀咗d咩,水平如何, 真係要睇各學生能力.
慢下手,大學畢業,可能無料到!?!

我細囝讀緊Data Science.
我不斷對他强調.
Degree畢業後, 即继續master課程.
1. Degree課程完成了,但成效並不足
2. 投職沒有優勢, 雖然行業人才短缺, 但優質職位仍然需要有足夠實力
3. 進入了職場+master學歷(或以上學歷/或專業知識),
才能發揮在行業內的發展需要.

Sammi8818 發表於 20-8-24 10:17
如果同學囝有能力選擇.最好>UST degree > UST master.

Sammi8818 發表於 20-8-24 10:17

你要了解清楚自己究竟啱唔啱讀得呢啲科目,讀完將來出路多數都會做相關行業。

stillgood20 發表於 20-8-24 10:52
正確。不過,個人觀點, 政治運動,影響了這兩三年畢業生的認受性.究竟, 讀咗d咩,水平如何, 真係要睇各學生能 ...

同意你所講,我大仔讀緊CS,今年大部分時間都喺屋企用 zoom上堂, 學到幾多真係好睇個別同學自己嘅能力。

Data science degree 响香港算新,之前香港好前只有 master 讀。而香港情況又比較特別,點講呢,請嘅人又駛去到太專, 響香港讀完查實暫時又唔算太有用武之地。不過資訊科技年代、AI 始終係大趨勢, 有興趣嘅真係可以選修,向呢條路發展。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-24 11:17
同意你所講,我大仔讀緊CS,今年大部分時間都喺屋企用 zoom上堂, 學到幾多真係好睇個別同學自己嘅能力。
...
CS大學要求的分數高好多。BBA 同 data science選其一,邊個出路好?

Sammi8818 發表於 20-8-25 08:06
CS大學要求的分數高好多。BBA 同 data science選其一,邊個出路好?

兩樣唔同嘅嘢,睇你自己喜歡。
‹ 上一主題|下一主題