用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 假如叩入St. Mary、天神會放棄協恩嗎?
go

假如叩入St. Mary、天神會放棄協恩嗎? [複製鏈接]

協恩升協中只有4、5成,中學要比錢。

St Mary, 天神, 100%上St Mary,仲要$O學費。多數人也會揀升St Mary 嗎?

如果撇除升中因素, 三間小學邊個會平均啲呢(課程、生活、師資)?
   5    0    0    0

咁你叩來為乜?

playtimeonly 發表於 20-6-21 08:00

St Mary, 天神, 100%上St Mary,仲要$O學費。多數人也會揀升St Mary  ...

有能力叩入天神和st Mary 的小朋友,相信留在協小升協中不是問題。

回覆 BBCOW2009 的帖子

同意! 有能力叩入天神和St Mary, 升協中冇問題!  天神/St Mary 賣點是一條龍。
協恩小朋友發展比較全面。
各有各好!

回覆樓主:

協恩附小學術體藝較平均

叩門成功,可能只可以話無須太懷疑初小能力,但初小和高小或許可以係兩回事吧~~~

mcl203 發表於 20-6-21 11:11
叩門成功,可能只可以話無須太懷疑初小能力,但初小和高小或許可以係兩回事吧~~~
...

十分同意
我個人覺得以85%或以上升中率先叫安心

回覆樓主:

如果能力不足,兩間任何一間中學比你直升,升中後也會很吃力...

相信在現階段能裝備小朋友至有相當叩門能力的家長,不會比小朋友放縱咁讀6年小學吧!

看看自己鍾意St Mary 或協恩中學吧!

有得選當然選有100%直上既,況且六年後協中仲是否收四五成都唔擔保.

讀那間小學也會用心KEEP 小朋友成績 , 只係想多點意見, 讓自己早點找到方向。

Daddy 屬意協恩中學
Mammy 屬意 St Mary 中學

所以想揾一間平衡各方面平衡一點的好學校,好好想清楚

playtimeonly 發表於 20-6-21 11:41
讀那間小學也會用心KEEP 小朋友成績 , 只係想多點意見, 讓自己早點找到方向。

全人路向,協恩會比聖瑪利平均一啲。取穩陣,當然係聖瑪利,能跟到學校要求就穩升中學~~~

playtimeonly 發表於 20-6-21 11:41

都係女校,小學都係免費,谷&辛苦程度應該大家都差不多。
英文方面還是St Mary 絕對優勢,不過中文,數學,可能HYS好些(唔敢肯定)。課外活動就係HYS絕對優勢。

升中方面HYS我諗至少前1/3還是穩陣的可以升中,如果冇信心將來保持頭1/3,真係要諗諗。

不過另一方面,如果小朋友前10%左右,升中又想更上一層樓,HYS就有優勢。因為中學一定收,所以已經有好中學back up, 其他自行,直資任報,有更加心儀的隨時可以去。

而st mary 就比較麻煩,想考直資,自行等等就要放棄一條龍學位,除非一心想走,而且頗有把握考到,否則都係老老實實原校升中。

另外一個要考慮的就是好似買股票,買升還是買跌。
HYS上升勢頭,而St mary 接龍後成績下降中。不過學校的教學質量還是唔錯的,畢竟全部小學同學都一起升上,保持成績不易。

總體來講,如果唔介意課外活動,穩陣第一,12年後囡囡英文流利,成績靚靚,揀st Mary.

如果進取全攻型,喜歡挑戰刺激,唔介意心情過山車,揀協恩。

playtimeonly    發表於 20-6-28 12:07

playtimeonly 發表於 20-6-21 08:00

St Mary, 天神, 100%上St Mary,仲要$O學費。多數人也會揀升St Mary  ...

兩間都是津女校,我覺得課程生活師資不會相差太大,都不是輕鬆的學校,跟到課程都足以應付好DSE。
St Mary小學應該深過協小,不過St Mary始終一條龍,keep住中間便可,因為中學都係個班人。但協恩中學會收一班勁人,如果在協小只是中間,就算收番,到升中後可能會墮後。
不過如果你女運動細胞突出而你又有心這方面出力培育,就揀協恩。

回覆樓主:

都係相同理解,協中體藝出衆,和協小嘅體藝,係要分開去理解,協中體藝都係主要靠升中嘅外來生~~~

mcl203 發表於 20-6-21 13:23
都係相同理解,協中體藝出衆,和協小嘅體藝,係要分開去理解,協中體藝都係主要靠升中嘅外來生~~~

...
我見協小都多活動,小朋友真係好忙碌

b3410 發表於 20-6-21 13:34
我見協小都多活動,小朋友真係好忙碌

協小應該都係多活動嘅,係小學階段,體藝亦都係強校~~~

只係不少家長都會用中學體藝成績放落小學去理解,事實去到中學已經係大換血,三間女直都似乎係咁~~~

SPCS,MCS就本土啲~~~

小學階段,有3幾個強體藝做底已經可以成為強隊,始終都係田徑游泳為主。去到中學,3幾個較強體藝只可以去守住唔好降級,分別係有嘅~~~

b3410    發表於 20-6-21 13:46

mcl203 發表於 20-6-21 13:39

協小應該都係多活動嘅,係小學階段,體藝亦都係強校~~~

仲有啲理解上嘅可能偏差,不少家長升中所提嘅特異功能,甚麼港隊就機會大~~~

或許我認知上見識少,似乎起碼游泳田徑都不存在小學年紀嘅港隊~~~

St Mary's 比較齋讀書啲,唔太多活動。協恩就多活動啲,入校隊會好忙。另外中英數分菁英組、普通組、輔導組(即係就算同一班,中英數可以完全唔同組上堂),冇記錯嘅話,三年級開始有分中文,四年級英文都有,之後就三科分。St Mary's 冇講明有「精英班」,佢哋叫「挑戰班」),二年級開始有普教中,咁唔少成績好嘅就偏向去揀普教中班,然後四年級開始有兩班「精英班」,普通話班精英,粵語班精英,然後粵語普通。

協恩同其他學校一樣考 4 科,但常識用中英書。St Mary's 拆開 GS 同 Science, Science 英文教,然後四年級再拆 Geog,咁所以感覺上你會覺得好多野讀好多野考。協恩英文、數學用快半年書,St Mary's 英文用快一年書,其餘正常,Geog 應該係自己學校 notes。

升中方面就唔洗多講,大家都清楚。

中學成績方面,咁協恩係直資,收生主動,咁成績好係正常,數理科尤其好。St Mary's 只能夠靠自行主動,咁所以質素參差亦唔係唔可能。高中老師冇大變動,最大變動係學生。協中亦係非常多活動,「N 無人士」會被老師邀請去參加活動。St Mary's 「N 無」都冇問題,老師唔會特別「邀請」,平實讀書。St Mary's 冇分明確分「精英班」,6 班有 2 班普通話班,要考到校內普通話試先可以入,一入就三年唔出(又係嗰個理論,成績好嘅,偏向普通話班),2 班粵語精英班, 2 班粵語普通班/輔導班。協恩分 2 精英班,然後主科再分班上堂,一樣都係有普通話班,但普通話班未必係精英班。一樣都有校內分班試。

你係要求平穩讀書、升中,咁 St Mary's 一定係你杯茶。你要求一體一藝、發展均勻(尤其體育方面),咁協恩適合啲。魚與熊掌。

兩間都有活躍、斯文人。

playtimeonly    發表於 20-6-28 12:09
b3410    發表於 20-6-21 14:37

1998Ruby1998 發表於 20-6-21 14:07
St Mary's 比較齋讀書啲,唔太多活動。協恩就多活動啲,入校隊會好忙。另外中英數分菁英組、普通組、輔導組 ...
原來協小已經開始分set教學,勁!

感謝大家提供好多資訊!
‹ 上一主題|下一主題