用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教叩門結果公布時間
go

請教叩門結果公布時間 [複製鏈接]

之前見過話有些學校要等7月回覆教育局後才公布叩門結果,請問有人知是點解呢?我見有些學校一面試完冇耐就出結果,有些就要等到七月
   1    0    0    0

回覆樓主:

依家屬於非正式取錄

Poyau 發表於 20-6-20 18:26
依家屬於非正式取錄

今年係咪普遍都推遲左取錄通知?
我感覺有好多學校都講明7月2日而又真係到依家都仲未等到通知。

咁請問今年七月幾多號先至係正式公佈?

2006li 發表於 20-6-20 19:15
其實冇話有一個正式公佈日期,只要有人放棄學位就會call waiting. 真係開學左學都有機會 call 人

我自己本身叩既學校唔多, 一係就冇講實幾時公布, 有講日子既就係7月2號。

請問何謂非正式取錄? 為何7月果時係正式呢?

2006li 發表於 20-6-20 19:15

今年係7月2日(四)

https://kcobaps1.edu.hk/tc/入學須知

丙、申請小一候取生程序及時間表(2020年9月入學)接受報名日期:2020年6月5日(星期五) 下午2時至下午4時2020年6月6日(星期六) 上午9時至下午1時2020年6月8、9日(星期一及二) 上午9時至下午4時面試日期:面試時間另行通知申請程序:(繳交資料請按以下次序順序排列)1. 交回候取生申請表格2. 小一派位證影印本3. 小一自行學位分配影印本及統一派位選校表格家長存根影印本4. 幼稚園成績表影印本、獎項、服務、課外活動影印本 (最多20頁)5. 學生出生證明文件影印本甄選準則:1. 面試表現2. 課外活動表現3. 幼稚園成績及操行表現公布日期及方法:1. 校方致電通知是否取錄

2. 根據教育局指示,本校於7月2日(星期四)起方正式取錄候取生。

按下連結下載 - 申請小一候取生表格
https://www.kcobaps1.edu.hk/sites/default/files/xiao_yi_kou_men_sheng_shen_qing_biao_2020.pdf

fionalee668 發表於 20-6-20 22:02
我自己本身叩既學校唔多, 一係就冇講實幾時公布, 有講日子既就係7月2號。

請問何謂非正式取錄? 為何7月果 ...

跟EDB指示 7月2日(四)才可正式取錄

咁係咪有啲會早啲通知但7月2日先注冊?

honeybibibibi 發表於 20-6-20 19:03
今年係咪普遍都推遲左取錄通知?
我感覺有好多學校都講明7月2日而又真係到依家都仲未等到通知。
...

今年遲咗可能係受疫情影響
復課要追進度 趕呈分試······

Poyau 發表於 20-6-20 22:27
跟EDB指示 7月2日(四)才可正式取錄

咁如果7.2先知叩門成功與否,最遲係咪要即日去攞返註冊証?謝謝

yakoueto11 發表於 20-6-20 23:24
咁係咪有啲會早啲通知但7月2日先注冊?

‹ 上一主題|下一主題