用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 東華放射治療vs東華物理治療
樓主: MariaTsui
go

東華放射治療vs東華物理治療 [複製鏈接]

ccj2008 發表於 20-7-9 18:25
請問理工的Rd和東華的Rd搵工有分別嗎?理工放射高分咁多

理工放射有MI和RT,但東華得RT,有錯請更正

pswongg 發表於 20-7-18 10:36
理工放射有MI和RT,但東華得RT,有錯請更正
對,我仔理大y1,嚟緊要揀MI or RT,唔知邊科前景好啲?

ccj2008 發表於 20-7-18 11:19
對,我仔理大y1,嚟緊要揀MI or RT,唔知邊科前景好啲?

MI人數多好多,RT是放射治療師,主要幫腫瘤科醫生,醫治癌症病人

我不是行內,不過感覺放射未必是治癌的主流;現在有標靶藥物及微創手術。反而Medical Imaging越來越多人使用MRI, PET, 將來一定越來越好。而且MI可以自己開化驗中心⋯⋯

可否問你囝囝幾多分可穩入放射,我囡分數好似要博,因英文少咗1分

M-1 發表於 20-7-22 11:51
可否問你囝囝幾多分可穩入放射,我囡分數好似要博,因英文少咗1分
我仔去年6科32分,weighting後310分,你可以pm我再問清楚

回覆樓主:

如果Polyu的物理治療和放射都夠分入,兩科都有興趣,那一科前景比較好,物理治療今年OU, 明愛,東華都開班,多140個位,遲下會否人手過剩

ccj2008 發表於 20-7-9 18:25
請問理工的Rd和東華的Rd搵工有分別嗎?理工放射高分咁多

同問

D分差一截

MariaTsui 發表於 20-6-30 18:07
選東華是因為東華有3間醫院,應該會先考慮東華畢業生,是這樣嗎?

我覺得唔係,因為一來東華三間醫院都係醫管局,所以請人都係由醫管局負責,我覺得同其他公立醫院根本無分別。第二,坐broad個班人都係Poly出身而唔係東華出生,總會prefer請Poly畢業生。三來,整體來說Poly的學生質素較東華學生高,所以競爭力都會較高。

Mei 發表於 20-9-5 19:51

我覺得唔係,因為一來東華三間醫院都係醫管局,所以請人都係由醫 ...

你呢啲係行外人睇法。

有物理治療大醫院clinical supervisor 話,東華物理治療學生出實習clinical placements 話頭醒尾,有意外驚喜!

相比HKPU book smart, 東華PT 學生一啲都唔輸蝕work smart, 將來好有興趣請東華PT 畢業生。HKPU 之前俾人打爛曬,上學年好多prac 都上唔到,對學生質素有一定影響。

呢班senior PT老鬼supervised 過咁多PT 學生,邊啲得邊啲唔得一望就知。
將來醫院請new grad 佢哋知點揀。

Activehealth 發表於 20-9-6 20:56
你呢啲係行外人睇法。

有物理治療大醫院clinical supervisor 話,東華物理治療學生出實習clinical placem ...

原來係咁,不過我見PU個D都
好醒目,但可能真係4年後DSE成績好唔代表做野叻既

醒目開學勳章 貢獻勳章

少少意見:我身邊見放射人都無小朋友 (係就算幾鍾意小朋友都無),當然... 識嘅人少,只係舊同事、舊同學

視光,舊同學當中有兩位視光學博士,一位曾做research,兩位現時有孩子都自己開業,响油尖旺一帶商業大廈幫人驗眼/配眼鏡,亦會返理工教書
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題