用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家有直私神校offer的話,會唔會為咗個細佬/妹,叩神津 ...
樓主: megawong
go

大家有直私神校offer的話,會唔會為咗個細佬/妹,叩神津?   [複製鏈接]

02413124 發表於 20-7-13 10:03
回覆 retriever 的帖子

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/student-parents/sch-info/fees-charges-in ...

謝資料!

我疑問係, 那些額外收費如果可隨便利用, 相信大部份家長會選請NET 多過BYOD 或游水堂? 如果是體制以內可執行, 為何其他津校未有大舉跟進?

甚至我提及的神小請10個NET都只是CNET, 不如一呂多含4位經驗的NET.

retriever 發表於 20-7-13 10:17
謝資料!

我疑問係, 那些額外收費如果可隨便利用, 相信大部份家長會選請NET 多過BYOD 或游水堂? 如果是體 ...
這個計劃希望其他津校跟隨. 講真D家長用係補英文既$一定仲多!

每校方針不同不是隨便使用,向政府申請時已要說明收款用途
除此之外,如果你有留意某些津校(多數係香港補助學校議會學校)一直有收堂費,增加要EDB批准

a. 學校應就擬徵收的費用事先諮詢家長,並把收費的詳情告知他們(最好在學期初進行);b. 校方在諮詢期間,如果發現大多數家長均反對該項建議,應收回有關建議。校董會/法團校董會應查明家長的關注事宜,重新評估學校的需要,以及檢討有關建議,然後才提出新建議再行諮詢各家長;c. 學校應發給全體家長一份獲同意的收費表,並提供收費的詳細資料,及將收費表張貼在校內當眼處;d. 家長如有經濟困難,學校應豁免有關的收費;e. 在學年結束時,學校應發給全體家長一份財務報表,告知他們如何運用所徵收的費用;f. 學校應保存獨立的分類帳,以記錄有關每項收費的收支情況,並且在23教育局提出要求時,供其查閱;g. 學校應在經審核的周年帳目內,夾附一份獨立的報表,顯示與該等收費有關的一切收支項目;及h. 學校可訂立更嚴格的收費程序。

回覆 cafeva 的帖子

不過相對同私補比例又冇得比食之無味

02413124 發表於 20-7-13 10:32

每校方針不同不是隨便使用,向政府申請時已要說明收款用途

我所指"隨便" 當然不是話左做第二D 野. 不過奇怪如體制內可申請額外"收費" 又可以用在請大量NET, 為何其他津校不跟進?

學校要做好多野,文件同申請 EG 拎到差不多所有家長同意當時簡小學同中學,我都有留意學校有冇申請,感覺上有申請既學校應該都係較有心

02413124 發表於 20-7-13 10:35

不過相對同私補比例又冇得比食之無味
我反而覺得正式課堂用NET效果更好.
D名幼就係有NET長駐吸引家長, 小朋友亦學得好好

cafeva 發表於 20-7-13 10:28
這個計劃希望其他津校跟隨. 講真D家長用係補英文既$一定仲多!
絕對同意, 特別係細路小時的培養, 溶在學校生活裡, 一定比一個星期一堂, 甚至幾堂的外教來得有效!
我細路讀某私幼, 培養出看英文書的習慣. 比較我親友從小學開始每星期外教, 到DSE 後的效果.....

我絕對不認同"慳返埋D 錢私補, 或上課外活動"

Oral會係,但GRAMMAR未必我小朋友都係SO CALL名幼畢業,亦有人話呢間因為有NET英文好好,但講真每日得半個鐘,畢業時睇好一定算唔上,亦唔好期望會有ACCENT
多數好好個D都要再私補或家庭教育做到

retriever 發表於 20-7-13 09:52
從來無講私小有更多資源, 呢個一定係誤會.

但係私小效益, 特別係老牌既, 一定應該比津校好, 如果唔係摺左 ...

你用老牌私小去講,點解又唔用返老牌津校去講嘅?幾間老牌英津仲未摺噃~~~

02413124 發表於 20-7-13 10:56

Oral會係,但GRAMMAR未必我小朋友都係SO CALL名幼畢業,亦有人話呢間因為有NET英文好好, ...

以前自己小朋友讀果間津校只有一個Net,去到中小階段,自己小朋友嘅意見係佢啲英話速度太慢,根本幫唔到幾多,其實,留係香港太耐已經習慣遷就學生,作用未必如坊間所料越多越好~~~

回覆 mcl203 的帖子

始終一班太多人就好難遷就LEARNING DIVERSITY 太大

02413124 發表於 20-7-13 11:55
回覆 mcl203 的帖子

始終一班太多人就好難遷就LEARNING DIVERSITY 太大

所以咪不知不覺去遷就咗學生,不過,香港家長們見Net就興奮了~~~

mcl203 發表於 20-7-13 11:47
你用老牌私小去講,點解又唔用返老牌津校去講嘅?幾間老牌英津仲未摺噃~~~
...

個邏輯係, 私小要俾錢, 老牌私小咁多年接受用家用真金白銀投票, 到而家都未摺, 當然有佢既絕招!

retriever 發表於 20-7-13 12:03
個邏輯係, 私小要俾錢, 老牌私小咁多年接受用家用真金白銀投票, 到而家都未摺, 當然有佢既絕招!
...

咁,老牌津校咪仲堅料,唔使真金白銀,用腳去投票,唔少家長有錢都寧選擇唔俾錢~~~

凡事講曬兩邊吧~~~

mcl203 發表於 20-7-13 12:06
咁,老牌津校咪仲堅料,唔使真金白銀,用腳去投票,唔少家長有錢都寧選擇唔俾錢~~~

凡事講曬兩邊吧~ ...

只能講, 你的邏輯不一樣!

retriever 發表於 20-7-13 12:08
只能講, 你的邏輯不一樣!

刻意只願由自己出發,當然永遠都不一樣~~~

邏輯 ~~~~~~~~~~~~

從來無講私小有更多資源, 呢個一定係誤會.

但係私小效益, 特別係老牌既, 一定應該比津校好, 如果唔係摺左好耐啦...

私小一般較多人, 而且樣皮都收錢, 唔係好難收支平衡!

NNbaby 發表於 20-6-20 09:23
我心目中直私神校只有 SPCCPS & DBS & DGS
就算後面有一隊足球隊都唔會放棄

笑咗

retriever 發表於 20-6-26 12:06
最後決定在樓主, 但對於不少人提到既 "慳番黎嘅錢用黎私補" 個人覺得係錯重點.

Agree
‹ 上一主題|下一主題